Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe je online meeting productiever maken? 9 tips

Hoe je online meeting productiever maken

 

Sinds de coronapandemie moesten we er met zijn allen aan geloven: online vergaderen vanuit huis via Zoom of Teams. In het begin ging er nog best veel verkeerd. Mensen wisten niet goed hoe ze zichzelf konden muten waardoor er roepende kinderen of luide telefoongesprekken op de achtergrond te horen waren. Misschien zie je nu nog steeds achtergronden vol rommel bij je collega’s thuis of word je snel afgeleid door alles wat er om je heen gebeurt of om wat je collega’s allemaal door elkaar heen zitten te vertellen.

Gelukkig zijn er ook manieren waarop je je online meeting wel productiever kunt maken. Ik deel graag 9 tips met je in dit blog.

Deel van tevoren de agenda met je collega’s

Als jij degene bent die de vergadering leidt is het slim om iedereen van tevoren de planning door te sturen. Zo weet iedereen welke agendapunten er besproken gaan worden, door wie en hoeveel tijd daarvoor is gereserveerd. Je collega’s vinden het vaak fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Op deze manier voorkom je ook dat er te lang wordt gepraat over allerlei randzaken die er voor de online vergadering eigenlijk niet toe doen. Zorg zeker ook dat er iemand nota’s neemt en de to do’s bijhoudt evenals wie ze zal uitvoeren.Deel eventueel ook de Powerpoint slides van tevoren met je collega’s. Zo heeft iedereen ze altijd binnen handbereik wanneer het je niet lukt om je scherm te delen.

Check je internet verbinding

Het zal je maar gebeuren: ben je midden in een belangrijke presentatie, valt je WiFi uit. Je kunt hier zelfs klanten door verliezen of verkopen door mislopen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Zorg daarom voor een back-up plan voor wanneer je WiFi niet meewerkt. Installeer een internetkabel, die zijn sneller en betrouwbaarder dan de internetverbinding via je WiFi. Ook kan WiFi voor maximaal 1 seconde vertraging zorgen, waardoor je niet op tijd hoort wanneer iemand anders aan het praten is. Gevolg: iedereen tettert door elkaar heen en dat is nu net wat je niet wilt.

Een alternatief voor een Internetkabel kan ook zijn dat je je telefoon gebruikt als hotspot. Niet ideaal maar het kan wel helpen.

Zet je camera aan

Door je camera aan te zetten laat je zien dat je actief meedoet met de online meeting. Heb je de camera uit dan kunnen mensen denken dat je niet aanwezig bent of met hele andere dingen bezig bent. Laat jezelf dus zien als dit gevraagd wordt, ook al kan dit in het begin spannend aanvoelen. Hier scoor je extra punten mee.

Vind je het toch te spannend of moet je even naar het toilet tussendoor? Zet je kortstondig je camera uit, zorg er dan voor dat je profielfoto zichtbaar is en geef in de chat aan dat je direct terug bent (brb : be right back).

Persoonlijk vind ik het helaal niet leuk als collega’s hun camera niet aan hebben, ik weet dan nooit waar te kijken en of de ‘tegenpartij’ wel volgt wat ik aan het vertellen ben. Langs de andere kant zijn er ook landen waar het internet behoorlijk traag is waardoor met een camera werken niet altijd ideaal is.

Als je liever jezelf niet in beeld ziet kan je dit aanpassen via de zettings.

Wist je trouwens dat het tegenwoordig ook al heel  normaal is dat er online gecoacht wordt? Meer lees je er hier over.

Plaats de camera in de juiste positie

Ga tijdens je meeting niet naar je collega’s in het scherm staren. Het blijft belangrijk om oogcontact te houden met de mensen waar je tegen praat en kijk dus af en toe in de camera. Je collega’s zullen zich dan gezien en gehoord voelen. Zorg er dus voor dat je met de camera een klein stukje ruimte boven je hoofd over laat en dat je tot aan je borst gefilmd wordt, een beetje pasfotoformaat zeg maar. De camera staat dan op ooghoogte gericht. Kijk dus regelmatig even recht in je camera als je tegen je teamleden of collega’s praat. Heb je belangrijke punten die je wilt bespreken? Plak je lijstje met notities direct naast je camera zodat je snel kunt spieken en niets vergeet.

Kies voor de juiste achtergrond

Als je professionaliteit wilt uitstralen, is het belangrijk dat je een passende achtergrond kiest tijdens je Zoomsessies. Dit betekent geen rommelige achtergrond vol speelgoed van de kinderen of een kast gevuld met boeken die schots en scheef door elkaar liggen. Houd je achtergrond zo neutraal mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor een egaal witte muur. Mensen kijken dan naar jou en niet naar je spullen. Ga ook niet voor een deur zitten waar je partner of huisgenoten door naar binnen kunnen komen tijdens je online meeting. Dit leidt nogal af voor de mensen die naar jou aan het kijken en luisteren zijn. Een handige tip om te checken of je voor een redelijk egale achtergrond zit is om even een screenshot te maken van jezelf en je omgeving. Zo zie je wat jouw collega’s kunnen zien als ze naar jou kijken.

