Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 strategieën om, voorbij je weerstand, voor je professionele droom te gaan

Hoe je professionele droom bereiken?

 

“Ik kan nooit volhouden. Elke keer begin ik met goede moed en haak ik weer af.”

“Ik stel elke keer weer uit. Ik begrijp niet zo goed waarom.”

“Ik kan een echt werkpaard zijn en heel veel gedaan krijgen maar als ik dan in gang wil schieten voor iets voor mezelf, dan geraak ik maar niet in gang.”

Herkenbaar?

Je zou kunnen denken ‘wat is er mis met mij?’, maar dan kan je evengoed denken ‘wat is er mis met iedereen?’. Hoe komt het toch dat we de inzet niet vinden om achter onze eigen dromen aan te gaan en die inzet ook te behouden tot onze dromen realiteit zijn?

Het antwoord is heel erg simpel; weerstand. Inwendig heb je elke keer dat je achter je eigen droom aan wilt gaan een onaangenaam gevoel. Alsof je enorm risico zal nemen. Zelfs bij kleine dromen, die belangrijk zijn voor jou, gaat weerstand precies op de rem staan. Misschien besef je zelfs niet dat het weertand is. Misschien denk je dat je je interesse verloren bent, of dat je moe bent. En dat kan wel zo zijn, maar meestal is dat het niet. Elke keer dat je jezelf op die manier teleurstelt is dat gewoon omdat iets in jou heeft besloten met de hakken in het zand te gaan staan.

Wat je dan moet doen is ervoor zorgen dat weerstand minder grip op je heeft. Als je je weerstand kan laten denken dat je niets gevaarlijks gaat doen zal je weerstand meer ontspannen en stilaan toestaan om vooruitgang te boeken. Hoe doe je dat dan? Hier 6 strategieën:

Zet hele kleine stapjes

Misschien denk je dat als iets belangrijk genoeg is dat je daar direct helemaal moet invliegen en er zoveel mogelijk van moet doen. Die gedachte alleen al is voldoende om je weerstand in staat van ‘oorlog’ te brengen. En misschien kan je niet altijd doen wat je denkt dat je moet doen. Je kan echter wel doen wat je kan doen. Zoek dus de kleinst mogelijke stap of eenheid die zo klein is dat het je weerstand niet wakker maakt. Als je ook daar geen zin in hebt is je eenheid nog te groot. Zoek naar een eenheid die zo klein is dat je het gevoel hebt dat je er volledig voor wilt gaan. ‘Oh dat is niet zo erg, ik kan dat zelfs nu direct doen’ komt dan naar boven en is de juiste eenheid voor jou. Doe dat, en stop dan ook (zelfs als je eigenlijk wilt verder doen want je wilt ten allen tijde vermijden dat je weerstand gealarmeerd wordt). Het zal je ook gewoon deugd doen dat je dat stapje hebt gezet, hoe klein ook. Je weerstand is immers niet ongerust als je iets voor een minuut of andere kleine eenheid doet. Loopt dat goed dan kan je erover nadenken om de duurtijd van die activiteit lichtjes te verhogen.

Houd van elk klein stapje dat je zet

Forceer jezelf nooit om die kleine stapjes graag te doen. Doe je dat toch dan zal je echte liefde voor dat stapje zich bij manier spreken verstoppen. Als je van een droom houdt zal je ook van de weg ernaartoe houden, zelfs de kleine stapjes. Doe je ze toch niet graag dan kan je je de vraag stellen of je droom de juiste is. Kijk dus naar die allerkleinste eenheid en voel wat het met je doet.

Verlangen als tegengif voor weerstand

Wanneer je begint met hele kleine stapjes te zetten kan het verlangen naar ‘de rest’ en je doel naar boven komen. Verlangen heeft de kracht om je weerstand uit te dagen. Je weerstand wil dat je altijd op veilig speelt, verlangen wil dat je actie onderneemt op je dromen. Ook verlangen is een overlevingsmechanisme, eentje met een magnetisch effect.

Hoe schakel je je verlangen dan in? Eerst zorg je voor het verminderen van het gevaar (door hele kleine stapjes te zetten en die ook graag te doen) en daardoor introduceer je je verlangen. Doordat het zo’n kleine stapjes zijn alarmeer je immers je weerstand niet.

Zeg heel duidelijk "nee"

Als je weerstand zelfs niet toelaat om een ienie-mini stapje te zetten, neem dan de beslissing om duidelijk te communiceren met je weerstand. “Ik doe dit niet vandaag”. Het lijkt misschien raar om te weigeren om iets te doen maar hierdoor maak je een beslissing die energie geeft. Elke dag dat je voelt dat het niet juist zit zeg je “ik doe dit niet vandaag”. Zelfs al duurt het weken of maanden, dan ben je nog steeds bewust bezig met je doel te bereiken in plaats van dat je die hulpeloos in de vergetelheid laat wegglijden.

