Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe vind je de job die je wilt?

Hoe vind ik de job die ik wil?

 

Misschien zit je op dit moment zonder job of wil je graag overstappen naar ander werk. Dan is het van tevoren wel belangrijk om te weten wat voor soort werk je wilt gaan doen, waar je goed in bent, of je nog door wilt groeien naar een specifieke functie en waar je je droomfunctie kunt uitvoeren. Het is dus belangrijk om vanuit een realistisch zelfbeeld je talenten, kwaliteiten en mogelijkheden onder ogen te zien, te (her)ontdekken wat je inspireert, motiveert en energie geeft. Hiermee kan je sturing geven aan je loopbaan in een richting die het beste bij jou past. Maar hoe vind je nu die droombaan als je deze zaken helder voor jezelf op een rijtje hebt gezet, al dan niet met behulp van een loopbaancoach? In deze blog geef ik je 8 tips om snel de job te vinden die jij het allerliefste wilt hebben.

Google Search en Google for Jobs

De gemakkelijkste manier om op zoek te gaan naar je droomjob is natuurlijk via Google Search. Voor mij is dat echt het begin van alle zoektochten. Naast het intikken van een aantal zoekwoorden met betrekking tot de functie die jij wilt bekleden waarna je allerlei zoekresultaten krijgt, heeft Google tegenwoordig ook een nieuwe functie: Google for Jobs. Google is de samenwerking aangegaan met enkele grote vacaturesites waardoor je nog gemakkelijker naar specifieke vacatures kunt zoeken. Wanneer je jouw gewenste functietitel invoert in combinatie met de plaats waar je graag zou willen werken, krijg je direct vacatures te zien die op de websites van verschillende aanbieders zijn gepubliceerd.

Websites van bedrijven waar je graag wilt werken

Hoewel je natuurlijk al via Google Search en Google for Jobs op verschillende vacaturewebsites terechtkomt, kun je ook rechtstreeks zoeken naar vacatures op de website van een bedrijf waar je al tijden graag wilt werken. Verdiep je in hun missie en waarden en probeer ook in je sollicitatiebrief te laten zien dat jouw competenties en normen hier goed op aansluiten. Wanneer jij enthousiast bent en een oprechte brief schrijft waarin je duidelijk maakt waarom je daar zo graag wilt werken, zal je vast snel worden uitgenodigd!

Headhunters

Je kunt je ook aanmelden bij een headhunter kantoor. Headhunters zijn gespecialiseerde recruiters die zich (tegen betaling) voor jou een topfunctie te vinden. Ze werken in opdracht van een bedrijf, waarbij ze vooral hun eigen netwerk inzetten en de droomjob aan de juiste persoon koppelen. Aan jou dus, als het goed is. Headhunters werken vaak extreem specifiek. Meestal zijn bedrijven op zoek naar iemand die in een heel duidelijk profiel past, dus je komt dan alleen in aanmerking als je aan alle gestelde voorwaarden voldoet. Dit kan zeker lonen als de headhunter uiteindelijk jouw droomfunctie voor je in de aanbieding heeft.

Je eigen netwerk

Heb je al rondgevraagd in je eigen netwerk of iemand nog een toffe job voor je heeft? Familie, vrienden, kennissen, buren, … Ken je misschien iemand die connecties heeft in de branche waar jij graag zou willen werken? Kan je eventueel een oproep plaatsen via social media waarin je aan je gehele netwerk vertelt wat voor werk je zoekt en welke voorwaarden daar voor jou aan verbonden zijn? Heb je iedereen die je kent al gemaild met het verzoek of ze ook rond willen kijken in hun eigen netwerk naar jobs die goed bij je zouden passen? Dit is vaak de beste en gemakkelijkste manier om aan een fijne job te komen. Wanneer je persoonlijk wordt doorverwezen door iemand die jou goed kent en die de organisatie ook goed kent, heb je vaak al een streepje voor in het bedrijf of tijdens je sollicitatie.

Zoekagents online

Naast Google Search en websites van bedrijven waar je graag wilt werken, zijn er natuurlijk ook gewoon een aantal bekende sites waar in België het meest op gezocht wordt door werkzoekenden. Denk aan sites als Jobat, Stepstone, Indeed, Monster of uiteraard LinkedIn wanneer je daar een groot zakelijk netwerk aan het opbouwen bent. Deze sites zijn vaak wel wat algemener, maar je komt er zeker een heel eind mee als je inspiratie op wilt doen en nog niet goed weet wat jouw droomjob is.

