Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Een passie voor je werk? Die kan je ook ontwikkelen!

Passie voor je werk ontwikkelen

 

In je vrienden of kennissenkring heb je gegarandeerd mensen die precies geboren zijn voor wat ze doen. Diegenen die ’s morgens met plezier uit bed springen om te gaan werken. Diegenen die 1001 plannen hebben om professioneel te doen. Diegenen die voor geen geld van de wereld iets anders zouden willen doen: of je nu huisarts bent of kunstenaar, coach of installateur van modems.

De passie die ze voor hun vak hebben laat hen toe om vreugdevol door het leven te ‘surfen’. Moeilijkheden pakken ze aan met de nodige energie en enthousiasme.

Hoe zijn ze te weten gekomen wat ze die job moesten doen? Hoe zijn ze in exact die job of loopbaan beland? En hoe kunnen we in hun voetsporen treden?

 

Ook al lijkt het alsof bij hen alles vanzelf gaat, ‘je passie volgen’ is niet voor iedereen even makkelijk.

Zelfs al lijkt het alsof sommigen ermee geboren zijn, voor de meesten onder ons geldt dat niet en is het allemaal een proces. Niet iedereen wordt immers geboren met specifieke interesses in golf of bier proeven of piloot worden.

Wat doe je als je er niet mee geboren wordt? Als je je steeds afvraagt "wat is mijn passie?"

 

Passie ontwikkelen

Als passie er niet altijd zomaar is van bij onze geboorte dan kun je dit gelukkig zelf ontwikkelen tijdens je leven!

Hiervoor moet er ten eerste een gezonde interesse voor een bepaald topic zijn en de nieuwsgierigheid om er meer over te weten te komen.

Nieuwsgierigheid ontstaat al als kind, we hebben immers allemaal aangeboren interesses als kind. De ene wil met boeken op de kamer doorbrengen, de ander is bezig met naar de sterren kijken, nog iemand ander wil met papa mee in de garage aan auto’s sleutelen en weer iemand anders doet niets liever dan naast mama in de keuken nieuwe taartrecepten uitproberen.

Daarnaast zal je je moeten inzetten om dat topic verder uit te diepen, te verfijnen, te verbreden en daar heb je ook tijd voor nodig. Zou het product van nieuwsgierigheid, inzet en tijd dan passie geven?

 

Angst voor de verkeerde keuze

Als het inderdaad zo zou zijn dat een passie er niet zomaar is maar dat je dat tijdens je leven kan ontwikkelen dan zit de kans erin dat we geen passie durven kiezen omdat we de verkeerde keuze zouden kunnen maken. In dit geval is er echter geen foute keuze. Er is ook geen juiste keuze. Je kiest iets wat je heel erg interesseert en houdt daaraan vast tot je er niet meer blij van wordt.

Eens je iets gekozen hebt steek je daar tijd in om er meer over te weten te komen en je laat je hierbij leiden door je nieuwsgierigheid.

Je surft op internet, leest er boeken over, bekijkt video’s, bestudeert de juiste magazines en bouwt zo verder aan je kennis en ervaring over dat thema. Je kiest tijdens je studie eventueel zelfs vakken die in die richting gaan om je passie verder te exploreren.

Hoe meer je je passie exploreert en hoe meer het je boeit hoe meer het je passie zal worden. Blijkt het dat toch niet helemaal te zijn dan is er tijd en ruimte genoeg om een nieuwe passie te ontdekken.

Als ik naar mezelf kijk heb ik tijdens mijn studies gewoon gestudeerd wat ik op dat moment interessant vond. Wetenschappen en biologie interesseren me nog steeds en toch zie ik me daar, vandaag de dag, mijn beroep niet van maken omdat coaching en persoonlijke ontwikkeling is ‘langsgekomen’ wat ik nog veel interessanter vind dan mijn studie van toen.

Er zijn ook mensen die als kind een bepaalde passie hebben en deze door omstandigheden opbergen. In hun latere leven komt deze dan mogelijks weer aankloppen… Wat deed jij heel erg graag als kind dat je ondertussen al lang niet meer doet?

