Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Dit kan je doen als je je werk niet meer leuk vindt

Wat als je werk niet meer leuk is?

 

Vraag jezelf eens af, ben je blij met het leven dat je leeft elke dag? Ben je professioneel gelukkig? Voer jij dagelijks werkzaamheden uit waar je energie van krijgt en voldoening uit haalt?

Als je het gevoel hebt dat er meer in je zit dan wat je nu ‘vandaag’ doet, ben je op de juiste plek met deze blog. Welke trucjes kan je toepassen om je dag en werk aangenamer te maken als je job niet (meer) leuk is?

In dit artikel komen verschillende manieren ter sprake over hoe je kan omgaan met een minder leuke periode op je werk. Veel leesplezier!

Koop een dagboek en start met schrijven

Een groot voordeel van deze tijd is dat er heel veel mogelijkheden zijn. En tegelijkertijd is dat ook een heel groot nadeel. Het gevolg?

Wat mij betreft focussen te veel mensen zich tegenwoordig op datgene wat ze niet hebben of doen, in plaats van zich te richten op wat ze wel hebben of doen. Daardoor kijken ze met een (zwarte) bril naar de realiteit. Geldt dit ook voor jou?

Vaak zit geluk in alledaagse momenten, dus het is een kunst om deze geluksmomenten te herkennen om tevreden te zijn met wie je bent en wat je doet.


Richt je op de positieve gebeurtenissen in plaats van de negatieve gebeurtenissen.

 

Als je bijvoorbeeld na elke werkdag even 5 minuten de tijd neemt om in je dagboek te schrijven, kun je je focussen op wat je gepresteerd hebt, waar je dankbaar voor bent en wat je morgen beter wilt doen. Zo geniet je elke dag meer van de reis die je onderneemt, heb je een goed gevoel over je vooruitgang en boek je dankzij je heldere inzicht sneller resultaat.

Schrijf in een dagboek

Wat je heel goed kan helpen is het bijhouden van een dagboek. Dit geeft je de kans om jouw inzichten, ideeën, doorbraken, bewustwordingen, successen en lessen die hebt geleerd op te schrijven. Met een dagboek kan je:

  • Helderheid verkrijgen: iets opschrijven dwingt je om er zo goed over na te denken dat je het ook echt begrijpt. Door dagboekschrijven krijg je meer helderheid, kun je beter brainstormen en je problemen verwerken.
  • Ideeën vastleggen: Dagboekschrijven helpt je niet alleen om je ideeën te ontwikkelen, het zorgt er ook voor dat je belangrijke ideeën waar je in de toekomst iets mee wilt doen niet vergeet.
  • Lessen overdenken: Je kunt zo alle lessen die je hebt geleerd gedurende je werkdag nog eens goed overdenken.
  • Je vooruitgang erkennen: Het is geweldig om terug te gaan en je dagboeknotities van een aantal maanden of zelfs een jaar geleden te lezen om te zien hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Die krachtige, heerlijke ervaring, die bovendien je zelfvertrouwen opkrikt, kun je op geen enkele andere manier meemaken.


Daarnaast is het goed om te beseffen dat bij geen enkele organisatie iedere taak even leuk is. Regelmatig zal je voor je gevoel even door een ‘zure appel’ moeten heen bijten. Zolang je maar helder voor ogen hebt waar je het voor je doet, want dit helpt je om je te blijven inzetten om het grote overkoepelende doel te bereiken.

 

“Soms zijn taken niet leuk om nú te doen, maar wel leuk om straks gedaan te hebben.”

Voordelen van een dagboek

Ga het gesprek aan met je leidinggevende of HR

Vaak kijken mensen terug op hun leven en heerst het gevoel spijt, wetend dat ze zo veel meer hadden kunnen hebben, zijn en doen. Ze vergeten regelmatig om te vertrouwen op hun eigen gevoel, ze passen zich bewust of onbewust aan andermans verwachtingen aan.

Ben je misschien voor je gevoel in je huidige functie gerold? Ben je niet helemaal tevreden met de huidige gang van zaken tijdens je werk? Misschien heb je al een beeld voor je hoe je jouw situatie wil veranderen en wat je precies wilt. Dat is hartstikke goed, maar gek genoeg stoppen de mensen bij dit punt.

Misschien herken je het wel…..

Als je net begint aan een nieuwe job heb je ongetwijfeld allerlei ideeën om meer resultaat te behalen, op welke manier dan ook. Je droomt weg van hoe het er in de toekomst uit komt te zien als je écht het verschil weet te maken. Gemotiveerd start je met je werkzaamheden, maar na enige tijd kom je erachter dat de werkzaamheden minder goed aansluiten bij jou als persoon dan verwacht en gehoopt. Dit kan na 6 maanden zijn, maar ook pas na 10 bijvoorbeeld.

