Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe belemmerende gedachten jou professioneel kunnen tegenhouden

Hoe kunnen belemmerende gedachten jou professioneel tegenhouden?

 

Onze gedachten zijn ontzettend krachtig. Ze kunnen je belemmeren om je doel te bereiken, maar je ook stimuleren om dit wél te doen. Gedurende een dag hebben we zo’n 70.000 gedachten. Dan is het natuurlijk wel fijn als je vooral gedachten ervaart die je zelfvertrouwen geven en je in staat stellen om de juiste acties te ondernemen in je job. Helaas hebben de meeste mensen ook last van belemmerende gedachten. Dit zijn gedachten die jou tegenhouden in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Denk maar eens aan gedachten als ‘ik ben te oud voor die job,’ ‘solliciteren is zinloos,’ of ‘ik heb niet genoeg ervaring om aangenomen te worden bij die organisatie.’ Jij neemt die gedachten voor waar aan en solliciteert daarom maar niet, zodat je ook niet afgewezen kunt worden. Of je begint niet eens meer aan een nieuw project, omdat je toch denkt dat het je niet zal lukken. Dit is natuurlijk eeuwig zonde, omdat je jezelf hiermee een hoop mooie kansen ontzegt. Jouw belemmerende gedachten zijn dus negatieve opvattingen die je over jezelf en de wereld om je heen ervaart en die jou ervan weerhouden om je einddoel te bereiken.

 

In dit blog zal ik je uitleggen waarom je dit doet, wat het jou kan kosten in je loopbaan en hoe je uiteindelijk je belemmerende gedachten kunt doorbreken.

Belemmerende gedachten als beschermingsmechanisme

Jouw negatieve overtuigingen over het kunnen vinden van een job, zorgen ervoor dat je gemakkelijker naar ‘een ander’ wijst als het mislukt. In plaats van naar jezelf te kijken, geef je een ander, of de situatie, de schuld. Want dan ligt het tenslotte niet aan jou, maar aan de economie, het werkklimaat of de persoon die jou niet wilde aannemen. Eigenlijk is dat een soort beschermingsmechanisme van je ego. Die wil er alles aan doen om jou ‘veilig’ te houden. Want als je niet naar jezelf kijkt, hoef je ook niet te zien dat het misschien toch aan jou zou kunnen liggen. Of misschien heb je stiekem het gevoel van binnen dat jij niet goed genoeg bent voor een bepaalde job. Dus saboteer je jezelf en je kans op succes door toch maar niet om hulp te vragen, uit angst dat de ander jou afwijst. Schrijf je toch maar geen sollicitatiebrief, omdat het volgens jou toch geen zin heeft. Geef je toch maar niet je mening in een vergadering, zodat je collega’s je in ieder geval nooit dom zullen vinden. Maar wanneer jij graag wilt dat de huidige situatie verandert, zul je toch echt zelf in actie moeten komen en naar je eigen belemmerende overtuigingen moeten kijken.

Belemmerende gedachen

Belemmerende gedachten herkennen

Onze gedachten voelen voor ons zo sterk als de waarheid, dat we soms vergeten om er kritisch naar te kijken en te beseffen dat het slechts gedachten zijn. Als je wel bewust wordt van je gedachten, zul je merken dat je bepaalde handelingen doet vanuit onzekerheid of angst en dat ze je eigenlijk vooral in de weg zitten. Wanneer jij jezelf dingen hoort zeggen als: ‘Ik vind dat ik te oud ben om aangenomen te worden’, ‘ik ben ervan overtuigd dat die collega mij niet mag’, ‘ik geloof niet dat het zin heeft om mijn best te doen’, dan weet je dat dat een belemmerende overtuiging of gedachte is want deze gedachten zullen je niet helpen om je doel te bereiken.

Kijk er eens kritisch naar en vraag jezelf af: Is dit echt waar? Heb ik daar bewijs voor? Of denk ik dit alleen maar zonder het ooit getoetst te hebben? Waar komt deze overtuiging vandaan? En hoe kan ik hem ombuigen naar een positieve gedachte?