Vacatures zoeken op LinkedIn

LinkedIn heeft een hele handige functie op het platform waarmee je gemakkelijk vacatures kunt zoeken als je op zoek bent naar een nieuwe job. Als je bovenaan de homepagina op ‘vacatures’ drukt, klik je vervolgens op het veld ‘zoek vacatures.’ Daar vul je de trefwoorden in die te maken hebben met de job waar je naar op zoek bent. Dan voer je de gewenste werklocatie in in het veld ‘locatie,’ waarna je op zoeken drukt. Vervolgens krijg je een hele lijst met vacatures te zien en kun je inschakelen welke vacatures voor jou relevant zijn. Zo kun je dus snel en gericht zoeken naar jouw droomjob zonder dat je zelf uren bezig hoeft te zijn met het doorspitten van de site naar jobs die enigszins bij je aansluiten. Je kunt zelfs alleen met je LinkedIn profiel op bepaalde vacatures solliciteren (zonder sollicitatiebrief). Je kunt ook op functie zoeken en dan bekijken welke personen de functies uitoefenen die jou ook aanspreken. Ga ze volgen en reageer regelmatig op hun berichten, zo spring je ook sneller in het oog wanneer het bedrijf waar ze werkzaam zijn een nieuwe openstaande vacature heeft die goed bij jou past.

Werk vinden via LinkedIn

Interimjobs en -kantoren

Als je nog zoekende bent naar de job die je graag wilt en je wilt graag eerst verschillende functies uitproberen om te kijken wat echt bij je past, kan een interimjob een goede uitvalsbasis zijn. Je staat dan onder contract bij een detacheringsbureau en je werkt op opdrachtbasis bij één of meerdere bedrijven. Op die manier kun je overal ervaring opdoen en merken waar jij het beste op je plek zit. Een interimjob is vaak de opstap naar vast werk. Want als het bedrijf tevreden over je is en jij vindt het er ook fantastisch, zullen ze je zeker niet zomaar laten gaan.

Bezoek gespecialiseerde jobbeurzen

Als je op zoek bent naar de job die je wilt en je wil eens op een originele manier kennismaken met een bedrijf, dan kan een jobbeurs iets voor je zijn. Je kunt daar veel informatie verkrijgen, met verschillende organisaties praten en rustig rondkijken naar wat er allemaal aan werk te vinden is. Zonder de druk van een sollicitatiegesprek, maar geheel vrijblijvend en op je gemak op zoek gaan naar je droomjob dus. Het is wel handig om je CV een aantal keer uit te printen en mee te nemen, omdat je daar waarschijnlijk verschillende mensen ontmoet uit de branches waarin je een job zoekt. Dan is het wel handig als je kunt laten zien wat je allemaal al aan werkervaring hebt opgedaan. Op zo'n jobbeurs heb je dikwijls ook legio netwerkmogelijkheden.

 

Heel veel succes gewenst met het vinden van de job die je wilt!

Werk vinden via een jobbeurs

Vind jij snel de job die je wilt?

Om gepast werk te vinden moet je dikwijls hard werken. Het gaat ook niet over een pad van rozenblaadjes. Het is echt vallen opstaan. Wees dus mild voor jezelf. Een ‘nee’ bij de ene werkgever is nog geen ‘nee’ bij de andere. Blijf dus gemotiveerd, ook al duurt het misschien langer dan dat je zelf zou willen.

Welke acties kan je ondernemen?

  • Op zoek gaan via Google Search en Google for Jobs
  • Websites van bedrijven waar je graag wilt werken uitpluizen, zeker het job gedeelte
  • Headhunters contacteren
  • Via interimjobs en -kantoren
  • Online zoekagents opzetten
  • Je eigen netwerk gebruiken
  • In Linkedin op vacatures zoeken
  • Gespecialiseerde jobbeurzen bezoeken

Proost op een succesvolle zoektocht,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#droomjob #droomjobvinden #solliciteren #jobinterview #jobsearch #werk #job #hoewerkvindendatbijmepast

Google Search en Google for Jobs

Websites van bedrijven waar je graag wilt werken + Headhunters

Je eigen netwerk + Zoekagents online

Vacatures zoeken op LinkedIn + Interimjobs en -kantoren

Bezoek jobbeurzen