Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Wanneer zeg je nee tegen extra werk?

Wanneer zeg je nee tegen extra werk?

 

Driftig tikkend zit je op je werk achter je laptop wanneer je leidinggevende ineens aan je vraagt: ‘Zou je dit project er ook nog bij op willen pakken?’ De paniek giert door je lijf. Je bent al zo druk. ‘Hoe gaat het je ooit lukken om er nog een extra taak bij te doen?’ denk je bij jezelf. Natuurlijk kan je in de avonduren doorwerken of zoveel mogelijk tussendoor proberen te doen, maar je weet zelf ook dat dit je heel veel stress geeft. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Misschien vind je het spannend om nee te zeggen tegen je leidinggevende omdat je bang bent dat het consequenties heeft voor jou of je carrière, maar soms is het goed om toch nee te zeggen. Want hoewel er natuurlijk niks mis is met het af en toe aannemen van extra werkzaamheden, kan het gebeuren dat de kwaliteit van je werk of je relaties eronder lijden wanneer je teveel doet.

In dit blog laat ik je zien wanneer het slim is om nee te zeggen tegen extra werk en hoe je dit op een tactische manier doet. Want zeg eens eerlijk: ben jij die toppresteerder die eigenlijk al veel extra taken heeft aangenomen op het werk omdat je jezelf graag wil bewijzen of zeg je altijd maar ja omdat je graag een teamplayer wilt zijn en je collega’s niet in de steek wil laten? Dat mag en kan gelukkig ook anders!

Zeg nee wanneer je het werk moet doen dat voor iemand anders bestemd is

Vraagt je leidinggevende je weleens om werk te doen dat eigenlijk geschikt is voor de stagiaire, zoals het maken van kopieën of het vervangen van de cartridge terwijl jij een managementfunctie hebt? Durf dan nee te zeggen als je dit er niet bij kunt of wilt pakken. Het is gemakkelijk om extra taken op te pakken die niks met jouw functie te maken hebben, maar vraag jezelf af of dat wat van jou wordt gevraagd, je niet teveel onnodige tijd kost (ten kosten van jezelf, of ten koste van ander werk dat dan blijft liggen). En bedenk jezelf: Draagt deze taak bij aan mijn professionele ontwikkeling of kan het makkelijk door iemand anders gedaan worden die hier meer geschikt voor is? Stel dit dan bijvoorbeeld ook voor aan je leidinggevende.

Zeg nee wanneer er geen duidelijkheid is over het extra werk of project

Zeg alleen ja tegen een extra project als je weet hoeveel tijd je hieraan zal spenderen, hoelang je hiermee bezig bent in doorlooptijd, met wie je samenwerkt én als dat past binnen je planning. Wanneer je leidinggevende naar jou toekomt met een redelijk vage opdracht, zoals het overzien en begeleiden van een nieuw project, vraag dan wat dit exact inhoudt. Moet je hier bepaalde afspraken voor maken? Moet je hiervoor naar klanten toe? Moet je hier zelf een team voor samenstellen? Hoelang duurt het om dit project van de grond te krijgen? Wat met je andere prioriteiten? Hoeveel budget krijg je hiervoor? Tegen wanneer moet dit project klaar zijn? Krijg je hier geen duidelijk antwoord op, durf dan ook nee te zeggen. Je wil niet in een situatie terechtkomen waarin je naast je huidige werkzaamheden nog jarenlang bezig bent met een extra project zonder duidelijke einddatum.

Zeg nee wanneer de werkzaamheden niet bijdragen aan jouw groei of netwerk

Soms kan een extra project bijdragen aan een mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen die een bijdrage zijn voor jouw professionele ontwikkeling of een mooie aanvulling op je netwerk. Maar als je in je eentje in de archiefkamer oude bestanden moet verwerken, heb je daar natuurlijk geen enkel belang bij. Je netwerk wordt er niet groter door en je bent vooral heel veel uren bezig om achterstanden weg te werken. Houd het gesprek zo neutraal mogelijk wanneer je besluit om nee te zeggen tegen deze werkzaamheden. Praat over het bereiken van je doelstellingen voor het bedrijf in je huidige jobfunctie en niet over het stressniveau dat deze klus bij jou zal veroorzaken.

Zeg nee wanneer je het niet eens bent met de strategie die je moet volgen

Stel, je bent werkzaam op de social media afdeling binnen een bedrijf en er wordt je gevraagd om ook nieuwe personeelsleden te gaan aannemen omdat er simpelweg te weinig collega’s beschikbaar zijn voor deze taak. Je merkt vervolgens dat je vaker in gesprek bent met nieuwe kandidaten dan dat je nog aan je eigen werkzaamheden toekomt. Had je nu maar nee gezegd… Wanneer je van tevoren voelt dat de nieuwe werkzaamheden je vooral zullen overweldigen of je zullen afleiden van je huidige werkzaamheden en doelen waardoor de kwaliteit van je werk eronder lijdt, zeg dan nee. Het is dan beter om je te focussen op datgene wat je toch al te doen had.

Wat levert nee zeggen tegen extra werk jou op?

Nee leren zeggen tegen de werkzaamheden die om verschillende redenen echt niet bij jou passen of waar je simpelweg geen tijd voor hebt, zorgt ervoor dat je duidelijke grenzen leert aangeven op je werk. Jij hebt zicht op je agenda en bent ook de enige die echt je agenda kan beheren en beslissen of er nog iets bij kan of niet. Het zorgt dus onrechtstreeks mee voor je work life balans. Door voor jezelf op te komen, bespaar je jezelf een hoop stress en extra werk waar je niet op zit te wachten, maar creëer je ook meer zelfvertrouwen. Door nee te durven zeggen laat je een sterk staaltje zelfleiderschap zien en daarmee verdien jij ook het respect van je leidinggevende en/of collega’s. Let wel, ze zullen er niet altijd blij mee zijn als jij er iets bijneemt, maar het schept wel duidelijkheid: ze weten dan wat ze aan je hebben. Het laat zien dat je een werknemer bent die zijn of haar eigen werkzaamheden genoeg respecteert om daar de volledige focus op te hebben.

Durf jij nee te zeggen?

Dikwijls zeggen we ‘ja’ om de ander niet teleur te stellen maar op die manier stellen we onszelf misschien teleur… Nee zeggen tegen een ander is dus ja zeggen tegen jezelf.

Als je goed overdacht hebt of je nee wilt zeggen, dan zeg je nee wanneer

  • je het werk moet doen dat eigenlijk voor iemand anders bestemd is
  • er geen duidelijkheid is over het extra werk/project
  • de werkzaamheden niet bijdragen aan jouw groei of de groei van je netwerk
  • jouw huidige werkzaamheden eronder zullen lijden
  • je het niet eens bent met de strategie die je moet volgen

En last but not least: vraag je ook af wat nee zeggen tegen de ander jou in dit geval oplevert

Proost, op nee duren zeggen,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#neezeggen #grenzenstellen #assertiviteit #extrawerk #grenzen afbakenen #mindset

Zeg nee wanneer je het werk moet doen dat voor iemand anders bestemd is

Zeg nee wanneer er geen duidelijkheid is over het extra werk of project

Zeg nee wanneer de werkzaamheden niet bijdragen aan jouw groei of netwerk

Zeg nee wanneer je het niet eens bent met de strategie die je moet volgen

Wat levert nee zeggen tegen extra werk jou op?