Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Mijn levensdoel scherper krijgen in 6 stappen

Hoe je levensdoel scherper krijgen?

 

Diep vanbinnen weten de meesten onder ons wel wat ons gelukkig maakt en welk ‘gedachtengoed’ we ultiem willen nalaten bij vrienden/collega’s. Ben je klaar voor wat zelfonderzoek? Ben je bereid je zielenroerselen eens van dichterbij te bekijken?

Waarschijnlijk heb je een ok tot mooi loon en voor sommigen onder ons is succes veel meer dan het loonpakket. Succes is meer dan geld en de dingen die je ervoor kan kopen. Succes is een holistisch gegeven, waar geluk, goede relaties en de mogelijkheid om ergens toe bij te dragen deel uitmaken van dat grotere geheel. Je hebt een hoger doel nodig dan enkel overleven. Zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn een basis van waaruit we ook uitdaging nodig hebben om voldoening te ervaren, een manier om onze uniekheid en individualiteit te uiten… aan onszelf, onze vrienden en collega, en de wereld.

Met het ouder worden checken we bepaalde zaken van onze wish-list af en denken we dat we daardoor een meer voldaan gevoel zullen krijgen: trouwen, kinderen krijgen, een huis kopen of bouwen, een huisdier aanschaffen, een lange reis te maken, een bepaalde (functie)titel krijgen of omzet draaien in onze zaak, … Geluk komt echter niet alleen van geld en succes. Zelfs de hele rijken voelen zich niet voldaan met een chique titel, de zoveelste villa, een prachtig jacht, het schrijven van een boek, …

 

Wat motiveert jou écht? Hoe kan je je passie omvormen tot een vervullende levensmissie?

Iedereen is anders en iedereen wilt iets anders en toch zijn er een paar strategieën die voor iedereen werken – die elk van ons naar ons unieke levensdoel leiden. Hier zijn een aantal vragen die je jezelf kan stellen en hoe je het dan aanpakt…

 

Welke waren vroeger mijn meest memorabele ervaringen?

In welke bezigheden vond ik het meeste voldoening? Ik maak een lijst van alles wat me plezier gaf: als kind, als tiener, als…. Misschien was het basketbal of gitaar spelen, misschien was het knutselen of in de bomen klimmen. Wat zou het geven moest ik deze zaken opnieuw beginnen? Ik begin klein en hervat stilaan een van deze activiteiten. Van zodra ik er de passie van herontdek kan ik eens nagaan of ik met deze passie anderen zou kunnen begeleiden… een lokaal basketbal ploegje van kinderen coachen, anderen gitaar leren spelen,…

Het gevoel van ‘purpose’ of zingeving komt van binnenuit en is niet iets dat ik kan kiezen of ik me kan laten opdringen. Mijn zingeving kan te vinden zijn in mijn levendigheid en kan hoegenaamd niets te maken hebben met wat ik ‘vandaag’ professioneel doe. Mijn levensmissie kan eenvoudig zijn zoals een goed en gezond leven leiden, zowel voor mezelf als mijn kinderen, of het kan een gevolg zijn van wat ik in mijn jeugdjaren (of later) zelf heb beleefd of ervaren.

 

Wat zijn mijn kernwaarden en –overtuigingen?

Het lijkt een simpele vraag, maar zo simpel is het niet. Sommige waarden kunnen we accepteren omdat we aangeleerd hebben dat ze belangrijk zijn (bvb van onze ouders) en toch werken ze soms niet voor ons. Een fancy hoekkantoor of een directeurstitel raken mogelijks mijn hart en ziel niet terwijl het dat voor anderen wel doet, of omgekeerd. Ik kan jaren naar anderen luisteren en doen wat er van me verwacht wordt waardoor ik mogelijks het gevoel krijg dat mijn job mijn leven bepaalt. Ik hoef niet te wachten tot mijn baas of bedrijf het beter voor me maken, daar moet ik zelf voor zorgen.

Hiervoor kan ik een lijst maken van waarden die volgens mij belangrijk zijn. Van financiële zekerheid over vriendschap tot ambitie, humor, eenvoud, betekenisvolheid, spontaniteit, integriteit, en zoveel meer, het zijn allemaal mogelijkheden! Dan geef ik elke waarde een cijfer van 1 tot 10 op 10 qua belangrijkheid (10/10 zijnde de meest belangrijke). Uiteraard zijn alle waarden die ik genoteerd heb belangrijk en toch zal het begrip van welke hiervan dan de belangrijkste zijn kunnen bijdragen tot meer zinvolheid.

