Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

2 essentiële stappen die job-hunters moeten zetten (en dikwijls vergeten)

Stappen die je als sollicitant moet zetten

 

Soms gaan we er als loopbaancoach van uit dat de basics wel gekend zullen zijn en dan komt er een fijne klant langs voor begeleiding waardoor ‘wat voor ons vanzelfsprekend is’ blijkt toch niet zo vanzelfsprekend te zijn. Vandaar eens een blog die voor sommigen niets nieuws zal vertellen en voor anderen toch weer de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ zal zetten.

Als je dit leest en je hebt zoiets van ‘natuurlijk’, dan ben je goed bezig. Helaas stellen we vast dat er ook mensen zijn die deze basis maar essentiële stappen niet zetten en zo mogelijks een mooi job aanbod missen.

 

Wat zijn deze 2 basis maar essentiële stappen in het vinden van een nieuwe job?

 

Voor het job interview, doe je huiswerk

Huiswerk kan op verschillende vlakken zijn; de firma, de jobinhoud, de persoon of personen die je zal ontmoeten in het interview, …

Veel kandidaten bereiden voor wat ze zullen zeggen op vragen als ‘stel je eens voor’, ‘wat zijn je sterktes’, ‘voor welke valkuilen moet je oppassen’, ‘wat zou je baas over je vertellen moest ik het hem vragen’, … Ze bereiden voor wat ze over zichzelf kunnen zeggen maar vergeten in het proces mee te delen hoe ze een verschil zullen kunnen maken voor het bedrijf. En dat laatste is moeilijk om te doen als je het bedrijf niet beter kent, weet wat hun core business is, de waarden die binnen het bedrijf leven, waar ze als onderneming voor staan, welke de concurrenten zijn, waar hun uitdagingen liggen, … en daar is ‘onderzoek’ voor nodig. Veel mensen slaan deze stap helaas over.

Sommige klanten weten wel de naam van de persoon met wie ze een gesprek zullen hebben maar weten niet of dat een tussenpartij is, de CEO van het bedrijf, de hiring manager, iemand van HR of… gewoon al LinkedIn open doen en bijleren over die persoon kan al wonderen verrichten. Ook de foto kan een indicatie geven op wie je zit te wachten voor het gesprek! In dit internet tijdperk zijn sociale media en google een geweldig kanaal om meer over iets of iemand te weten te komen! Het geeft je de kans om meer over de persoon zelf én hun loopbaan te weten te komen, ze beter te begrijpen en makkelijker verbinding met ze te maken.

Andere klanten weten amper wat het bedrijf doet: welk product of dienst ze verkopen en waar dat ergens op de markt thuishoort. Laat staan dat ze kunnen uitleggen wat de sterktes van het product zijn (tov de concurrentie). Niet goed!

Vind je zowel over de interviewer als het bedrijf zelf online niet veel terug kan je altijd in je netwerk nagaan of iemand de ‘informatie gaten’ kan vullen.

Sowieso bereid je je best goed voor in de zin dat je beslist welke goede vragen je zelf tijdens het interview zal stellen om een beter begrip van de job en het bedrijf te krijgen om jezelf beter te positioneren tijdens het interview.

 

Na het job interview, stuur een bedanking aan de interviewer

Wat je best doet is dezelfde dag, of de dag na je job interview een bedankingsmail sturen naar de persoon die je interviewde. Dit is een belangrijk deel van basisbeleefdheid en is een onderdeel van het sollicitatie proces. Stuur geen standaard bedanking dat je ergens van internet plukt. Bedank de persoon voor de tijd die ze voor je vrijgemaakt hebben, citeer een aantal zaken die jullie besproken hebben (en die je nauw aan het hart liggen) zodat de interviewer nog eens herinnerd wordt aan je kwalificaties en je interesse in de job. Helaas horen we zelden mensen die dank-je-wel berichten sturen, laat staan dat ze er de tijd voor nemen.

 

Conclusie

Om het simpel samen te vatten: doe je huiswerk en bedank.

Het lijkt vanzelfsprekend en toch blijkt het dat dikwijls niet te zijn. Een aantal mensen doen geen van beiden, anderen doen hun huiswerk en bedanking maar half en gelukkig zijn er ook diegenen die er de nodige tijd voor uittrekken. Hier tijd voor maken zorgt er in ieder geval voor dat je opvalt op een positieve manier: het toont aan dat je belang hecht aan een goede voorbereiding, het menselijke contact belangrijk vindt en ook kan opleveren. Doe jezelf dus een volgende keer een plezier en probeer het op zijn minst eens.

 

Call to action

Hoeveel opzoekwerk doe jij al over het bedrijf en de interviewer? Welk resultaat heeft je dat al opgeleverd?

Wat zou het effect zijn moest je voor elk job interview een grondig onderzoek doen naar bedrijf, interviewer?

Hoeveel keer heb je na een sollicitatiegesprek al een persoonlijke bedankingsmail gestuurd?

Wat moet je dan anders doen ten opzichte van ‘vandaag’ om je beter te positioneren voor, tijdens en na een job interview?

Welke stappen zet je daartoe?

 

Proost op een geweldig job interview!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobinterview #jobsearch #sollicitatiegesprek #solliciteren #dankbaarheid

Inleiding

Voor het job interview, doe je huiswerk

Na het job interview, stuur een bedanking aan de interviewer

Conclusie: doe je huiswerk en bedank