Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe je werk niet te verwaarlozen als je in scheiding zit

Hoe je werk niet verwaarlozen als je in scheiding zit?

 

Een scheiding doormaken kan behoorlijk pijnlijk zijn, of je nu getrouwd was of niet. De emotionele rollercoaster waar je inzit, kan van invloed zijn op de prestaties die je op je job levert.

Misschien ben je wat terughoudend om het nieuws mee te delen aan je leidinggevende, omdat er door hem of haar niet altijd begripvol op persoonlijke problemen gereageerd wordt. Toch is het wel verstandig om hier open over te zijn op je werk. Ten eerste omdat je in een ander belastingtarief terecht komt wanneer je gescheiden bent en dit moet worden aangepast in de salarisadministratie en ten tweede omdat het dan gemakkelijker wordt om vrij te krijgen in verband met afspraken bij de advocaat of een bemiddelaar. Vind je het lastig om het nieuws bij je manager aan te kaarten? Ga dan eerst naar personeelszaken. Zij kunnen je adviseren over het moment en de manier van inlichten bij je manager of leidinggevende. Geef daarbij aan hem of haar aan dat er misschien momenten zullen zijn waarop je niet lekker in je vel zit, maar waarop je wel probeert je werk zo goed mogelijk te blijven doen. Als je uitlegt dat begrip voor jouw situatie je juist extra motiveert om je job te blijven doen, zal je hier ook eerder de ruimte voor krijgen. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat jij je job tijdens deze situatie voor jezelf zo inricht, dat je je werkzaamheden goed kunt blijven uitvoeren. Er zijn verschillende zaken die jou hierbij kunnen ondersteunen.

Maak duidelijke afspraken met je werkgever

Probeer zo snel mogelijk duidelijke afspraken te maken met je werkgever. Zijn er bijvoorbeeld dagen waarop je echt niet aanwezig kunt zijn? Geef dit dan aan. Vertel wanneer je je even moet terugtrekken op kantoor om een aantal belangrijke telefoontjes te plegen. Laat het weten als je juist meer wilt gaan werken, omdat je het extra geld op het moment goed kunt gebruiken wanneer je alimentatie moet betalen. En stel eventueel richtlijnen op over wat de gang van zaken is wanneer je last hebt van concentratieproblemen of als je echt niet lekker in je vel zit. Krijg je dan de mogelijkheid om verlofdagen op te nemen? Mag je een dag thuiswerken? Wanneer je deze afspraken duidelijk op papier hebt staan, weten zowel jij als je werkgever duidelijk waar jullie aan toe zijn op de momenten dat het werk niet loopt zoals je gepland had.

Praat erover met collega’s

Hoewel je het misschien lastig vindt om aan je collega’s te vertellen dat je gaat scheiden, omdat je het gevoel hebt dat je hebt gefaald, kan het toch een opluchting zijn om dit wel te doen. Er zullen ongetwijfeld meer collega’s zijn die hetzelfde hebben meegemaakt en die jouw gevoelens als geen ander begrijpen. Als jij daarvoor open staat, kunnen ze je eventueel ook advies geven over hoe zij het op het werk tijdens hun scheiding hebben aangepakt. Bovendien zullen je collega’s zich flexibeler naar je opstellen wanneer je eens een paar dagen afwezig bent, omdat ze weten dat je midden in een scheidingsprocedure zit. Over je scheiding praten met collega’s kan jou ook helpen met het verwerken en accepteren van de gebeurtenis, zodat je je misschien minder alleen voelt op het werk.

Praat over je scheiding met collega's

Relativeer je werk

Hoewel je job natuurlijk een belangrijk onderdeel is van je dagelijks leven, is het ook een goed idee om wat meer compassie met jezelf te hebben. Begraaf jezelf niet iedere dag in het (over) werk, maak jezelf niet drukker om de werkzaamheden dan nodig is. Als het je niet lukt om een taak gedaan te krijgen, vraag dan een collega om hulp of geef dit aan bij je werkgever. Zij zullen hier over het algemeen wel begrip voor kunnen opbrengen. Voel je dat je een tandje minder kunt geven dan je normaal gewend bent? Vraag dan aan je werkgever of je tijdelijk parttime mag werken of zeg vaker nee tegen collega’s die met onverwachte klusjes of verzoeken naar je toe komen, totdat de scheiding is afgewikkeld.