Als ik het moeilijk heb om mijn belangrijkste waarden te benoemen doe ik een activiteit die mijn denken wat neutraliseert. Of het dan yoga of meditatie is, een film kijken of een avontuurlijke tocht doen, … het doet er niet toe, zolang ik maar terug creatief kan denken. Het kan ook een hele tijd duren voor mijn waarden duidelijk worden en er kunnen verschillende methodes aan te pas komen. Ik gun me deze tijd vanuit het idee dat hoe meer in leer uit al mijn ervaringen, hoe groter de kans is dat er ergens een sparkle ontstaat waaruit ik dingen over mezelf zal ontdekken.

 

Wat ligt me nauw aan het hart? Hoe kan ik hier professioneel iets mee doen?

Wat zijn de dingen waar ik het meest van overstuur raak? Misschien kinderen die niet naar school kunnen gaan, mensen die amper financieel rondkomen, een tekort aan vaccins in onderontwikkelde landen? Naar het nieuws of documentaires kijken kan me hier ook een zicht op geven. Ik ga hiervoor gewoon eens in het experiment en het is niet omdat ik nu iets kies dat ik daar voor de rest van mijn leven aan moet vasthouden. Voorkeuren kunnen immers veranderen. Ik open mezelf voor alle mogelijkheden die zich aandienen en dan zie ik het wel!

Ik ga er sowieso van uit dat het een tijdje kan duren voor ik door heb wat voor mij een juiste focus zou kunnen zijn. Ondertussen geniet ik van het netwerken en van mensen te leren en in te voelen of ik dezelfde passies heb. Ik praat met mensen in de bedrijven waar ik aan de slag zou willen gaan en in de rollen of verantwoordelijkheden die ik wel zou zien zitten. Wat zijn hun uitdagingen? Grootste noden? Hoe zou ik daar zelf in kunnen passen en bijdragen?

Wat een valkuil zou kunnen zijn, die ik zal proberen mijden is het huidige verwerpen. Ik zit vandaag bijvoorbeeld in een logistieke job en zou kunnen denken ‘ik wil daar niets meer mee te maken hebben’ … geen goed idee want het kan het zijn dat een NGO of ander bedrijf waar ik al jaren van droom om er binnen te geraken ‘toevallig’ plaats heeft voor een logistiek profiel. Een zelfde job uitvoeren in een totaal andere sector of tak van de economie kan zo enorm verschillend zijn alleen al omdat de visie, strategie en doelen ervan een andere focus hebben dat ik me er helemaal in kan smijten en openbloeien.

 

Wie is mijn rolmodel of idool en wat bewonder ik zo aan deze persoon?

Het antwoord hierop kan een bekend of beroemd persoon zijn, maar dat is niet noodzakelijk. Het kan evengoed zijn dat ik een collega bewonder om zijn bedachtzaamheid of een vriendin voor haar lef of… Of misschien is het wel een bekend persoon zoals Obama voor zijn charisma of Steve Jobs voor zijn innovativiteit. Mezelf vergelijken met de groteren der aarde kan intimiderend zijn waardoor het ik best de vergelijking an sich buiten beschouwing laat. Ik focus me hierbij enkel op de (karakter)eigenschappen van die persoon. Steve Jobs zou ik bijvoorbeeld kunnen bewonderen om zijn visie of talent om gefocust te blijven ondanks het weerwerk. Ik probeer niet om Steve Jobs te zijn. Ik leer van hem en blijf mezelf!

 

Welke doelen wil ik écht voor mezelf stellen?

