Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 carrière lessen waar je nooit te oud voor bent

Carrière lessen waar je nooit te oud voor bent

 

Heb jij al alles uit je carrière gehaald wat je eruit had willen halen of is er nog ruimte voor verbetering? De meeste mensen zullen zeggen dat er zeker nog ruimte is voor verbetering. Maar carrière maak je niet zomaar. Het is altijd slim om van tevoren te bedenken waar je naartoe wilt groeien. Dit kan natuurlijk in je huidige job zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om uiteindelijk een andere carrièrepad te bewandelen. Hier alvast een aantal vragen waar je mee aan de slag kan:

  • Waar zie je jezelf staan over vijf jaar?
  • Wie moet/wil je als persoon zijn om dat doel te bereiken?
  • Welke mensen of andere hulpbronnen kunnen jou hier eventueel bij helpen?

Zonder een duidelijke visie voor jezelf, kun je ook geen stappen in de juiste richting zetten. Echter een duidelijke visie hoeft helemaal niet te betekenen ‘ik wil die functie’ of ik wil op dat niveau geraken. Gisteren nog has ik een klant waar we samen zijn gaan zoeken wat ze lange termijn wilt professioneel. Voor Wendy kwam dat neer op

  • Mensen helpen
  • Een meerwaarde bieden
  • Zelf bijleren

Uiteraard wel in de juiste werkomstandigheden, en toch geeft haar dat heel wat mogelijkheden, zolang er voor haar aan die voorwaarden voldaan is is haar visie waargemaakt.

Bedenk daarom heel goed wat je wilt en of je daadwerkelijk passie genoeg hebt voor je werk om hierin door te groeien naar de functie van bijvoorbeeld leidinggevende, manager of CEO.

Om je een eindje op weg te helpen in het zetten van je eerste stappen op de carrièreladder, wil ik graag zes lessen met je delen die jou helpen om het proces te bespoedigen en te gaan staan voor wie jij bent en wat je uit wilt dragen. Dit zijn zes belangrijke lessen waar je nooit te oud voor bent en die je gedurende je gehele carrière bij je kunt dragen.

Schat jezelf naar waarde

Weet je waar jouw talenten liggen en waar je ongelooflijk goed in bent? Laat dit dan ook weten en zien aan de hand van de resultaten die jij levert. Besef heel goed dat niet iedereen kan wat jij kunt en schat jezelf naar waarde als het om het doen van bepaalde werkzaamheden of de uitbetaling van je salaris gaat. Durf te onderhandelen en te vragen wat je wilt vragen. Het levert jou in de gunstigste omstandigheden een goedbetaalde baan op en later zelfs een eventuele promotie. Vertrouw erop dat jij bepaalde vaardigheden en kennis in huis hebt die niemand anders heeft en denk eraan dat dat is wat jou zo waardevol maakt voor een organisatie. Durf ook nee te zeggen tegen langdurige opdrachten waarin jij je niet genoeg voelt uitgedaagd en waar jij geen energie van krijgt. Af en toe is niet erg, maar je kunt veel meer dan dat. Onthoud dat goed en focus je op je (eigen) waarde.

Geef je grenzen aan

Niets is zo fijn voor een werkgever als een collega waar je altijd op kunt rekenen. Maar het wordt wel een probleem als jij continue degene bent die iedere avond overwerkt, alle rotklusjes voor je rekening neemt of wekenlang invalt voor een andere collega die thuis zieke kinderen heeft. Natuurlijk is het een goed idee om te laten zien aan je werkgever dat je best een extra stap wilt zetten omdat je door wilt groeien binnen de organisatie, maar het is niet de bedoeling dat je jezelf laat gebruiken en alleen maar werkzaamheden doet die anderen niet willen doen. Durf dus op tijd nee te zeggen, zowel tegen collega’s als je leidinggevende en bewaak je grenzen goed. Dan zien zij ook dat er met jou niet te sollen valt en dwing je het soort respect af dat jij goed kunt gebruiken wanneer je carrière wilt maken. Wanneer jij je grenzen niet aangeeft blijf je net zolang zitten waar je zit, terwijl je iedereen om je heen wel door ziet groeien naar een andere functie of een hogere salarisschaal. Dat zou natuurlijk ontzettend zonde zijn, niet?

Hoe gezonde grenzen stellen?

Neem niet alles persoonlijk

Mensen die goed met kritiek om kunnen gaan, groeien vaak sneller dan mensen die hier constant tegenin gaan en zichzelf blijven verdedigen. Iedereen die werkzaam is binnen een organisatie, maakt weleens mee dat een collega niet mee wil werken of dat de leidinggevende alleen maar lijkt te hameren op wat er niet goed gaat in plaats van te kijken naar wat er wel goed gaat. Vaak is dit helemaal niet persoonlijk bedoeld en wil de ander graag dat alles verloopt zoals hij of zij het in eerste instantie had bedacht. Ook kan iemand op je werk persoonlijk tegen je uitvallen, maar bedenk dan altijd eerst of de kritiek terecht was of dat de ander gewoon een slechte dag had. Dit soort dingen kunnen overal gebeuren, leer ervan en verander je houding of laat het simpelweg gaan. In een gezond bedrijf is niemand eropuit om de ander bewust te kwetsen, meer nog: het wordt er simpelweg niet getolereerd!