Daarnaast merk je wanneer je communiceert vanuit die overtuigingen, dat er een sterke emotie achterzit. Je voelt je bijvoorbeeld gespannen of raakt snel geïrriteerd als je hierover discussieert met collega’s. Wat veroorzaakt die irritatie? Heb je jezelf te lang ingehouden naar collega’s die de kantjes ervanaf liepen, omdat je graag aardig gevonden wilde worden en sta je nu op ontploffen? Merk je dat je het lastig vindt om voor jezelf op te komen als anderen kritiek op je leveren en geeft dat je het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Wanneer jij je bewust wordt van datgene wat jou gedachten en gevoelens triggert, zal het een stuk gemakkelijker zijn om jouw belemmerende overtuigingen te herkennen én te doorbreken.

Je belemmerende gedachten doorbreken

Dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het is. Belemmerende gedachten doorbreken vergt een hoop oefening. Het doorbreken ervan gebeurt in drie stappen. Bewustwording en erkenning van je gedachten is de allereerste stap. Pas wanneer jij weet welke gedachten jou tegenhouden om je doel te bereiken, kun je ze veranderen en vervangen door versterkende gedachten. De volgende stap is begrijpen waarom een bepaalde overtuiging zoveel impact op je heeft. Wat gebeurt er in jou wanneer je die negatieve stemmetjes in je oor hoort tetteren? Als je dat weet, kun je overgaan op de derde stap: het vervangen van jouw belemmerende gedachte door een positieve gedachte waarmee je de onbewuste overtuiging verandert.

Motiverende gedachten

Een voorbeeld van hoe deze drie stappen werken in de praktijk: Je hebt een sollicitatiegesprek bij een bedrijf waar je heel graag wilt werken. Vlak voordat je de recruiter de hand schudt, hoor je de volgende negatieve gedachten door je hoofd spoken: ‘Waarom zouden ze jou aannemen? Je hebt niet alle kwalificaties waar ze om vroegen en bovendien ben je ook al op leeftijd. Wat heb jij ze nu nog te bieden?’ Je wordt ontzettend zenuwachtig en zou het liefst het gebouw uitrennen zodat je het gesprek niet eens hoeft aan te gaan. Je emoties slaan om in verslagenheid en onzekerheid. Op dat moment realiseer je je dat je jezelf een verhaal vertelt dat niet op de waarheid berust. Je hebt de belemmerende gedachten erkend en beseft welk impact ze op je hebben. Je besluit om een andere keuze te maken en jezelf een ander verhaal te vertellen om de negatieve gedachten te vervangen door positieve: ‘Ik laat mij niet meeslepen door deze negatieve gedachten. Die zorgen er alleen maar voor dat ik mijzelf in de weg zit en dat kan ik nu niet gebruiken. Ik kan dit prima en mijn leeftijd laat alleen maar zien dat ik beschik over de nodige levenservaring. Het bedrijf mag blij zijn met mij als loyale medewerker. Ze zouden gek zijn als ze me niet zouden aannemen.’

 

Wanneer je aan elke negatieve overtuiging een positief verhaal koppelt en dit blijft herhalen totdat het een automatisme wordt, heb jij je belemmerende gedachten doorbroken. Je zult zien dat het solliciteren of de omgang met collega’s dan een stuk gemakkelijker gaat.

Neem je belemmerende gedachten stilaan weg

Call to action

Welke belemmerende gedachten heb je met betrekking tot je werk en professionele doelen? (schrijf ze maar op!)

Wat zou de positieve intentie van deze gedachten kunnen zijn?

Welke anderen gedachten zou je kunnen hebben, die positief zijn en je tot actie brengen?

Proost, op stimulerende gedachten,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#belemmerendegedachten #belemmerendeovertuigingen #vermogendeovertuigingen #gedachten #overtuigingen #zelfsabotage #mindset #bewustwording #zelfkennis #gedachtenshiften

Hoe gedachten kunnen belemmeren - Introductie

Belemmerende gedachten als beschermingsmechanisme

Belemmerende gedachten herkennen

Belemmerende gedachten doorbreken

Belemmerende gedachten doorbreken, een praktisch voorbeeld