Salaris kan op verschillende manieren ter sprake komen in een sollicitatiegesprek en je kunt verschillende strategieën gebruiken om deze vragen te beantwoorden. Maar ongeacht hoe je ervoor kiest om te antwoorden, je moet nog steeds weten wat jouw ideale salaris is. Misschien heeft de interviewer je nodig om er een cijfer op te plakken, of misschien vertellen ze je wat ze aanbieden en vragen ze je om te reageren. Hoe dan ook, sommige recruitment processen gaan pas vooruit als ze weten dat een kandidaat qua salaris goed bij hun budget past.
Begin dus je salarisonderzoek door je gewenste functietitel op te zoeken op naam, geografische locatie en jaren ervaring via gratis bronnen (op internet kan je bijvoorbeeld loonwijzer or salariskompas gebruiken).
Een andere manier om inzicht te krijgen in het loon is mensen in je netwerk contacteren die de baan hebben die jij wilt, hen vragen wat ze juist doen inhoudelijk, en wat het gebruikelijke loon is. Gebruik meerdere bronnen om een goed beeld te krijgen van het gangbare salaris voor het soort baan waarvoor je solliciteert en houd rekening met eventuele aanvullende vaardigheden en kwalificaties die je hebt, de grootte van het bedrijf, de branche en de locatie. Dit zou je een redelijk idee moeten geven van wat je kunt verwachten van een bedrijf qua salaris.
Zoek vervolgens uit hoeveel loon je persoonlijk nodig hebt (en wilt). Kijk naar je voorspelde uitgaven en de doelen die je wilt bereiken. Als het je eerste baan is en je het huis van je ouders verlaat, als je moet betalen voor kinderopvang, of als je een auto moet financieren om naar kantoor te gaan, dan is het nodig dat je op voorhand weet wat dat gaat kosten. Als je gaat verhuizen voor je werk, overweeg dan ook de verhuiskosten en de kost van leven waar je naartoe gaat. Houd van tevoren rekening met al deze factoren, zodat je voorbereid bent om te reageren op basis van je werkelijke behoeften en niet per ongeluk een salaris accepteert dat te laag is.
Denk ook verder dan alleen het basissalaris. “Stel jezelf de vraag: wat is belangrijk voor je?” Denk hierbij aan aandelenopties, betaald verlof, een jaarlijkse bonus, woon-werkverkeer of kinderopvangtoeslag. Denk na over hoe de aan- of afwezigheid hiervan gelinkt met je salarisverwachtingen en welke invloed dat zou hebben. Je kan bijvoorbeeld besluiten dat de mogelijkheid om je hond mee naar je werk te nemen belangrijker is dan 200 euro bruto per maand. Het is voor iedereen anders, weet wat voor jou belangrijk is.
Aan de andere kant kunnen grote hiaten in de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het ontbreken van een ziektekostenverzekering voor werknemers, je salarisvereisten drastisch verhogen. Bekijk voorafgaand aan al je sollicitatiegesprekken de vacature of de website van het bedrijf (eventueel via glassdoor.com) om een idee te krijgen van de nadelen en voordelen die elk bedrijf te bieden heeft.
Gebruik alle input die je verzameld hebt om tot een acceptabel salaris te komen, zodat je, ongeacht hoe je van plan bent te reageren op vragen over je salarisverwachtingen, weet naar welk bedrag je eigenlijk op zoek bent.