Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Ben jij een high potential?

Ben jij een high potential?

 

Bedrijven zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Dan is het natuurlijk helemaal mooi als ze een getalenteerde medewerker vinden die met kop en schouders boven zijn of haar collega’s uitspringt. De psychologen Ian MacRae en Adrian Furnham noemen dit soort medewerkers ‘high potentials.’ High potentials voldoen aan zes persoonlijkheidskenmerken: ze zijn zorgvuldig, ze kunnen zich goed aanpassen aan verschillende omstandigheden, ze zijn nieuwsgierig, ze zijn competitief, ze hebben een hoge tolerantie voor ambiguïteit en ze weten hoe ze bepaalde risico’s het beste kunnen benaderen, wat moed vereist.

High potentials worden vaak gezien als leiders op de werkvloer die extreem goed presteren.

Herken jij je in de zes persoonlijkheidskenmerken van een high potential? Dan ben je er misschien wel eentje :-)

Zorgvuldigheid

Zorgvuldige medewerkers creëren een duidelijke planning voor zichzelf en houden zich daar ook aan. Ze handelen niet impulsief vanuit hun emoties en denken goed na over de beslissingen die ze maken en die ook op de lange termijn goed voor hen uitpakken. Op je job is zorgvuldigheid van cruciaal belang om strategisch te kunnen plannen. Daarnaast zie je vaak elk detail, houd je goed overzicht en worden er weinig fouten gemaakt. Eigenschappen die je werkgever natuurlijk enorm kan waarderen.

Aanpassingsvermogen

Ieder mens heeft eigen angsten en onzekerheden die af en toe de kop opsteken, waar het werk onder kan lijden. Medewerkers die zich goed kunnen aanpassen aan verschillende omstandigheden, kunnen vaak beter met deze stress omgaan. Zij presteren goed onder druk en zorgen ervoor dat hun angst de keuzes die zij moeten maken, niet beïnvloedt. Als high potential kijk je naar dit soort stressvolle situaties als leermomenten en zie je het niet als falen van jouw kant. Hierdoor groei je sneller en zal je sneller geneigd zijn om verdere stappen te zetten in de juiste richting. Met andere woorden, door hun aanpassingsvermogen voelen ze zich makkelijk overal als een 'vis in het water'.

High potential aanpassingsvermogen

Nieuwsgierigheid

Een natuurlijke en oprechte interesse in andere mensen en nieuwe ideeën brengt veel voordelen voor de werkgever met zich mee. Het betekent vaak dat je creatief bent, dat je flexibel bent en dat je snel bijleert als het gaat om het werken met verschillende systemen of het aanleren van nieuwe processen. Jouw nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je tevreden bent met je job en dat er altijd genoeg uitdagingen zullen zijn, omdat je daar zelf actief naar op zoek gaat. Daarnaast kom je met deze eigenschap niet snel in een burn-out terecht. Nieuwe dingen blijven ontdekken past bij jou.

Competitiviteit

Het hebben van een bepaalde competitiedrang kan een krachtige motivatie voor je zijn om de beste te willen worden in je vak. Om net even die stap extra te zetten en sneller persoonlijke of zakelijke successen te behalen. Het allerbeste van jezelf laten zien, kan dus positief voor je uitpakken. Zolang je dit niet doet vanuit onzekerheid of onrust, maar vanuit een intrinsieke motivatie omdat je er simpelweg blij van wordt. Je werkgever zal ook opmerken dat jij altijd je beste beentje voorzet, waardoor je sneller in aanmerking komt voor bijvoorbeeld salarisverhoging of de mogelijkheid om door te groeien naar een leidinggevende functie.

High potential competitie

Tolerantie voor ambiguïteit

Ben jij een persoon die houdt van voorspelbare werkzaamheden of geniet je vooral van het onbekende? Medewerkers die onzekerheid en vaagheid, oftewel ambiguïteit, goed kunnen verdragen, hebben een open mind en bekijken een zaak van verschillende kanten voordat ze er een standpunt over innemen. Zij zien de wereld niet in zwart en wit, zij kijken met een meer genuanceerde blik naar de werkzaamheden die voor hen liggen. Je kunt een taak op verschillende manieren uitvoeren, en de ene manier is volgens een high potential niet beter dan een andere. Ze testen graag uit wat voor hen het beste werkt. Ook reageren ze goed op verandering (denk aan een nieuwe technologie die op je job wordt gebruikt), waardoor ze snel kunnen schakelen als het om het oplossen van complexe problemen gaat. Hoe hoger jouw positie is in het bedrijf waar je nu werkzaam bent, hoe belangrijker deze eigenschap wordt. Omdat je teams moet leiden, verantwoordelijk bent voor het werk van andere collega’s of plotseling voor nieuwe uitdagingen komt te staan waarin jij je leiderschap mag tonen.

Bewuste risicobenadering en moed

Zou je liever wegblijven van een onplezierige confrontatie met je leidinggevende of een collega? Of begrijp je dat de ongemakkelijke confrontatie aangaan soms echt nodig is om een vervelende situatie op te lossen, waar je op de langere termijn ook plezier van gaat hebben? De moed om te dealen met lastige situaties is heel erg belangrijk wanneer je werknemer bent, maar vooral ook wanneer je een leidinggevende rol hebt. Dan is het van belang dat je acties en risico’s durft te nemen die jou misschien niet geliefd maken, maar die er wel voor zorgen dat bepaalde problemen worden opgelost of dat de groei van de organisatie wordt versneld.

