Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Je EQ kan getest worden tijdens een jobinterview. Wees voorbereid!

Je EQ kan getest worden tijdens een jobinterview. Wees voorbereid!

 

In onze samenleving wordt er veel waarde gehecht aan je IQ. In andere woorden: Aan hoe slim je bent. Natuurlijk is het altijd handig om slimme werknemers te hebben die bij kunnen dragen aan de groei van een organisatie. Ze zijn vaak innovatief en analytisch.

Toch is er nog een andere belangrijke waarde waar we met zijn allen steeds meer belang aan hechten: Je EQ. Je emotionele intelligentie bepaalt hoe goed jij jezelf en je emoties begrijpt, naast de emoties van anderen. Je kunt jezelf vast voorstellen hoe fijn het is als je een collega op je werkplek hebt zitten die veel empathie toont en zich kan inleven in collega’s. Daar wordt de sfeer vaak een stuk gezelliger van. Wanneer je een jobinterview tegemoet gaat, is het ook belangrijk dat je kunt laten zien dat jouw EQ vaardigheden ook prima in orde zijn.

Hoe je je hier op voorbereid en wat ze je hierover kunnen vragen, laat ik je met veel plezier zien in dit blog.

Wat je vooral niet moet doen

Allereerst is het van belang om te laten zien dat je daadwerkelijk emotionele intelligentie bezit. Zeg bijvoorbeeld niks negatiefs over je vorige werkgever of teamleden, omdat je dan de indruk wekt dat je misschien niet zo’n teamplayer bent als je zegt. Let daarnaast op de lichaamstaal van de recruiter die je interviewt. Zie je dat diegene zijn interesse begint te verliezen, stop dan met doorratelen over hetzelfde onderwerp en laat hem of haar weer aan het woord. Laat zien dat je in staat bent om deze subtiele signalen op te pikken. Laat vooral merken dat je goed weet waar je zelf wel en niet toe in staat bent en dat je er altijd voor open staat om meer te leren.

Hier een aantal vragen die ze je kunnen stellen en waaruit ze je EQ kunnen afleiden:

Hoe ga je om met conflicten op het werk?

Als een recruiter jouw EQ wil testen, zal hij/zij waarschijnlijk de vraag stellen hoe je omgaat met conflicten op het werk. Begin dan niet direct te kletsen, maar neem een situatie in gedachten waarin je daadwerkelijk een conflict ervaarde met een collega. Leg uit om welke situatie het ging, waar het conflict over ging en waarom en houd het neutraal (leg de schuld dus niet bij je collega). Beschrijf welke stappen je hebt genomen om het conflict met je collega op te lossen, vertel wat het eindresultaat was en welke lessen je eruit geleerd hebt.

Wat gebeurt er wanneer een collega je uitdaagt tijdens een vergadering?

Het kan natuurlijk weleens voorkomen dat een collega je uitdaagt tijdens een vergadering. Hoe jij hiermee omgaat, bepaalt of je een hoog EQ hebt. Als de recruiter jou hier een vraag over stelt, kan hij of zij bepalen of je direct in de aanval gaat of dat het je lukt om je emoties te reguleren op zo’n moment. Als jij de persoon bent die zegt dat je altijd gelijk hebt en je collega’s hier altijd van zal proberen te overtuigen komt dit aanvallender over dan wanneer je zegt dat je alle informatie die je hebt aan collega’s geeft en dat je altijd openstaat voor hun vragen. Veel organisaties zitten niet te wachten op werknemers die hun mening koste wat het kost door willen drukken, ook als ze eigenlijk geen gelijk hebben. Beantwoord de vraag daarom door aan te geven welke emoties je voelde op het moment dat je collega je voor het blok zette en vertel wat je hebt gedaan om deze emoties te reguleren. Misschien heb je wel een ommetje gemaakt of heb je even tot tien geteld voordat je antwoord gaf in de vergadering? Of misschien heb je wel een vraag gesteld aan die collega om te kijken of zijn/haar intentie niet kwaad bedoeld was? Door te reflecteren over dit proces laat je voldoende emotionele intelligentie zien.

Wat zijn je sterke punten en verbeterpunten?

In bijna alle jobinterviews wordt tegenwoordig gevraagd of je drie sterke en drie verbeterpunten van jezelf wilt noemen. Hiermee wordt getest of jij eerlijk en oprecht antwoord geeft en of je openstaat voor eventuele feedback. Probeer dus niet de perfecte persoon uit te hangen, maar leg duidelijk uit wat jij zelf vindt dat je sterke punten zijn en waarom en wat je verbeterpunten zijn en waarom. Hieruit kunnen ze opmaken of jij de geschikte persoon bent voor de job waar je op solliciteert.