Na x tijd van absolute weigering zal er een moment aanbreken dat je er wel klaar voor bent. Tot dan, kruis je armen, stamp op de grond en zeg duidelijk “nee” of “ik weiger” (bij manier van spreken als een klein kind :-)). Of als dat meisje hiernaast dat met haar houding en vinger heel duidelijk aangeeft dat het 'nee' is!

Nee zeggen

Creëer triggers die niet afhankelijk zijn van jou

Ik heb het tegen mijn man dikwijls over ‘poka yoke’ letterlijk vertaald als foutpreventie. Als ik iets niet wil vergeten leg ik een post-it met bericht in mijn schoenen of hang ik een op de frigo of zet ik een alarm met een boodschap op mijn GSM of maak ik een agenda item aan of… allemaal trucjes om iets niet te vergeten. Net zoals een bladwijzer in een boek aangeeft waar je juist zat.

Hoe zorg je er dan voor dat je deze strategie gebruikt als je weerstand eigenlijk niets liever wilt dan dat je je ‘gevaarlijke’ droom vergeet? Mogelijkheden zat! Hang een foto van je droom op de badkamer spiegel, zet een quote die aan je droom doet denken als screensaver op je PC, neem overal een notaboekje mee waarin je de belangrijkste facetten van je professionele droom noteert, … zoek een externe trigger die bij je past en ‘installeer’ die.

Geef niet op, start elke keer opnieuw

Aangezien je weerstand liefst heeft dat je opgeeft en niet in het avontuur stapt zit de kans er dik in dat je droom soms naar de achtergrond verglijdt. Zeker als je geen externe triggers voor jezelf hebt opgezet. Als je je droom voor een tijd uit het oog verliest, start dan gewoon terug op het moment dat je je daarvan bewust bent. Zonder erbij na te denken. Alsof je nooit gestopt bent. Op die manier toon je je weerstand aan dat, ook al doet deze hard zijn best, dat niet lukt en je toch volhardt – tot je weerstand opgeeft.

Zelfs al start je elke keer opnieuw nadat je er een tijd niet mee bezig geweest bent, dan nog zal je mooie stappen vooruit zetten tov helemaal geen actie ondernemen.

Welke weerstand omzeilende strategieën werken voor jou?

Call to action

Als je echt voor je doel wilt gaan dan zijn er altijd mogelijkheden. Je weerstand zal wel moeite doen om je te saboteren maar het zal onmogelijk zijn om je droom te vergeten. Zet dus de nodige stappen richting veel energie doordat je gaat voor wat je graag wilt. Na een tijd worden deze stappen je 2e natuur elke keer je je weerstand wilt overwinnen. Welke stappen waren het ook alweer?

  • Kleine (mini-stapjes) zetten die je weerstand niet wakker maken
  • Die kleine stapjes graag doen
  • Verlangen opbouwen tegenover je weerstand
  • ‘Nee’ zeggen als je geen vooruitgang wilt maken
  • Triggers creëren die buiten jou liggen en je droom levend houden
  • Elke keer je opgeeft ook elke keer opnieuw starten

Loopbaanbegeleiding rond weerstand en dromen bereiken?

Absoluut! Het gebeurt heel erg regelmatig dat 

  • de weerstand op zich vermijdt dat een droom of professioneel doel zich toont
  • een klant aangeeft dat hij/zij weet wat hij/zij wilt maar niet in gang geraakt of wel in gang geraakt maar niet kan volharden

Dit zijn hele mooie thema's voor loopbaanbegeleiding:

  • wat is je professionele droom?
  • hoe vermomt je weerstand zich?
  • wat is wel al gelukt?
  • wat zou een allereerste klein stapje zijn?
  • hoe voelt het idee om dat kleine stapje te zetten?
  • ...

Dit kan met VDAB loopbaancheques, of zonder op een 50- tal locaties in Vlaanderen en Brussel. Met loopbaancheques kost een begeleiding slechts 80 euro voor 7u begeleiding. Daar kan je toch echt niet voor sukkelen?!

Proost, op het bereiken van je professionele droom,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#weerstand #overlevingsmechanisme #risicoavers #doelenbereiken #dromenenervoorgaan #jobcrafting #perfectjob #dreamjob #professioneledroom

Zet kleine stapjes

Houd van elk klein stapje

Gebruik verlangen als tegengif voor weerstand

Zeg heel duidelijk "nee"

Creëer triggers die niet afhankelijk zijn van jou

Geef niet op, start elke keer opnieuw