Deel dit bericht
- Brigitte Ballings & Ulrike Hanig

Mijn loopbaan een nieuwe wending geven? Hoe begin ik daar in hemelsnaam aan?

Hoe je loopbaan een nieuwe wending geven?

 

Hoe voel je je in je huidige job?

Hoe graag doe je die?

Hoeveel voldoening en energie haal je eruit?

Ben je bereid deze job tot aan je pensioen te doen?

Of wacht je misschien alleen nog maar op je pensioensleeftijd (die nog wel even op zich laat wachten)?

Als je dit leest komen er misschien nare gevoelens in je op.

Misschien weet je zelf ook wel dat je wat je nu doet niet tot aan je pensioen wilt doen.

Misschien is er zelfs al een hele tijd een stemmetje dat je zegt dat het zo niet langer kan, maar heb je er tot nu toe niet naar geluisterd.

Lees dan zeker verder, want in deze blog leggen we je uit wat je eraan kan doen.

 

Even stilstaan bij wie je bent, wat je kan en wat je wilt

Voor je een nieuwe richting kan uitgaan in je loopbaan is het belangrijk eerst even op introspectie te gaan om een duidelijk beeld te kunnen krijgen van wat je wilt.

Stel je bijvoorbeeld volgende vragen:

Waar ben je goed in?

Wat kan ik goed?

Wat zijn de dingen die je goed kan? Waar krijg jij complimentjes over? En als je de indruk hebt van “eigenlijk heb ik geen echte talenten”, zoek dan even naar de dingen waar anderen voor bij jou komen. Dat kan iets zijn wat helemaal niets met je takenpakket te maken heeft; maar omdat het voor jou zo eenvoudig is om te doen, komen anderen liever bij jou omdat het dan sneller of beter gaat. Het kan ook iets zijn buiten je professionele context. Bijvoorbeeld: in je sportclub vragen ze je elk jaar het etentje aan het einde van het seizoen te organiseren. Gewoon omdat je dat goed doet.

Wat doe je graag?

Wat doe ik graag?

Doe je de taken uit je takenpakket ook graag? Of zijn er andere dingen die je energie geven? Een “energiegever” identificeer je vooral door het feit dat die bezigheid je geen inspanning vraagt en je de tijd volledig uit het oog verliest wanneer je ermee bezig bent. Van welke acties, taken, dingen geraak jij helemaal “in flow”? Waar gaat jouw hartje sneller van kloppen?

Waar droom je van?

Waar droom ik van?

Sluit even je ogen en beeld je in dat we tien jaar later zijn. Je bent tien jaar ouder, en tien jaar wijzer. Wat zie je dan? Waar sta je dan? Wie zijn de mensen rond je heen? Wat ben je aan het doen? Waar ben je fier op? En wat heb je verwezenlijkt? Hoe voelt dit aan? Hou dit gevoel even vast en vergelijk het met hoe je je vandaag in je job voelt! Nu weet je eigenlijk waar je naartoe wilt.

Maar hoe geraak je daar?

Het meest belangrijke is je doel nooit uit je ogen te verliezen. Zolang je doel gebaseerd is op wat je boeit, wat je graag doet en waar je goed in bent (of beter in wordt door opleidingen te volgen) zit je goed. Dit zijn drijfveren die je vooruitduwen.

Maar de weg ernaartoe zal niet altijd rechtlijnig zijn. Het zal een rit worden met vallen en opstaan. Je zult hindernissen tegenkomen en mensen die kritiek of twijfels zullen uiten over je plannen. Neem deze aan als een geschenk om verbeterpunten te identificeren; maar laat je daardoor niet ontmoedigen.

Andere mensen zullen jou de hand aanreiken om te helpen. Aarzel zeker niet deze aan te nemen of zelf erom te vragen. Want om hulp vragen en hulp aanvaarden zijn tekens van sterkte die je zeker kan gebruiken op je pad.

Een interessante aanrader is ook met mensen te praten die een gelijkaardig traject al achter de rug hebben. Ga met mensen praten die de job doen waar jij van droomt! Ga even meelopen! Stel al je vragen. Laat je inspireren door hun verhaal. Wees je er wel van bewust dat jouw verhaal nooit hetzelfde zal zijn als dat van hen.

En er zijn ook een aantal dingen die je beter loslaat of afleert. En dan bedoelen we vooral de gedachten en de angsten die je belemmeren om vooruit te gaan. Leren omgaan met die kleine “stemmetjes” die we allemaal in ons hebben en die ons heel dikwijls op het verkeerde pad zetten door ons te zeggen “dat kan ik niet”, “daar ben ik niet sterk in”, “ik ben er te oud voor dit of voor dat”, de creativiteit van onze kleine stemmetjes is helaas oneindig. Maar ze helpen ons niet vooruit.

 

En hoe omzeil je dan die hindernissen en angsten?

Je kan er natuurlijk zelf aan werken door, bij voorbeeld, je angsten in kleine stukjes te “snijden” en deze dan te objectiveren en weg te werken. Maar het is stukken eenvoudiger om je te laten begeleiden door een professionele loopbaancoach die je doorheen je traject ondersteunt, je tools aanreikt, je de juiste vragen stelt, je laat aanvoelen en je inspireert om je doel te behalen.

 

Tijd voor actie!

Ben jij aan een nieuwe wending in je loopbaan toe?

Wil jij jezelf beter leren kennen en op zoek gaan naar jouw ideale job?

De A-Lissome loopbaancoaches staan klaar om je te begeleiden!

Aarzel dus niet en maak gebruik van de VDAB loopbaancheques (meer info op de website www.VDAB.be/loopbaanbegeleiding ) waardoor deze begeleiding heel toegankelijk en betaalbaar wordt.

Wil je hier graag meer over weten? We namen ook een webinar op over dit onderwerp. Hier vind je de link om het te beluisteren.

Brigitte Ballings & Ulrike Hanig

Voor A-Lissome

 

Over de auteurs

Brigitte is Loopbaancoach bij A-Lissome Coaching & training en auteur van het het boek “Een stap terug? Ik denk er niet aan!” verkrijgbaar in de (internet) boekhandel of via

www.witsand.be (ISBN 978 94 9201 140 4 - 22,50 euro); ook onder e-book vorm in het Engels.

Ulrike is loopbaancoach bij A-Lissome Coaching & training en executive coach in de bedrijfswereld. Zowel als loopbaan coach alsook als executive coach zet ze zich vooral in voor meer bewustzijn over wat veranderingen met mensen doen en hoe we op een menselijkere manier ons werk kunnen invullen. Want als je goed in je vel zit op je werk, gaat het zo veel beter.

 

#loopbaan #carrièreswitch #werk #talent #competentie #dromen