Wees betrouwbaar

Werkgevers vinden het heerlijk om medewerkers te hebben die iedere dag op tijd op komen dagen, doen wat ze beloven, resultaten leveren en loyaal zijn aan de organisatie. Zorg er dus voor dat zowel je collega’s als je leidinggevende ten allen tijde op je kunnen rekenen en maak jezelf bij manier van spreken onmisbaar. Wanneer je hier consistent in bent en blijft, zullen ze niet meer om jou heen kunnen en als eerste aan jou denken wanneer er een functie beschikbaar komt die jij graag zou willen vervullen (je moet natuurlijk wel benoemen dat je die functie wilt). En raad eens aan wie ze waarschijnlijk als eerste denken wanneer het tijd is om een bonus of een promotie uit te delen? Wanneer jij een betrouwbare werknemer bent, krijg je al snel veel gedaan en kun je op een slimme en snelle manier aan je carrière bouwen

Hoe betrouwbaar ben jij?

Stel jezelf flexibel op

Flexibele medewerkers worden zeer gewaardeerd in het bedrijfsleven. Tegenwoordig volgen de veranderingen in een organisatie elkaar in snel tempo op. Je kunt dan wel halsstarrig vast blijven houden aan het oude, maar het wordt een stuk gemakkelijker voor jezelf om nieuwe taken of systemen te accepteren en begrip te tonen voor de nieuwe situatie. Wanneer jij laat zien dat je aanpassingsvermogen hebt en onder wisselende omstandigheden toch dezelfde resultaten blijft leveren, zal de werkgever jouw kwaliteiten opmerken. Het zorgt er ook voor dat collega’s graag met jou willen samenwerken. Want wanneer jij jezelf flexibel opstelt en snel kunt schakelen, zul je ook snel oplossingen aan kunnen dragen voor problemen waar anderen misschien helemaal niet aan gedacht hadden. Iets wat ook goed van pas komt in een leidinggevende of sturende functie, als je die kant op wilt met je carrière. Zorg ervoor dat je flexibiliteit gezien wordt, denk goed mee met de organisatie en je bent voor hen al snel van onschatbare waarde.

Wees altijd aardig naar collega’s

Vriendelijkheid op de werkvloer kan je heel ver brengen in je carrière. Niemand vindt het leuk om met een zuurpruim te werken, dus als je dan een stap hogerop wilt terwijl je iedereen tegen je in het harnas hebt gejaagd, zal niemand het je gunnen. Dan zal het dus ook niet zo snel gebeuren. Je hebt elkaar hoe dan ook nodig op de werkvloer, dus probeer altijd met iedereen samen te werken, wees vriendelijk naar je collega’s en maak regelmatig een praatje met ze door te vragen hoe het gaat. Hiermee kweek je veel meer respect en empathie voor jezelf, dan wanneer je stil in een hoekje aan het werk bent en doet alsof je beter bent dan een ander. Vriendelijkheid is voor een werkgever onbetaalbaar, omdat het zorgt voor een fijne sfeer op het werk en het het ziekteverzuim laag houdt. Als iedereen met plezier naar zijn of haar werk gaat, is dat al een hele overwinning en hoe mooi zou het dan zijn als jij hier mede voor gezorgd hebt? Wees niet alleen vriendelijk naar collega’s, maar ook naar ander personeel dat misschien een andere functie bekleedt dan jij en minder betaald krijgt. Iedereen zal onthouden wie je bent en graag iets voor je terug willen doen, zoals bijvoorbeeld een mooie referentie over jou geven of iets voor jou oplossen wanneer je er zelf niet meer uitkomt. Vriendelijkheid is dus een onmisbaar ingrediënt als je snel carrière wilt maken.

Hoe aardig ben jij?

Klaar om deze carrière lessen te leren?

Call to action

0 is slecht, 10 is supergoed

Hoe hoog schat je jezelf in op een schaal van 0 tot 10 op 10?

Hoe gemakkelijk is het voor jou om dingen niet persoonlijk te nemen - op een schaal van 0 tot 10 op 10?

Hoeveel scoor je op nee zeggen en je grenzen aangeven - op een schaal van 0 tot 10 op 10?

Hoe betrouwbaar ben je voor je werkgever en collega’s - op een schaal van 0 tot 10 op 10?

Hoe flexibel stel je jezelf op - op een schaal van 0 tot 10 op 10?

Hoe aardig ben je naar je collega’s en ander personeel toe - op een schaal van 0 tot 10 op 10?

Op welke carrièreles scoor jij het hoogst? Proficiat!

Op welke carrièreles scoor jij het laagst? Oops, dan is er nog wat werk aan de winkel.

We kleine actie neem je vandaag al om deze laagste score al wat te doen stijgen?

Proost, op waardevolle carrière lessen,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#carrièremaken #carrièrelessen #carrièretips #grenzenstellen #betrouwbarewerknemers #loopbaan #carrièrepad #loopbaanswitch #werk #job #aanhetstuurvanjeloopbaan

Inleiding

Schat jezelf naar waarde + Geef je grenzen aan

Neem niet alles persoonlijk + Wees betrouwbaar

Stel jezelf flexibel op

Wees altijd vriendelijk naar collega’s