Wat je natuurlijk ook altijd kan doen is je achtergrond ‘wazig’ maken of ‘blurry’ of je kan ervoor opteren om een andere achtergrond te kiezen die je in de online vergadertool kan vinden of die je daar kan opladen van het internet.

Zorg voor een goede belichting

Het is natuurlijk niet fijn wanneer jij compleet in het donker zit op camera. Zo kunnen je collega’s je gezicht nauwelijks zien en geen connectie met je maken. Vergader je in de avond of is het nog vrij donker in de ochtend? Denk er dan over na om bijvoorbeeld een ringlamp te kopen. Uiteraard moet die ringlamp dan wel voor je staan. Met een ringlamp kan je gelijkmatig licht op je gezicht laten vallen, waardoor er minder schaduw ontstaat. Zorg er ook voor dat je bij helder daglicht met je laptop voor je raam gaat zitten (met je gezicht naar het raam), zodat je gezicht goed te zien is.

Maak gebruik van de functies van de meeting software

In Zoom of teams kan je een aantal hele fijne functies terugvinden. Spreek bijvoorbeeld met je collega’s af dat ze het ‘hand omhoog’ icoontje (of andere emoticons) gebruiken als ze iets willen vertellen of vragen. Als collega’s het spannend vinden om te praten in een vergadering met een heleboel mensen, kan je ze vragen om hun antwoorden in de chat te plaatsen als jij een vraag stelt. Als je met elkaar wilt brainstormen, kun je gebruikmaken van breakout rooms. Zo wordt iedereen in kleine groepjes opgedeeld en wordt het gemakkelijker om te overleggen dan wanneer ze in een groep met 100 man tegelijk zitten. Maar je kan ook de meer geavanceerde tools gebruiken waardoor je ook polls kan toevoegen in meetings.

Blijf aanwezig tijdens de online meeting

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om tijdens een online meeting waar je naar anderen aan het luisteren bent even je telefoon te pakken om je social media te checken. Ook al denk je dat anderen het niet zien, mensen zien wel aan je lichaamstaal dat je naar beneden kijkt of dat je bent afgeleid. Zorg er dus voor dat je van tevoren je telefoon weglegt en dat je alle andere zaken die nog openstaan op je computer afsluit (of de meldingen ervan afzet) zodat je echt niet gestoord wordt.

Maak opnames van de online meetings

Hoe fijn is het als je nog eens terug kunt luisteren naar wat er is gezegd in de meeting? Neem de online meeting dus altijd op via de recording knop. Dit stuurt direct een bericht naar alle aanwezigen dat de meeting wordt opgenomen. En zoo krijg je achteraf ook geen discussies over wat er wel en niet gezegd is en kunnen collega’s die niet aanwezig waren de meeting op hun gemak terugkijken. Je kunt de opgenomen meeting gemakkelijk en gratis naar je collega’s sturen via WeTransfer of die blijft gewoon een tijd online staan. Vraag eventueel ook of een collega die dag notulist wil zijn en de belangrijkste punten uit de vergadering naar iedereen wil mailen.

Werkt de recording knop van je meeting sofware niet? Dan kan je altijd nog een schermopname doen. Op de meeste moderne laptops is dat een gratis software die al geïnstalleerd staat.

Hoe goed ben je al in online meetings?

Online meetings zijn niet meer uit ons professionele leven weg te denken, op een aantal beroepen na natuurlijk, waar het veel minder relevant is.

Hoe voel jij je vandaag bij online meetings? ‘Piece of cake’ of toch nog steeds een behoorlijke ‘struggle’?

Laat ons eens even kijken naar de tips die we hierboven meegaven:

  • Staat je camera aan? Indien niet, dan raad ik je toch aan om daar stilaan mee te beginnen.
  • Is je camera op de juiste positie geplaatst? Indien niet, ga ermee aan de slag tot het juist zit.
  • Heb je een neutrale achtergrond? Indien niet, pas je achtergrond aan tot het een neutrale achtergrond is.
  • Is de belichting van je gezicht ok? Indien niet, test uit wat beter werkt.
  • Maak je gebruik van de functies van de meeting software? Indien niet, probeer eens uit wat er allemaal bestaat.
  • Blijf je aanwezig tijdens de online meetings of geef je het aan dat je even weg bent? Indien niet, ga na hoe je dit kan verbeteren.
  • Maak je opnames van de online meetings (indien relevant)? Indien niet, zet de juiste stappen om ervoor te zorgen dat het wel gebeurt. Geef desnoods een collega die verantwoordelijkheid.

Proost, op een productieve online meeting,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#zoom #teams #onlinemeeting #onlinevergaderen #videomeetings