Deel dit bericht
- CVWarehouse

5 meest gemaakte fouten in een CV

De meest gemaakte fouten in een CV

 

Met een goed cv probeer je indruk te maken op een potentiële werkgever. Je doet er alles aan om het cv zo volledig en correct mogelijk te maken, zodat je opvalt in de grote massa sollicitanten. Toch sluipt een foutje er bij het maken van een cv snel in… Zorg dat je deze 5 cv-fouten in ieder geval níet maakt.

 

Spel- en typfouten

‘Je hebt je cv eindelijk af en leest hem nog even goed door, zodat je zeker weet dat er geen fouten in staan. Hij is klaar om te versturen. Je schrijft een mailtje, zet het cv in de bijlage en drukt op verzenden. Voor de zekerheid check je nog even of de mail goed verzonden is. Tot je grote schrik staat er een dt-fout in de onderwerpregel. Hoe kan je dat nou over het hoofd gezien hebben?’

Bovenstaand scenario is een ramp voor sollicitanten. Na een dubbelcheck op spelling en grammatica kunnen er stiekem toch een aantal foutjes in je cv geslopen zijn. Een ‘d’ die eigenlijk een ‘dt’ hoort te zijn of een stom tikfoutje.

Foutjes in je cv komen erg slordig over op je potentiële werkgever. Neem daarom extra goed de tijd om alles te controleren. Heb je zelf niet zo’n goed taalgevoel? Vraag dan iemand naar je cv te kijken die dat wél heeft.

 

Onoverzichtelijke opmaak

In een cv staat veel verschillende informatie. Van contactgegevens en werkervaring tot vaardigheden en talenkennis. Als deze informatie niet goed geordend is, kan het zomaar eens voor verwarring zorgen. Doe er alles aan om het je potentiële werkgever zo makkelijk mogelijk te maken.

Vergeet daarom geen aandacht te besteden aan de opmaak van je cv. Zet informatie die bij elkaar hoort ook daadwerkelijk bij elkaar en werk met duidelijke tussenkoppen. Met standaard templates voor cv’s kun je heel makkelijk een cv maken. Je hoeft enkel nog je eigen gegevens in te vullen!

 

Onjuiste of onprofessionele contactgegevens

Contactgegevens zet je standaard op een cv. Omdat het zo’n vast element is, besteed je hier misschien weinig aandacht aan. Maar pas op dat je deze gegevens niet vergeet. Ze zijn belangrijker dan je misschien denkt! Zorg ervoor dat ze correct en volledig zijn. Een typfoutje in een telefoonnummer is zo gemaakt.

Kijk ook eens kritisch naar het e-mailadres dat je wellicht al jaren gebruikt. Een e-mailadres als xx-hartje@gmail.com dat afstamt uit je tienerjaren komt niet erg professioneel over op een recruiter of potentiële werkgever.

 

Niet-relevante informatie

Een uitgebreide beschrijving van je eerste baantje in de plaatselijke supermarkt of een beschrijving van je politieke voorkeur is niet direct informatie die op een cv thuishoort. Kijk kritisch naar de informatie op je cv en ga na of het relevant genoeg is voor het bedrijf waar je solliciteert of de functie waar je voor gaat.

Te veel irrelevante informatie maakt een cv onoverzichtelijk en lang. Ga voor kort en bondig. Wil je toch meer vermelden? Plaats dan een link naar je LinkedIn-profiel, waar je wel uitgebreidere informatie neer kunt zetten.

 

Liegen op je cv

Het opgeven van valse referenties, het aanpassen van begin- en einddata bij functies of het overdrijven van vaardigheden. Heb jij weleens een leugentje vertelt op je cv? Het is niet verstandig om jezelf beter voor te doen om een job binnen te halen.

De waarheid komt uiteindelijk altijd boven water en het is niet fijn om leugens vol te moeten houden. Je moet je prettig en zeker voelen, ook als je gaat solliciteren of uiteindelijk op de gewenste plek terechtkomt. Dik je cv dus niet aan, maar wees jezelf. Het mooiste wat je kunt zijn ben je immers zelf!

 

Gastblog door CVWarehouse

Voor A-Lissome

 

#CV #solliciteren #sollicitatiegesprek #jobinterview