Hoe houd je een gezonde werk/privé balans?

In een tijd waarin de burn-out cijfers de pan uit rijzen, is het van belang om goed voor je mentale welzijn te zorgen. Wanneer een recruiter tijdens het jobinterview deze vraag aan je stelt, is het handig om te laten merken dat je ook genoeg tijd voor jezelf neemt naast het werk. Misschien heb je wel een leuke of creatieve hobby waar je over kunt vertellen? Misschien heb je een bijzondere manier van tot rust komen na het werk, zoals, yoga, mediteren of schrijven? Door iets meer over jezelf en je hobby’s te vertellen, zal de recruiter je ook sneller onthouden en ervaren dat je iemand bent die goed voor zichzelf zorgt naast al het harde werken dat je doet.

Wat doe je als je een collega ziet worstelen?

Het hebben van een hoog EQ gaat niet alleen over het begrijpen van je eigen emoties, maar ook die van anderen op de werkvloer en wat je hier wel of niet mee doet. Vaak zitten er een aantal collega’s in je team met wie het misschien niet zo lekker gaat of waar je in eerste instantie weinig aan merkt, maar die misschien toch hun job minder goed uitvoeren wanneer ze stress ervaren. Het is dan van belang dat jij kunt laten merken dat je dit aanvoelt en dat je ze er niet om veroordeelt. Vertel tijdens je jobinterview wat je op zo’n moment doet. Vertel dat je je collega bijvoorbeeld simpelweg vraagt hoe het gaat en of je nog iets kan doen om zijn/haar werklast te verlichten. Of dat je altijd een luisterend oor biedt als je merkt dat het even niet lekker met iemand gaat. Dit getuigt van een duidelijke emotionele intelligentie.

Wat heb je het laatste jaar gedaan om op professioneel vlak te groeien?

Mensen met een hoge emotionele intelligentie werken hard aan zichzelf en zijn in staat om goed op zichzelf te reflecteren. Ze ontwikkelen zichzelf wanneer en waar dit maar kan. Als een recruiter op zoek is naar een werknemer met een fijn EQ zal je ongetwijfeld de vraag gesteld krijgen wat je het afgelopen jaar gedaan hebt om op professioneel vlak te groeien. Als je die vraag krijgt, kan je het hebben over een initiatief dat je zelf genomen hebt om meer te leren over een onderwerp waar echt jouw interesse ligt. Misschien heb je wel een interessant seminar or webinar bezocht over mindset, heb je een leuk netwerkevent bezocht over marketing of heb je boeken gelezen over persoonlijke ontwikkeling. Wat je ook benoemt, geef het context door te vertellen hoe deze boeken of seminars bij gaan dragen aan jouw grotere plan om op professioneel vlak te blijven groeien. Juist ook bij de organisatie waar je solliciteert zodat ze zien dat je serieus en ambitieus bent.

Hoe staat het met jouw emotionele intelligentie?

Het bewust zijn van en werken aan je emotionele intelligentie (EQ) is van essentieel belang, vooral wanneer je je voorbereidt op een jobinterview. De vaardigheid om emotionele signalen te begrijpen, effectief te communiceren en empathisch te handelen, kan een aanzienlijke invloed hebben op hoe je wordt beoordeeld tijdens het sollicitatieproces. Door te investeren in je EQ en je voor te bereiden op mogelijke EQ-gerelateerde vragen, vergroot je niet alleen je kans op succes in het interview, maar ook op een succesvolle professionele carrière. Onthoud dat emotionele intelligentie niet alleen een persoonlijke troef is, maar ook een waardevolle aanvulling kan zijn op het team en de organisatie waarvoor je solliciteert. Wees voorbereid, toon je EQ, en maak een blijvende indruk tijdens je volgende jobinterview.

Heb je dus binnenkort een sollicitatiegesprek? Bereid dan zeker je antwoorden voor op deze vragen

  • Hoe ga je om met conflicten op het werk?
  • Wat gebeurt er wanneer een collega je uitdaagt tijdens een vergadering?
  • Wat zijn je sterke punten en verbeterpunten?
  • Hoe houd je een gezonde werk/privé balans?
  • Wat doe je als je een collega ziet worstelen?
  • Wat heb je het laatste jaar gedaan om op professioneel vlak te groeien?

Proost, op de juiste portie EQ,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#Eqtest #EmotioneleIntelligentie #Jobinterview #Voorbereiding #Sollicitatie #SoftSkills #Eqskills #CarrièreTips #Zelfontwikkeling #PersoonlijkeGroei #InterviewTips #Eqbewustzijn #ProfessioneleOntwikkeling #Eqtesten #EmotioneleIntelligentieInWerk