Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe antwoorden op de vraag ‘wat zijn je salarisverwachtingen’?

Hoe antwoorden op de vraag ‘wat zijn je salarisverwachtingen’?

 

 

Zit je midden in een job interview? Dan kan de vraag ‘Wat zijn uw salarisverwachtingen?’ je van je stuk brengen. Bij sommigen geeft het zelfs (lichte) paniek. Je wilt immers geen bedrag geven dat te hoog is en langs de andere kant wil je ook niet te laag zitten waardoor je niet zoveel betaald wordt als je zou kunnen of moeten verdienen.

Een deel van deze bezorgdheid is terecht. En langs de andere kant is de belangrijkste reden dat ze naar het salaris vragen meestal het peilen van de verwachtingen van een sollicitant in verhouding tot het budget dat voor de functie is toegewezen. Dus in tegenstelling tot veel andere veel gestelde sollicitatievragen, kan uw antwoord op "Wat is uw gewenste salaris?" ervoor zorgen dat je niet weerhouden wordt, als je ‘te duur’ bent. Maar dat hoeft niet per se een slechte zaak te zijn, aangezien je misschien niet in staat bent om een ​​baan te accepteren of ervan te genieten die niet genoeg betaalt.

Je bent misschien ook bang dat de interviewer je hard zal beoordelen als je jezelf te hoog of te laag prijst, maar dat is over het algemeen niet het doel. Deze vraag gaat meer over het vinden van een salarismatch. Door het salaris in een vroeg stadium te bespreken, zorg je ervoor dat noch de kandidaat, noch het bedrijf tijd en moeite verspillen aan verschillende sollicitatierondes om erachter te komen dat het salaris enorm afwijkt van wat je wilt. Idealiter hebben werkgevers en recruiters vooraf al informatie over het salaris maar dat is bijna nooit het geval. Wanneer een vacature vermeldt wat de salarisvork kan zijn zullen kandidaten niet solliciteren als het buiten hun bereik ligt, en wanneer een interviewer het als eerste vermeldt, kunnen kandidaten reageren zonder enig giswerk. Helaas heeft niet elke werkgever een cultuur van transparantie rond beloning.

Er zijn verschillende strategieën om sollicitatievragen over uw salarisverwachtingen te beantwoorden, maar de basis van al deze strategieën is de vraag al stellen voor het sollicitatiegesprek.

Weet wel dat ‘Wat zijn je salarisverwachtingen?’ een andere vraag is dan ‘Wat is je huidige salaris?’.  In sommige landen is het stellen van de laatste vraag zelfs illegaal.

Zoek op voorhand uit wat je salarisverwachtingen zijn

Salaris kan op verschillende manieren ter sprake komen in een sollicitatiegesprek en je kunt verschillende strategieën gebruiken om deze vragen te beantwoorden. Maar ongeacht hoe je ervoor kiest om te antwoorden, je moet nog steeds weten wat jouw ideale salaris is. Misschien heeft de interviewer je nodig om er een ​​cijfer op te plakken, of misschien vertellen ze je wat ze aanbieden en vragen ze je om te reageren. Hoe dan ook, sommige recruitment processen gaan pas vooruit als ze weten dat een kandidaat qua salaris goed bij hun budget past.

Begin dus je salarisonderzoek door je gewenste functietitel op te zoeken op naam, geografische locatie en jaren ervaring via gratis bronnen (op internet kan je bijvoorbeeld loonwijzer or salariskompas gebruiken).

Een andere manier om inzicht te krijgen in het loon is mensen in je netwerk contacteren die de baan hebben die jij wilt, hen vragen wat ze juist doen inhoudelijk, en wat het gebruikelijke loon is. Gebruik meerdere bronnen om een ​​goed beeld te krijgen van het gangbare salaris voor het soort baan waarvoor je solliciteert en houd rekening met eventuele aanvullende vaardigheden en kwalificaties die je hebt, de grootte van het bedrijf, de branche en de locatie. Dit zou je een redelijk idee moeten geven van wat je kunt verwachten van een bedrijf qua salaris.