High potential risicobenadering en moed

Valkuilen van deze zes eigenschappen

Herken jij je in alle bovengenoemde kenmerken? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk een high potential. Hoewel dit natuurlijk mooie eigenschappen zijn, kunnen ze ook een valkuil zijn voor jou als werknemer wanneer je er teveel in doorslaat.

 • Wanneer je te zorgvuldig bent, kun je soms niet meer flexibel zijn en als star worden gezien door je collega’s.
 • Wanneer je je teveel gaat aanpassen, kan je jezelf verliezen of jezelf voorbij lopen. Waardoor je niet goed meer weet waar je zelf voor staat en wat je zelf graag zou willen doen in je werk. Of je zegt tegen alles ja, waardoor je opgebrand thuis komt te zitten.
 • Wanneer je te nieuwsgierig bent, zullen je collega’s waarschijnlijk vinden dat je je teveel met hun zaken bemoeit en ga je van het ene project naar het andere zonder duidelijke planning, inzicht of diepgang, waardoor je de projecten misschien wel start, maar niet (goed) afmaakt.
 • Wanneer je te competitief bent, moet je altijd winnen van jezelf omdat een verlies voelt als falen. Je legt de lat dan veel te hoog voor jezelf en rent jezelf voorbij. Wanneer je niet presteert, voel je je waardeloos. Je overvraagt jezelf en haalt je zelfwaardering uit het beter doen dan de ander. Hierdoor kan je burn-out klachten ontwikkelen.
 • Wanneer je te tolerant bent voor ambiguïteit, kun je soms met werkzaamheden of veranderingen te maken krijgen die misschien te ver uit je comfortzone liggen en die echt niet bij je passen. Maar omdat je een open mind hebt, wil je toch proberen om te zien of het je lukt. Het gevolg is dat je geen goed werk aflevert en dat je het misschien beter door een collega had kunnen laten doen die dichterbij het onderwerp of de werkzaamheden stond.
 • Wanneer je te vaak de confrontatie aangaat, kan dit door je collega’s als zeer onplezierig worden ervaren. Soms is het belangrijker om te gaan voor je geluk en niet voor je gelijk. Niet alles is even belangrijk om er een probleem van te maken. Uiteraard is het belangrijk om de moed te hebben om te dealen met lastige situaties, maar wees je ervan bewust dat je niet alles alleen hoeft te doen. Soms kan het goed zijn om hulp te vragen, zodat je een andere kijk op het probleem krijgt en je gesteund voelt door anderen.

Het is dus ontzettend mooi wanneer je de eigenschappen van een high potential bezit, maar voor alles geldt dat je daarin de juiste balans mag vinden.

Presteer jij goed op de werkvloer, als high potential?

Call to action

Als je de eigenschappen van een high potential overloopt… op welke zeg je dan ‘dat ben ik’?

 • Zorgvuldig: duidelijke planning, nadenken voor te beslissen, strategisch en lange termijn denker die ook een goed overzicht bewaart
 • aanpassingsvermogen aan verschillende omstandigheden: presteert goed onder druk, laten zich niet vangen door angst, fouten maken mag en stress is om van te leren
 • nieuwsgierig: echte oprechte interesse, creatief, flexibel, houdt van (verscheidenheid) aan (nieuwe) uitdagingen
 • competitief: gaan ‘de extra mile’, laten zich van hun best kant zien, competitie is en intrinsieke motivator!
 • hoge tolerantie voor ambiguïteit: houden van onvoorspelbaarheid, verandering en het onbekende, open mind om situaties vanuit verschillende perspectieven te zien
 • moed om bewust risico’s te kunnen benaderen: gaan ook ongemakkelijke confrontaties aan, dealen met lastige situaties, durven risico’s te nemen

Loopbaanbegeleiding voor high potentials

Als high potentential kan het zijn dat je met deze uitdagingen te maken hebt, het is immers niet allemaal rozengeur en maneschijn:

 • jaloezie van collega's
 • niet zo snel kunnen ontwikkelen als je zou willen
 • constant buiten je comfortzone moeten presteren
 • te hoge verwachtingen over je kunnen
 • ...

Ook als high potential kan je gebruik maken van VDAB loopbaancheques, als je voldoet aan de voorwaarden. Voor 80 euro kan je 7u begeleid worden en stappen zetten in bovenstaande thema's, of andere loopbaanthema's. Je vindt onze coaches verspreid over heel Vlaanderen.

Proost, op een goede balans van de eigenschappen van een high potential,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#highpotential #highpotentials #zorgvuldigheid #aanpassingsvermogen #nieuwsgierigheid #competitiviteit #tolerantievoorambiguïteit #bewusterisicobenadering #moed #IanMacRae #AdrianFurnham #highpotentialpersoonlijkheidskenmerken #persoonlijkheidskenmerken

Inleiding + Zorgvuldigheid

Aanpassingsvermogen

Nieuwsgierigheid + Competitiviteit

Tolerantie voor ambiguïteit + Bewuste risicobenadering en moed

Valkuilen van de 6 eigenschappen van een high potential

Vraag een gratis mini-coaching aan

Annelies Quaegebeur

02/478.11.08
annelies@a-lissome.be

Hoofdzetel
Kruidtuinlaan 3
1780 Wemmel

BE 0502.788.117

Hubs

Wij hebben hubs op een 50 tal locaties in Vlaanderen en Brussel