Zorg voor meer rust in je hoofd

Als je privéleven op zijn kop staat tijdens de scheiding, kan het erg fijn zijn als je er op je werk voor zorgt dat alles gestructureerd verloopt. Dat scheelt jou weer kopzorgen. Houd je bureau en je kantoor schoon en netjes en berg stapels papier op in gelabelde mappen. Zo houd je overzicht en komt er meer rust in je hoofd. Omdat je misschien moeite hebt met je concentratie tijdens deze heftige periode, kun je het beste al je afspraken opschrijven in een (digitale) agenda. Laat geen losse post-its rondslingeren, die raak je kwijt. Als je in een team werkt, kun je bepaalde werkzaamheden delegeren en met je collega’s afspraken maken over deadlines. Dan kun je die taken wat meer loslaten en je focussen op het werk wat jouzelf het gemakkelijkst afgaat. Hoewel het soms een goed idee kan lijken om je compleet op je werk te storten ter afleiding van je privésituatie, is het toch aan te raden om een realistische planning voor jezelf te stellen. Geef jezelf in je planning de ruimte voor onvoorziene omstandigheden of voor een baaldag waarbij er sowieso niet veel uit je handen komt.

Zorg voor meer rust in je hoofd

Vraag om flexibele werktijden

Bij een scheiding komt vaak een hele hoop geregel kijken. Daarnaast kan de scheiding een flinke aanslag vormen op je mentale vermogens. Het is niet gek als je je neerslachtig voelt, concentratieproblemen hebt of minder van je collega’s kunt hebben dan normaal gesproken het geval is. Misschien kan het helpen om dan aan je werkgever te vragen of je tijdelijk met flexibele tijden mag werken. Zodat jij op de tijden kunt komen werken wanneer jij je goed genoeg voelt en op andere dagen eventueel thuis aan de slag kunt gaan. Geef daarbij ook aan dat jij je werk niet wilt verwaarlozen en dat het daarom slim is wanneer jij je job alleen doet op een moment dat je gefocust kunt zijn. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je nooit gefocused bent… daar zal een werkgever niet voor betalen.

Flexibele werktijden kunnen er ook voor zorgen dat je kleine zaken kan regelen ’s morgens, ’s middags of ’s avonds zonder het werk (en je deadlines) te verwaarlozen.

Maak gebruik van je verlofdagen

Lukt het je voorlopig echt niet om naar je job te gaan? Kijk dan of je nog verlofdagen hebt staan die je kunt gebruiken om je zaken te regelen, maar vooral om je rust te pakken. Als het je lukt, neem ook wat echte vakantie! Je kunt je in het uiterste geval ook ziek melden. Zorg er dan wel voor dat jouw collega’s en werkgever exact weten welke werkzaamheden er nog gedaan moeten worden en vraag ze om hulp, zodat je niet het gevoel hebt dat je je werk aan het verwaarlozen bent. Een scheiding kan aanvoelen als een periode van intense rouw. Het is daarom belangrijk dat jij jezelf ook de tijd geeft om te wennen aan de nieuwe situatie in je privéleven en om deze nare gebeurtenis te verwerken. Zoek hier eventueel professionele hulp bij als je er zelf niet uitkomt. Zodat je uiteindelijk weer vol goede moed en focus je leven en je job kunt oppakken.

Maak gebruik van je verlofdagen

Loopbaanbegeleiding, ook als je in een scheiding zit

Vind je het lastig om het gesprek met je leidinggevende of collega’s aan te gaan?

Weet je niet goed hoe je je werk kan plannen om en je werk niet te verwaarlozen en je scheiding naar behoren af te ronden?

Heb je hulp nodig bij het uitvlooien hoe je je door deze periode heen zal worstelen?

Een loopbaancoach kan je hier ook in begeleiden.

 

Uiteraard wens ik je helemaal geen scheiding toe. En toch is het soms een essentieel tussenstation om erna gelukkiger te kunnen worden.

Proost, op een gelukkig professioneel én privé-leven

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#werknemerinscheiding #scheidenopdewerkvloer #ziekmeldenbijscheiding #medewerkersinscheiding #werkentijdensscheiding #werknietverwaarlozen #werkafsprakentijdensscheiding #scheidenenwerk #scheiding #divorce

Maak duidelijke afspraken met je werkgever

Praat erover met collega’s

Zorg voor meer rust in je hoofd

Relativeer je werk

Vraag (tijdelijk) om flexibele werktijden

Maak gebruik van je verlofdagen