Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

10 signalen dat je je werk niet meer leuk vindt

Hoe weet je dat je je werk niet meer leuk vindt?

Heb je twijfels over je werk? Weet je niet zeker of je nog langer hetzelfde wilt blijven doen? En overweeg je om een nieuwe stap te zetten in je carrière, zodat je meer werkgeluk ervaart? Hoe je het ook wendt of keert: er zijn heel wat redenen om van werk te veranderen. Die redenen kunnen voor verschillende mensen ook verschillend zijn en het kan ook een combinatie zijn van meerdere factoren waaruit je de conclusie trekt dat je je tijd verdoet in je huidige job. Let voor jezelf dus goed op de verschillende signalen die er impliciet of expliciet zijn en wijzen op ‘tijd voor verandering.

Hier zijn alvast 10 signalen die goed benadrukken wanneer het eventueel tijd is om zoek te gaan naar ander werk.

Ontdek ze allemaal hieronder!

Je kan niet met trots vertellen waar je werkt

Stel je eens voor dat je een nieuw iemand leert kennen op een verjaardagsfeestje. Eén van de meest gestelde vragen is dan: “Wat doe je voor werk?”. Het is zinvol om in te zien wat zo’n vraag met je doet. Fleurt het je op of schaam je er stiekem een beetje voor?
Is je werkgever helemaal niet gekend op de markt of heeft die een slechte naam?

Weet je diep vanbinnen dat je graag iets anders wilt gaan doen? Of dat er veel meer in je zit  dan dat er vandaag uit komt? Of wil je misschien zelfs je eigen onderneming starten?

Als je beseft dat je bij voorkeur het onderwerp ‘werk’ een beetje aan de kant schuift door al snel over iets anders te beginnen, dan is dat al een waardevol signaal.

Zorg dus dat je met een trots gevoel kan zeggen waar je je dagelijks met hart en ziel voor inzet.

Je kan niet helemaal 100% jezelf zijn

Goede prestaties en het ervaren van voldoening zijn een gevolg van de mate waarop jij je comfortabel voelt op je werk. Of zo zou het toch moeten zijn. Heb je een fijne band met je collega’s? Kun je veel met elkaar lachen tijdens het werk? Voel je je gewaardeerd voor wie je bent en wat je doet?

Of houd je jezelf klein? Kijk je er regelmatig tegenaan om feedback van je leidinggevende of werkgever te ontvangen? Wees eens eerlijk naar jezelf: ga je jezelf anders gedragen om te voldoen aan andermans verwachtingen? Durf je daarom ook bijvoorbeeld geen eigen beslissingen te maken? Dat is toch te gek voor woorden.

Zorg dus dat je je authentieke zelf kan zijn, dat je je eigen beslissingen mag nemen. En als je iets nodig heb of verwacht kan je dat ook gewoon bespreekbaar maken.

Hoe authentiek zijn

Het werk kost je energie

Energie is de beste voorspeller van succes. Energieke mensen zitten beter in hun vel, gedragen zich actiever en presteren beter. Ze doen iets wat ze leuk vinden en daar krijgen ze energie van. Soms voelt het werken daardoor niet echt als werk. Ze leven hun passie met veel plezier.

“Energie is de kracht waarmee je jezelf - en anderen - in beweging brengt om het beste uit jezelf te halen.”

Maar het kan ook dat je niet bruisend van energie werkt en je misschien zelfs gefrustreerd raakt of dat je snel geprikkeld bent. Of misschien was je in eerste instantie al lang blij dat je een job hebt, om er dan achter te komen dat het toch niets voor jou is. Het loopt anders dan verwacht of gehoopt, wat ervoor zorgt dat je nu niet helemaal op je plek zit. Geldt dit ook voor jou?

Zorg dus dat je voldoende energie uit je werk haalt (los van hoeveel je erin steekt).

Je staat niet in je kracht en kan je talenten niet volledig benutten

Wie gebruik maakt van zijn sterktes, doet wat hij graag doet en waar hij (minstens redelijk) goed in is. Hierdoor kan je datgene doen waar jij beter in bent dan een ander. Jij bent de expert en krijgt hier als het goed is de volledige verantwoordelijkheid in.