Er komt een moment dat je wellicht twijfelt of je nu het allerleukste werk uitvoert om geluk te ervaren. Misschien sta je nu op dit punt en overweeg je om iets anders te doen. Een andere functie binnen hetzelfde bedrijf? Dezelfde functie bij een ander bedrijf? Of overweeg je om een eigen bedrijf te starten?

In welke situatie je je nu ook bevindt, het is tijd om een eerste stap te zetten richting een leuker leven. Zet die eerste stap, hoe klein de stap ook is. Zonder dat je alles compleet kunt overzien en zonder enige garantie op hoe het uitpakt. Begin gewoon en plan bijvoorbeeld een afspraak in met je leidinggevende of werkgever om te bespreken wat je dwars zit aan je huidige werk en takenpakket en hoe je je hierbij voelt.

Het is nergens voor nodig om als een ‘stille grijze muis’ niet voor jezelf op te komen. Vandaag nog kan je de grens trekken, zodat je aangeeft waar je wel en niet voldoening uithaalt.

Schrijf bijvoorbeeld voor jezelf van tevoren op een vel papier wat je energie oplevert en wat energie kost van je huidige werk. Noteer wat je ideeën zijn over hoe je verandering wil aanbrengen in je situatie, zodat je dit helder voor jezelf in kaart brengt. Dit helpt je namelijk om het krachtig en overtuigend over te brengen op je leidinggevende of werkgever.

Vroeger was je wellicht allang blij dat je een baan had om financieel helemaal rond te komen en daarnaast leuke dingen te kunnen. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos. De keuze is reuze, waardoor het voor organisaties steeds belangrijker wordt om ervoor te zorgen dat werknemers het naar hun zin hebben om goed personeel te behouden. Zonder dat je met tegenzin naar het werk gaat en het je energie kost in plaats van oplevert.

Ze zullen het juist waarderen als je duidelijk maakt wat je voor ogen hebt binnen het bedrijf, want hier hebben ze veel baat bij. Puur omdat ze graag jouw talent willen benutten aan de juiste werkzaamheden, waar jij ook nog eens met plezier aan werkt. Alles draait om de win-win situatie en daarom is je leidinggevende of werkgevers ongetwijfeld bereid om met je mee te denken, zodat de invulling van jouw werkdag er aangenamer komt uit te zien. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Kansen zien, kansen grijpen

Loyaliteit is een hooggewaardeerde eigenschap. Trouw zijn aan je werkgever betekent vaak dat je je verbonden voelt met een organisatie en dat je vaak bereid bent net dat ene extra stapje te zetten om doelstellingen te behalen. Dit wordt vaak beloond in de vorm van complimentjes bijvoorbeeld en daarom werkt het stimulerend om dit voortdurend te blijven doen.

Maar loyaliteit kan ook een keerzijde hebben, want je kan ook jezelf voorbij lopen. Je probeert bijvoorbeeld voortdurend te voldoen aan de verwachtingen van je werkgever of manager. Gaat het bij jou ook zo?

Hoe groot is de kans dat voldoen aan alle verwachtingen precies datgene brengt wat jou van binnen écht gelukkig maakt? Die is niet groot natuurlijk. Als jij tijdens je carrière nieuwe interesses ontwikkelt, mooie kansen wilt aangrijpen of merkt dat je te veel moeite moet doen om goedkeuring te krijgen, dan is het soms het beste om afscheid te nemen van het oude en te kiezen voor iets nieuws. Dan ben je nog steeds loyaal, maar dit keer aan jezelf. En dat is nou net de belangrijkste vorm van loyaliteit die er is. 

Dit kan dus betekenen dat het voor jou slim kan zijn om van baan te wisselen of helemaal voor jezelf te beginnen als ondernemer, omdat je hart hier sneller van gaat kloppen.

Je leeft namelijk maar één keer, dus geniet ervan!

Grijp je kans

Maak jij je dag ook leuker zo?

Call to Action

In deze blog heb je kunnen lezen hoe je je dag en werk aangenamer maakt als je werk niet meer zo leuk is.

Wat heb je ervan geleerd?

Welke eerste kleine stap zou je bijvoorbeeld deze week al kunnen zetten om jouw huidige werksituatie te verbeteren?

Proost en succes, op een leukere toekomst!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#werkgeluk #voldoening #werkplezier #kansen #dagboek #dagboekschrijven #werk #baan #job #energie #loyaliteit #helderheid #stappenzetten #actie #doen

Focus op het positieve

Schrijf in je dagboek

Evalueer en verbeter je job

Praat met je leidinggevende of HR

Kansen zien, loyaal zijn aan jezelf en kansen grijpen