Build your own dreams or someone else will hire you to build theirs (Farrah Gray)

Als ik kijk naar elk segment van mijn leven, wat is volgens mij dan het ultieme doel van elk van die segmenten? Ik houd zowel rekening met carrière, familie, gezondheid, relaties, spiritualiteit, reisdromen en andere belangrijke zaken in mijn leven. Ik stel mezelf bijvoorbeeld de vragen ‘hoe zou mijn opperste gezondheid er uit zien’, ‘met welke mensen wil ik het meeste tijd doorbrengen’, ‘wat wil ik het liefst veranderen’, ‘waar wil ik absoluut nog naartoe op de wereld’, ‘van welke job of takenpakket heb ik stiekem gedroomd maar nog geen stappen durven zetten’, …

Ik schrijf elk doel op en maak er een gewoonte van dat doel dagelijks te visualiseren. Net als een loper voor een marathon in zijn gedachten de marathon al loopt. Wat zijn dingen die ik dan allemaal voor mijn ogen zie passeren? Ik die met de hond ga wandelen? We bouwen met ons gezin een huis? Ik vertrek voor 2 weken naar Gambia om mee te bouwen aan een school? Wat zie ik allemaal?

If You Don't Prioritize Your Life, Someone Else Will (Greg McKeown)

Als volgende stap heb ik expliciete doelstellingen nodig voor de uitdagingen waar ik me op focus. Dit kan door er een soort van business plan van te maken. Meten is weten… is het haalbaar? Wat is er nodig om het te doen slagen? Hoe meer research ik doe en informatie ik verzamel, analyseer en evalueer, hoe makkelijker het zal zijn voor mij om een betekenisvol plan te maken.

 

Welke erfenis wil ik achterlaten?

De ultieme vraag die ik me kan stellen, en die velen zich stellen, om meer bij te dragen aan deze wereld is: hoe wil ik herinnerd worden door hen wiens leven ik raak? Een manier om hier een antwoord op te vinden is om mijn eigen overlijdensbericht te schrijven. Of door een speech te schrijven over mezelf waarvan ik eigenlijk (stiekem) hoop dat die tijdens mijn begrafenis wordt voorgelezen. Op deze manier realiseer ik me ook dat mijn tijd hier gelimiteerd is en ik beter bewust kan omgaan met die tijd. Mijn 20er, 30er, 40er en 50er jaren zijn voornamelijk gestoeld op het opbouwen van relaties én werken. Ik zit daar mogelijks precies wat op de achterbank naar te kijken, alsof ik niet aan het stuur zit. Ik hoef echter niet zolang te wachten en kan me nu al de vraag stellen ‘wat is er nu belangrijk voor mij’ en daar naar handelen.

Als ik het wat moeilijk heb om hieraan te beginnen, start ik gewoon met de feiten en voeg ik input van anderen toe waarvan ik hoop dat ze waar zijn. Bijvoorbeeld: ‘hij was een liefhebber van de natuur en liet niet na wekelijks te gaan wandelen. Zij was een moeder als geen andere en was écht begaan met het welzijn van haar kinderen. Hij bracht ontelbare uren door met vrijwilligerswerk voor de gemeente.’ Als ik het nog steeds moeilijk vind om dit neer te pennen haal ik er misschien een gratis template hier.

Misschien vind ik het idee van een overlijdensbericht te morbide. Een alternatief is dat ik me dan inleef in mijn oudere zelf, bij mijn 80e, 90e, 100e verjaardag… Wie wil ik absoluut dat op dat feest aanwezig is? Wat wil ik dat mijn gasten over mij zeggen tijdens hun speeches? Bijvoorbeeld: ‘ze kwam, ondanks haar drukken leven, elke vrijdagmiddag voor ons koken. Hij is altijd een geweldige voetbalcoach geweest voor onze kinderen. Ik vond het een geweldige baas die ook echt tijd nam om naar zijn medewerkers te luisteren en zich niet te min voelde om ook onze mening te vragen, …’

Welke vorm ik ook gebruik om ‘mijn erfenis’ neer te pennen, mijn leven draait (waarschijnlijk) niet om geld of macht maar focust op hoe ik zelf een verschil heb kunnen maken. Dat verschil laat ik dan ook de leidraad zijn voor het volgende stadium van mijn leven!

 

Call to action

Welke inzichten neem ik hieruit mee?

Wat is nog niet zo duidelijk voor me en moet ik nog wat tijd aan besteden?

Hoe zal ik/mijn leven/mijn werk anders zijn als ik meer en meer mijn levensdoel volg?

 

Proost op een zingevend en vervullend levensdoel!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#doelenstellen #waarden #mindset