Maar merk je dat je niet de ruimte krijgt om al je talenten en sterktes in te zetten? Zit je niet écht goed op je plek en voel je aan dat er meer uit jezelf te halen valt? Misschien voel je je niet zo goed gewaardeerd wat betreft je talenten en vind je dit lastig. Ik kan het mij goed voorstellen, externe waardering is voor veel mensen belangrijk. Wees er dus van bewust dat je altijd zelf het heft in handen kan nemen om je huidige situatie te veranderen. Stap 1 is door het bespreekbaar te maken bijvoorbeeld.

“Een talent ontwikkelt zich pas tot een sterkte wanneer je het effectief weet in te zetten.”

Zorg er dus voor dat jij je talenten ten volle kan benutten en hier ook in door kan groeien.

Hoe je talent gebruiken

Je fantaseert over de toekomst

Merk je wel eens dat je met je gedachten tijdens het werk afdwaalt? Je beeld je in hoe het zou zijn als je iets anders zou doen … om te zien hoeveel plezier je daaruit haalt … om te merken hoe fijn je collega’s zijn … om waardering te krijgen van je baas … om niet steeds overwerk te moeten doen … om … . Of verlang je ernaar om eindelijk je ultieme droom waar te maken door een eigen bedrijf op te richten (en durf je niet)?

Zorg ervoor dat je huidige situatie zo goed is dat je je niet moet afvragen hoe het zou zijn op een ander.

Je gaat regelmatig met tegenzin naar je werk

‘s Ochtends lig je heerlijk in bed totdat de wekker gaat. Je hebt er een hekel aan om uit bed te gaan en je klaar te maken voor je werkdag. Het liefst blijf je lekker liggen en ga je ‘snoozen’. Maar helaas is dat niet mogelijk. In het ergste geval meld je je zelfs ziek om er alles aan te doen om niet naar je werk te hoeven gaan. 

Ongetwijfeld heeft iedereen hier wel eens last van, maar het moet niet te vaak voorkomen. Je hebt er niets aan om minimaal 2 à 3 keer per week zonder een prettig vooruitzicht je bed uit te stappen, toch?

Zorg ervoor dat er toch minimum een aantal lichtpuntjes in je werkdag zitten zodat opstaan ’s morgens een ‘feest’ is :-)

Geluk op het werk

Je leeft toe naar de avonden, het weekend of je vakantie

Kijk je voortdurend op de klok of je horloge om te berekenen hoeveel uren je nog moet werken? Dan is dat heel erg herkenbaar want zo heb ik ook een tijd gewerkt. Er was niet voldoende werk of het was niet uitdagend genoeg… in ieder geval, ik wou zowat alles, maar niet op het werk zijn. Zodra je de uren aan het aftellen bent op een werkdag, dan is het zeker tijd voor iets nieuws. Het is al een belangrijk teken, omdat het aangeeft dat je niet in je element bent met datgene wat je doet op je werk.

Zorg ervoor dat je werkdag voorbij vliegt en dat je kan zeggen ‘goh, is het al zo laat? Het lijkt nog maar…’.

Je werk-privé verhouding is niet in balans

Tegenwoordig zie je vaak voorbij komen dat werknemers willen ontsnappen uit de zogenaamde ‘ratrace’, ze willen meer vrijheid ervaren om te werken waar en wanneer ze willen. En dus niet alleen van 9 tot 5, maar juist op momenten dat het ze uitkomt. En als het kan ook op de plaats dat hen het beste past. Voor sommige jobs kan dat heus wel, voor andere is dat moeilijker.

Wat ik vaak zelf merk is dat de balans tussen het werk- en privéleven weg is. Er is niet meer het pure werk en er is ook niet meer het pure privé. Ze zijn een beetje geïntegreerd of in symbiose met elkaar vergroeid.
Mensen zijn zoekende naar de juiste indeling van hun werkweek, zodat ze ook voldoende tijd en aandacht kunnen besteden aan:

  • hun kinderen en partner
  • familie en vrienden
  • hobby’s
  • en hopelijk ook zelfzorg.

