Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

In 7 stappen naar de (loop)baan die je wilt

Stappen naar de job die je wilt

 

De meesten onder ons willen allerlei doelen bereiken en weinigen van ons slagen erin die resultaten ook neer te zetten. We hebben niet genoeg tijd, geld, zijn te jong of oud, … het is altijd wel iets. De schuld steken we daarbij op iets ‘externs’ dat ons overkomt, alsof we er zelf geen enkele controle over hebben. Wat we echter moeten begrijpen is dat grootsheid in elk van ons zit. We moeten het er alleen uithalen. Excuses gebruiken helpt dan niet.

Los van persoonlijke omstandigheden, economisch klimaat, je hulpbronnen, … mogen we er op vertrouwen dat er meer in elk van ons zit dan dat we zelf denken. We hebben allemaal de mogelijkheid om een job te vinden of te boetseren die meer bij ons past dan onze huidige job (tenzij jij al in die geweldige droomjob zit natuurlijk :-)). We moeten echter leren hoe wat er in ons zit eruit te halen. Helaas bestaat daar geen magische formule voor. Er zijn echter wel een paar eigenschappen van succesvolle mensen die iedereen in de praktijk kan zetten. Deze kunnen je succes een boost geven. Je zal zelden een ambitieus iemand vinden die onderstaande 7 stappen niet toepast.

 

Neem minstens 100% verantwoordelijkheid over je (loop)baan

De enige die verantwoordelijk is voor het succes en geluk in je loopbaan… ben je zelf! Er is echt niet iemand die op de ene of andere manier, op een gegeven moment, op een bepaalde plaats dit voor jou zal doen.

Alles aan jou is het resultaat van wat je in het verleden hebt gedaan, of niet hebt gedaan. Schulden? Goede of slechte relaties? Vitaliteit? Gedrag en attitudes? Een succesvolle loopbaan of eentje waar je je elke dag voortsleept? De persoon tegen wie je ’s morgens in de spiegel ‘goedemorgen’ zegt en de CEO van je loopbaan en leven… jij.

Ergens weet iedereen dat wel, en toch, angst of andere factoren kunnen ervoor zorgen dat onze gedachten spelletjes met ons spelen en de impressie geven dat het externe factoren zijn die de oorzaak zijn van ons falen, onze teleurstellingen, gebrek aan geluk, … De waarheid is het tegenovergestelde: het zijn niet de externe factoren die bepalen hoe jij je leven en loopbaan leidt. Jij hebt zelf de volledige controle over de kwaliteit van je loopbaan en leven.

Succesvolle mensen nemen de volle verantwoordelijkheid voor hun gedachtegang, de beelden die ze maken over de toekomst, de acties die ze nemen, … Ze verdoen geen tijd met klagen en beschuldigen. Ze beoordelen een resultaat en kijken of ze moeten bijsturen om hun doel te bereiken. Ze gaan uit hun comfortzone en nemen risico’s om de (loop)baan te creëren die bij hen past.

 

Wees duidelijk over je doel/missie

Ieder van ons heeft een doel of missie in zijn of haar leven. In het Engels spreken ze zo mooi van ‘purpose’, een woord dat ik moeilijk te vertalen vind. Zingeving komt in de buurt maar is het toch ook weer niet helemaal. Je purpose identificeren en ze dagdagelijks ‘neerzetten’ is waar succesvolle mensen mee bezig zijn.

Ze nemen de tijd om uit te zoeken waar ze een toegevoegde waarde kunnen betekenen (uiteraard in combinatie met het feit dat ze dat ook super graag doen!). Datgene wat hun purpose is, is dan datgene waar ze hun tijd, energie, enthousiasme, passie, … in steken.

Als je niet zeker weet wat jouw purpose is, kijk/luister dan eens naar de signalen die je krijgt. Dat kunnen complimentjes van klanten, leveranciers, collega’s, … zijn. Het kan evengoed zijn dat je de tijd helemaal uit het oog verliest bij een bepaalde taak of verantwoordelijkheid. Ga eventueel het gesprek aan met anderen hierover. De antwoorden die je verzamelt kan je altijd bij houden door ze te noteren … na een tijdje komt de rode draad tevoorschijn. Belangrijk is wel dicht bij jezelf te blijven. Ga niet iets doen omdat iemand anders vind dat je er goed in bent. Voel voor jezelf in of het bij je past, of je er energie van krijgt, of je er elke dat wilt mee bezig zijn, …

 

Beslis wat je wilt

Veel mensen zitten in de dagelijkse sleur en ploeteren maar voort zonder echt te beslissen wat ze nu eigenlijk willen. Ze voelen zich onvoldaan en onvervuld. Fysiek moe, emotioneel labiel, mentaal uitgeput, spiritueel leeggelopen… en ver van datgene dat hen vleugels zou moeten geven. Het lijkt alsof sommigen heel snel de ratrace meelopen zonder duidelijkheid over waar ze naartoe willen lopen… heel erg jammer! Als je niet beslist waar je naartoe wilt dan is elk resultaat een goed resultaat!

In plaats van te beslissen wat je specifieke doelen zijn, je mijlpalen, je (grote) dromen ga je door de dag des levens en voer je onbelangrijke taken uit. Het gevolg ervan is dat je in cirkels draait en tijd verspilt.