Zoek vervolgens uit hoeveel loon je persoonlijk nodig hebt (en wilt). Kijk naar je voorspelde uitgaven en de doelen die je wilt bereiken. Als het je eerste baan is en je het huis van je ouders verlaat, als je moet betalen voor kinderopvang, of als je een auto moet financieren om naar kantoor te gaan, dan is het nodig dat je op voorhand weet wat dat gaat kosten. Als je gaat verhuizen voor je werk, overweeg dan ook de verhuiskosten en de kost van leven waar je naartoe gaat. Houd van tevoren rekening met al deze factoren, zodat je voorbereid bent om te reageren op basis van je werkelijke behoeften en niet per ongeluk een salaris accepteert dat te laag is.

Denk ook verder dan alleen het basissalaris. “Stel jezelf de vraag: wat is belangrijk voor je?” Denk hierbij aan aandelenopties, betaald verlof, een jaarlijkse bonus, woon-werkverkeer of kinderopvangtoeslag. Denk na over hoe de aan- of afwezigheid hiervan gelinkt met je salarisverwachtingen en welke invloed dat zou hebben. Je kan bijvoorbeeld besluiten dat de mogelijkheid om je hond mee naar je werk te nemen belangrijker is dan 200 euro bruto per maand. Het is voor iedereen anders, weet wat voor jou belangrijk is.

Aan de andere kant kunnen grote hiaten in de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het ontbreken van een ziektekostenverzekering voor werknemers, je salarisvereisten drastisch verhogen. Bekijk voorafgaand aan al je sollicitatiegesprekken de vacature of de website van het bedrijf (eventueel via glassdoor.com) om een ​​idee te krijgen van de nadelen en voordelen die elk bedrijf te bieden heeft.

Gebruik alle input die je verzameld hebt om tot een acceptabel salaris te komen, zodat je, ongeacht hoe je van plan bent te reageren op vragen over je salarisverwachtingen, weet naar welk bedrag je eigenlijk op zoek bent.

Bepaal je strategie

Afhankelijk van waar je je bevindt in het sollicitatieproces en natuurlijk ook afhankelijk van je persoonlijke situatie, zijn er drie hoofdstrategieën die je kan gebruiken om te antwoorden op de vraag ‘Wat zijn je salarisverwachtingen?’.

Geef een salarisschaal of salarisvork

Antwoorden op vragen over salaris met één enkel cijfer beperkt je vermogen om naar een gezamelijke oplossing te zoeken. Alle succesvolle onderhandelingen komen uit een of andere manier van samenwerken.

Door een salarisschaal of -vork te geven, laat je zien dat je bereid bent flexibel te zijn en samen te werken met je toekomstige werkgever richting een bedrag dat voor beide partijen werkt.

En door cijfers te geven leg je ook ineens op tafel wat je waard bent. Door te laten zien dat je je onderzoek hebt gedaan en weet wat je waard bent, laat je een interviewer zien dat je serieus bent over je vaardigheden en wat je kan toevoegen aan hun bedrijf en in die specifieke rol.

Natuurlijk zijn er nadelen aan het geven van salarisschaal vroeg in de onderhandelingen. Wachten tot je de job ook echt hebt aangeboden gekregen, kan je meer ‘macht’ geven om te onderhandelen. Je kan ook bang zijn om geld op tafel te laten liggen door te laag te gaan of de kans te verliezen door te hoog te gaan. Maar als je je onderzoek hebt gedaan, is te laag gaan minder waarschijnlijk en te hoog gaan betekent dat de job niet geschikt voor je was.

Wanneer je je salarisschaal in een interview geeft, probeer dan de onderkant van die schaal te leggen in de richting van het midden tot het hoogste punt van wat je betaald wilt worden. Ik geef even een voorbeeld: Als je bijvoorbeeld persoonlijk op zoek bent naar 50.000 tot 65.000 euro en je denkt dat het bedrijf 45.000 tot 60.000 euro heeft gebudgetteerd dan zou ik als schaal 58.000 tot 65.000 euro opgeven. Zo is er nog ruimte voor onderhandeling.

Het is natuurlijk nuttig om aan te geven dat je niet alleen een beslissing neemt op basis van het salaris maar evengoed de extralegale voordelen, job inhoud, doorgroei mogelijkheden, … en het salaris dus maar een deel is van wat belangrijk voor je is. Zorg zeker dat ze weten welke kennis en ervaring jij meebrengt want dat is immers waar ze je voor zullen betalen. Het bedrijf krijgt iets geweldig voor hun centen: jou als fantastische medewerker.