 

Netwerken met deskundigen

Naast kennis verzamelen door er op verschillende manieren over te lezen is het ook super interessant om erover te praten of te sparren met de echte deskundigen (voor sommigen zijn dit misschien vakidioten). Dit is een makkelijke manier om informatie te verzamelen. Het sociaal contact dat ermee gepaard gaat voedt ook onze interesse in het topic waardoor je mogelijks nog nieuwsgieriger wordt.

Net zoals soms gezegd wordt dat je je moet omringen met A-mensen geldt dit ook voor je passie. En idem dito voor ouders die niet willen dat hun kinderen met de verkeerde mensen optrekken want ‘ze zouden wel eens zoals zij kunnen worden’. De kennis en ervaring van iemand is volgens Anthony Robbins zelfs een directe reflectie van diegenen waarmee ze tijd doorbrengen.

Onze deskundigheid wordt dus bepaald door de deskundigheid van de mensen rondom ons. Als je er dus voor kiest om van coaching je passie te maken dan is het belangrijk om je te omringen met de beste coaches, ervan te leren, ermee in gesprek te gaan, je gedachten en ervaringen te delen, … Zo vind je misschien je ideale mentor die je niet alleen zal aanmoedigen maar je ook verantwoordelijk zal maken voor de resultaten die je bereikt.

 

Consistente inzet, elke keer opnieuw

Je nieuwsgierigheid, overwinnen van je angst en de juiste sociale omgeving is mogelijks niet voldoende want hoe houdt je het dan vol? Je hebt volharding nodig, elke dag opnieuw!

Zou het product van nieuwsgierigheid, keuze-angsten overwinnen, juiste sociale omgeving, inzet en tijd dan passie geven? Dat zou willen zeggen dat eens je een topic gekozen hebt, je nieuwsgierigheid gewekt is en je omringd bent met het juiste publiek dat een frequent contact met de topic je interesse alleen maar groter maakt. Hoe interessanter het wordt, hoe meer het evolueert in een passie.

Wat we aandacht schenken groeit… dus ook onze passie. Meer bezig zijn met je passie heeft dus een effect op hoe je naar de dingen kijk en hoe je je daarbij voelt.

Je passie ontwikkelen is dus niet een one-time-shot. Het is een interactie die over maanden, zelfs jaren loopt waarbij je telkens terug aan de slag gaat met datzelfde thema. Hoe meer je met je passie bezig bent hoe meer het een deel wordt van je denken, je doen, je zijn.

Als je passie coaching is zal je beginnen zien welke technieken je wanneer kan toepassen en misschien wel linken kunnen leggen tussen verschillende methodes. Als je passie boekhouding is zal je de resultatenrekening en de passief-actief-balans haarfijn kunnen uitleggen en ook de inter-afhankelijkheden kunnen blootleggen. Is je passie schilderkunst dan zullen verschillende technieken en materialen vanuit je expertise gecombineerd kunnen worden…

Consistente inzet stuurt ook weer de nieuwsgierigheid en het sociale engagement aan. Daarenboven zorgt het ervoor dat de angst mogelijks helemaal verdwijnt. Als het goed voelt, voelt het goed.

Passie hoef je dus niet noodzakelijk te hebben, je kan het ook ontwikkelen. We bepalen dus evengoed zelf wat onze passie is dan dat we ermee geboren worden.

 

Call to action

Wat denk je als je hoort dat passie niet noodzakelijk iets is dat je ‘hebt’ maar dat je het ook kan ‘ontwikkelen’? Geeft je dat rust of stress?

Wat zijn topics waar je wel interesse voor hebt? In welke mate zien je het zitten om er hier 1 van te kiezen en daar consistent op in te zetten doorheen de tijd, en ondertussen contact te maken met mensen die heel veel kennis en ervaring hebben over dat topic?

Wat zou je dat kunnen opleveren?

 

Proost op je passie (ontwikkelen)!

Alies

 

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#passie #ontwikkelen