Het is heel verleidelijk om alle ballen in de lucht te willen houden, maar let op: zorg dat je niet opbrandt van de drukte en stress. Weet dat je altijd een keuze hebt. Er is altijd een weg om een nieuwe beslissing te maken voor een nieuwe uitdaging, hoe moeilijk het misschien ook voor je is om voor het onbekende te kiezen. Je weet natuurlijk nooit in hoeverre een nieuwe uitdaging je wél goed gaat bevallen. Maar als je sprong niet waagt, zul je er ook nooit achter komen.

Zorg ervoor dat de zogenaamde balans tussen werk en prive goed voelt voor jou (zonder inmenging of oordeel van iemand anders hierin). Zoek eventueel een compromis, die gebaseerd is op jouw voorwaarden.

Work-life balans

Je leert niet regelmatig iets nieuws

Variatie en de mogelijkheid om te blijven leren is voor velen een belangrijke voorwaarde, zodat ze boven zichzelf uit kunnen blijven stijgen. Dit zorgt ervoor dat je betere prestaties kan leveren om daardoor weer meer werkplezier en voldoening te ervaren. Wist je dat groei gelijk staat aan energie en geluk?

Ook al betekent goei dat je uit je comfortzone moet komen, niemand beweert dat dit constant moet, laat staan dat je dan het gevoel moet krijgen dat je ‘sterft van de stress’. Gecontroleerde groei, regelmatig iets bijleren, al is het iets kleins, zorgt ervoor dat de motor geolied blijft.

Zorg ervoor dat je af en toe toch wel nieuwe skills leert of kennis op doet.

Wat zou je doen als tijd en geld geen rol spelen in het leven?

Nu je deze vraag leest, vraag je je misschien af waarom het zinvol is om deze vraag aan jezelf te stellen. Maar het dwingt je wel om eens in alle rust na te denken over het antwoord. Want zou je hetzelfde werk doen als je bij wijze van spreken er niet voor betaald zou worden? Of als iedereen evenveel betaald zou worden, of je nu arbeider of CEO bent, in loondienst of zelfstandige, … zou je dan nog steeds dezelfde job doen? Als dit niet het geval is, is dit al een belangrijk teken aan de wand.

Zorg ervoor dat je je job doet vooral vanuit het plezier en de energie dat je eruit put (en niet zozeer omwille van tijd en geld).

Extra tijd toveren

Welke loopbaan stappen heb jij te zetten?

Call to action

In dit artikel heb je 10 signalen ontdekt die aangeven dat het misschien tijd is voor een carrièreswitch of om je loopbaan weer een boost te geven door van werk te veranderen, of bepaalde dingen bespreekbaar te maken.

Nu ben ik wel even benieuwd: 

Welk signaal is het meest van toepassing voor jou?

Wat is daar de aanleiding voor/zijn daar de aanleidingen voor?

Wat maakt dat je je werk niet meer leuk vindt en twijfelt om ermee te stoppen?

 

Tot slot wil ik je nog een laatste tip meegeven: blijf niet passief aan de kant toekijken, maar wees je bewust van je eigen keuzemogelijkheden en vooral je verantwoordelijkheid hierin.

Je hebt maar één leven, dus maak er wat moois van. Voorkom dat je later terugkijkt op je carrière met een gevoel van spijt, omdat je andere keuzes had willen maken en dat je je energie niet hebt besteed aan datgene waar je voldoening uithaalt.

Proost, op jouw werkgeluk!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be .

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#energie #loopbaan #carrière #carrièreswitch #voldoening #werkplezier #werkgeluk #uitdaging #nieuwebaan #werk #kiezen #keuzesmaken #hartvolgen #verandering

Je kan niet met trots vertellen waar je werkt + Je kan niet helemaal 100% jezelf zijn

Het werk kost je energie + Je staat niet in je kracht en kan je talenten niet volledig benutten

Je fantaseert over de toekomst + Je gaat regelmatig met tegenzin naar je werk

Je leeft toe naar de avonden, het weekend of je vakantie + Je werk-privé verhouding is niet in balans

Je leert niet regelmatig iets nieuws + Wat zou je doen als tijd en geld geen rol spelen in het leven?