Draai de vraag om

Op de vaag ‘wat zijn je salarisverwachtingen’ kan je ook eenvoudigweg reageren met de vraag ‘hoeveel wilt u voor die functie betalen’. Dat hoef je natuurlijk niet zo direct te zeggen. Je kan aangeven dat dat een geweldige vraag is en dat je het nuttig lijkt eerst wat informatie te krijgen over de loonschaal die ze zelf hanteren voor die rol. Van zodra de persoon waarmee je in gesprek bent je vraag heeft beantwoord verwachten ze van jou nog steeds een antwoord natuurlijk. Maar nu kan je je antwoord afstemmen op wat hun budget is.

Krijg je een antwoord dat in lijn ligt, of zelfs hoger dan je verwachtte, dan is dat geweldig goed nieuws. Laat hen dan ook merken dat dat past in je plaatje.

Is het lager dan dat je in gedachten had (en misschien ook lager dan de norm) dan kan je aangeven dat je je voorbereiding gedaan hebt en weet wat de standaardlonen voor die rol zijn of aangeven dat je hoopte x of y te verdienen of toch wel hoopte dat de loonvork zich tussen a en b zou bevinden.

Als je open staat voor onderhandeling, geef dat dan ook gewoon aan. Misschien kan je meer verlofdagen krijgen of is er een (op prestatie gebaseerde) bonus of andere zaken die voor jou belangrijk zijn en niet zomaar in loon te vatten zijn.

Indien niet, laat hen dat dan ook weten dat geen van de partijen verder tijd verliest. ‘Helaas weet ik dat ik met mijn kennis en ervaring niet minder kan accepteren dan x euro bruto per jaar, weet u of er enige flexibiliteit is in het budget voor deze rol? Indien niet, dan vrees ik dat het hier voor me stopt’.

Stel je antwoord uit

Wanneer je nog volop in ontdekking bent van wat de functie inhoudt en wat het bedrijf aan voordelen biedt kan je er altijd voor opeteren om vragen over salarisverwachtingen (of antwoorden erop) uit te stellen. Je zou dan kunnen aangeven dat salaris voor jou wel belangrijk is maar eerst voor jezelf zeker wilt weten dat je de functie echt wilt doen voor je hierop ingaat. Hoe klinkt dat dan? ‘Ik begrijp dat u dat vraagt, en toch, is voor mij de juiste functie en het juiste bedrijf vinden op dit moment belangrijker dan het salaris. Ik wil graag eerst meer weten over het werk zelf, jullie als bedrijf en het hele pakket voor we het over het loon hebben’.

Onthoud dat je waarde toevoegt, waar je ook werkt. Uitzoeken wat je waarde juist is en die aan potentiële nieuwe werkgevers uitleggen zal je stap voor stap helpen om het salaris te vragen en te krijgen dat je verdient. In elke sollicitatie komt het neer op de vraag ‘waarom zouden we in jou investeren’? Weten wat jij als investering waard bent is dan ook essentieel, zowel voor jou als je toekomstige mogelijke werkgever.

Hoe pak jij salarisgesprekken aan?

Als je in een sollicitatieprocedure zit, ben jij dan diegene die het onderwerp van loon op tafel legt of laat je dit aan de andere partij?

Hoe pak je dat thema dan aan?

  • laat je de vraag komen en antwoord je gewoon wat je minimum wilt?
  • geef je een vork?
  • draai je de vraag om en leg je zo de bal terug in hun kamp?
  • vraag je om uitstel?
  • iets anders dat je doet?

Welke informatie uit deze blog was misschien wat naar de achtergrond gezakt en zal je volgende keer zeker meenemen in je gesprekken?

In ieder geval: toitoitoi!

Proost, op een goed salaris

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#Salaris #Loon #Onderhandelen #Geld Sslliciteren #sollicitatie #Salarisverwachtingen #Loononderhandeling #Carrièretips #Salarisonderhandeling #Loopbaanadvies #Salarisinzicht #Salarisvergelijking #Arbeidsvoorwaarden #Carrièregroei #Loopbaanontwikkeling