Een van de redenen waarom je niet krijgt wat je wilt is omdat je niet beslist wat je wilt. Je hebt niet bepaald wat je aspiraties zijn, noch je wensen duidelijk en aantrekkelijk verwoord (zo gedetailleerd mogelijk). Als ik naar mezelf kijk dan noteer ik hoeveel keer per jaar we met A-Lissome in de pers willen komen, hoeveel bedrijfsopdrachten we jaarlijks willen doen, hoeveel coachees we willen begeleiden met de VDAB loopbaancheques, …

Laat je belemmerende gedachten, de innerlijke criticaster je niet tegenhouden om (groots) te dromen. Van zodra je echt vasthoudt aan een doel en er helemaal voor gaat zal je onderbewustzijn wakker worden en mee dat doel realiseren. Je trekt dan de juiste mensen, hulpmiddelen, trainingen en opportuniteiten aan om je droom waar te maken.

Het klinkt misschien fluffy en toch is het de realiteit. Mensen die durven committen aan hun droom en er hard voor werken zullen die droom ook realiseren! Ze zullen met hun (grote) droom niet alleen zichzelf inspireren maar ook anderen aanzetten om groots te dromen.

 

Geloof dat het mogelijk is

Wetenschappen hebben aangetoond dat onze hersenen zich baseren op ervaringen uit het verleden om een voorspelling te maken voor de toekomst. Het straffe is dat los van wat er in het verleden gebeurd is, je zelf kan bepalen wat je gelooft over de toekomst. Je moet dus geloven dat wat je wilt mogelijk is!

Als je gaat geloven dat het mogelijk is kan je beter ook ineens ‘het klachtendepartement’ het zwijgen opleggen. Klachten en excuses kunnen gaan over allerlei en kan je ook omvormen naar helpende gedachten.

Ik ben te jong/oud --> Ik heb de perfecte leeftijd!

Ik heb geen tijd --> Ik maak hier een prioriteit van!

Ik vind nooit een job die bij me past --> Ik weet wat ik wil en ga ervoor!

 

Geloof in jezelf

Als je je droomjob wilt vinden moet je ook voldoende in jezelf geloven, dat je de capaciteiten hebt om die droombaan te vinden of te creëren. Het doet er niet toe of je het zelfvertrouwen, zelfzekerheid, zelfgeloof of iets anders noemt, het is een diepgeworteld geloof dat je alles hebt wat er nodig is om je gewenste professionele doel te bereiken: de juiste mensen in je netwerk, talenten, gewoontes, hulpbronnen, ervaringen …

Al het succes dat je bereikt is dus dankzij jezelf. Zo zullen ook de pijn, strijd, uitdaging, … er zijn door jou. Accepteer het gewoon als een deel van je verantwoordelijkheid want het zal je de kracht geven om je doel achterna te gaan, ook als het moeilijker gaat. Moeilijke momenten zijn dan heuveltjes waar je over moet, onderweg naar de top!

 

Gebruik je mindset

De hersenen zijn volgens wetenschappers een doelgericht ‘orgaan’. Welk doel je ook aan je onderbewuste geeft, het zal dag en nacht werken om het waar te maken. Daarvoor is het wel belangrijk dat je doel meetbaar is. Als er geen meetbare criteria zijn is het voor je hersenen/gedachten moeilijk om ermee aan de slag te gaan. Het wordt dan gezien als een wens, een goed idee maar niet iets waar actie op ondernomen moet worden.

Begin al eens met een klein doel te stellen. Al is het een gesprek aangaan met je baas over een langverwachte promotie (die uitblijft) of een nieuwe competentie aanleren, of een dag per week op tijd naar huis gaan, … Als je niet zo blij bent met iets dat zich vandaag afspeelt, zet dan de nodige stappen om dit op te lossen en maak het resultaat zo tastbaar mogelijk. Visualiseer desnoods hoe het er dan idealiter uitziet!

 

Pas je gedrag aan

Een verandering aanbrengen kan je uit je comfortzone halen en ongemakkelijk aanvoelen. Het kan ook zijn dat je er tijd, energie en geld in moet steken. Het kan ook zijn dat je met je verandering anderen tegen de borst gaat stoten en je een slecht gevoel geven over je beslissing. Een verandering aanbrengen of een huidige situatie achterlaten kan moeilijk zijn. En toch, het is jou keuze als je dan bij het oude blijft. Stop dan met erover te klagen. Ofwel doe je er iets aan ofwel niet. Het is jouw beslissing en jij bent verantwoordelijk voor die keuzes en beslissingen.

Als je altijd doet wat je altijd deed zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg. Je zal je gedrag dus moeten (willen) aanpassen als je een ander resultaat wilt dan dat je gewoon bent. Je zal ook bereid moeten zijn (berekende) risico’s te nemen om je doe te bereiken. Eens je de eerste stap in de goede richting genomen hebt kan je je vervolgstappen plannen om sneller vooruit te gaan, richting je doel.

Is het niet geweldig om te weten dat je success niet afhankelijk is van iemand anders?

Is het niet fantastisch te beseffen dat jij kan beslissen hoe je (loop)baan er moet uitzien?

Als je vandaag 1 ding anders zou moeten doen dan gisteren om je doel te bereiken, wat is dat dan? Commit hiervoor en neem 100% de verantwoordelijkheid over het resultaat.

 

Call to action

Wat is je professionele doel of je professionele next step?

Hoe concreet is dat doel?

Op een schaal van 0 tot 10 op 10, hoeveel geloof je dat dat ook echt kan?

In welke mate ben je ervan overtuigd dat je ook alles in je mars hebt om dat doel te bereiken?

Welke gedachten helpen je niet? Welke andere gedachten zou je in de plaats kunnen zetten?

Welk gedrag moet je aanpassen om het gewenste resultaat te bereiken?

 

Proost op de (loop)baan die je wilt!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#mindset #powerfulmind #loopbaan #zelfvertrouwen