Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe overleef je smalltalk op je werk?

Hoe overleef je smalltalk

 

Over koetjes en kalfjes praten op het werk: voor de één is het een grote nachtmerrie, voor de ander een enorme verademing. Vooral wanneer je wat introverter bent, kan praten met collega’s over het weer of over wat je afgelopen weekend gedaan hebt een enorme uitdaging zijn. Misschien praat je liever alleen over zaken die er echt toe doen op het werk of vind je het fijner om diepzinnige gesprekken te voeren over de dingen die voor jou belangrijk zijn in het leven. Toch hoort smalltalk er wel een beetje bij in het bedrijfsleven (zeker in het begin) wanneer nieuwe collega’s jou leren kennen of als je bijvoorbeeld gaat samenwerken in een team. Ben jij iemand die een totale black-out krijgt wanneer je een collega tegenkomt die tegen je begint te kletsen over iets onzinnigs of kom je vast te zitten in je hoofd omdat je denkt dat je niets interessants te melden hebt? Oefening baart kunst. Met de tips die ik je in deze blogs geef om smalltalk te overleven, gaat het jou uiteindelijk ook lukken om een praatje aan te knopen met de collega’s in jouw nabije omgeving. Want dit kan het begin zijn van een connectie met iemand waar je later mogelijk een betekenisvolle relatie (zoals een vriendschap) mee krijgt.

Wees echt geïnteresseerd in de ander

De meeste mensen vinden het heel fijn om over zichzelf te praten en om daarin echt gehoord en gezien te worden door een ander. Probeer dus oprechte interesse te tonen als jouw collega je iets vertelt, knik regelmatig, vraag af en toe door en laat vooral de ander aan het woord. Dan heeft de ander het gevoel dat hij zijn verhaal bij je kwijt kan en dat er echt geluisterd is, terwijl je zelf eigenlijk helemaal niet zoveel hebt hoeven zeggen.

Interesse

Stel open vragen

Het is heel verleidelijk om na het weekend aan je collega te vragen: ‘Heb je een goed weekend gehad?’ of tijdens de werkweek te zeggen: ‘Lekker weertje, he?’ maar hier kunnen je collega’s eigenlijk alleen maar met ja of nee op antwoorden. Daarna valt het gesprek vaak dood. Probeer zoveel mogelijk open vragen te stellen. In plaats van: ‘Heb je een goed weekend gehad?’ vraag je: ‘Wat heb jij allemaal gedaan dit weekend?’ en in plaats van ‘Lekker weertje, he?’ vraag je: ‘Wat vind jij eigenlijk van dit weer?’ Zo geef je de ander de gelegenheid om veel te vertellen. Daar wordt de conversatie vaak een stuk levendiger van. Open vragen zijn vragen die starten met wie, wat, waar, wanneer, hoe, …

Vind gemeenschappelijke interesses

Als je na twee zinnen smalltalk al merkt dat het gesprek doodbloedt, is het handig om uit te zoeken waar jullie gemeenschappelijke interesses liggen. Vraag aan je collega’s wat voor hobby’s ze hebben of wat ze graag doen in hun vrije tijd. Misschien is die ene collega wel net zo gek op voetballen of op schilderen als jij. Dan kun jij honderduit vertellen over je passie, maar die ander ook. Dan verandert de smalltalk al snel in een echt gesprek over iets waar jij (en de ander) oprecht enthousiast over bent.

Gemeenschappelijke interesses

Praat over het nieuws

Vind je het lastig om zelf het gesprek te starten? Gebruik het nieuws als conversatiestarter. De meeste mensen houden zich wel bezig met wat er speelt in de wereld of krijgen online bepaalde nieuwtjes mee. Is er een heftige brand geweest bij jullie in de buurt? Heb je een sterke mening over de oorlog in een bepaald land? Wat vind je van al dat verplichte thuiswerken door een pandemie? Vraag ernaar bij je collega’s en deel dan met de ander hoe jij er zelf over denkt. Zo ontstaan er vaak onverwacht interessante gesprekken.

Geef een compliment

Wat altijd goed werkt om het ijs te breken in een kort gesprek is het geven van een compliment aan de ander. Jouw collega’s voelen zich meteen beter over zichzelf en vinden het fijn om met jou te praten. Geef die ene ijdele man bijvoorbeeld een compliment over het horloge dat hij draagt en die zorgzame vrouw een compliment over hoe lief zij altijd is voor anderen. Doe dit overigens alleen als je het meent. Er is niets zo vervelend als een onoprecht compliment ontvangen, daar prikken anderen direct doorheen.

Geef een compliment

Deel iets persoonlijks

Misschien vind je het spannend om een gesprek aan te knopen omdat je het gevoel hebt dat je leven niet interessant genoeg is voor anderen of word je onzeker in een gesprek. Dat is helemaal niet erg. Probeer dan toch iets persoonlijks te delen waar je trots op bent of waar je makkelijk over praat. Misschien heb je jarenlang in het theater gewerkt waar allerlei gekke dingen gebeurden of heb je een mooie wereldreis gemaakt. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen naar anderen en iets van jezelf te laten zien, dat spoort de ander aan om hetzelfde te doen.

Vraag om uitleg

Praat je collega over een onderwerp waar jij eigenlijk helemaal niets van afweet? Geef aan dat je niet zo goed begrijpt hoe de vork in de steel zit en vraag om uitleg. Jouw collega kan vertellen over datgene wat hij of zij interessant vindt en jij snapt de volgende keer beter waar het over gaat. Ken je een collega die heel veel afweet van een specifiek onderwerp? Vraag diegene dan ook gerust om advies als hij/zij een praatje met je aanknoopt: ‘Ik denk erover om een iPhone 12 te kopen, wat voor advies kun je mij daarover geven?’ of ‘hoe werken die pivot tabellen weer in excel?’. Dit wordt vaak enorm gewaardeerd door je gesprekspartner en jij bent zo weer een paar minuten verder.

Vraag om uitleg

Blijf oefenen

Blijf je het toch lastig vinden om al die smalltalk te overleven? Blijf oefenen. Ga een gesprek aan met een wildvreemde die je in de trein ontmoet, geef een compliment aan iemand in de winkel die je bezoekt of knoop een gesprekje aan met de ober in een restaurant. Er zijn talloze manieren om te oefenen. Voor alles geldt: Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Dus blijf vooral oefenen. Hiermee vergroot je ook nog eens je zelfvertrouwen.

Wees goudeerlijk

Heb je echt een enorme hekel aan smalltalk en wil je er eigenlijk helemaal niets mee? Geef dit dan eerlijk aan bij je collega’s. Zeg tegen ze: ‘Ik ben niet zo goed in smalltalk en ik vind het ook niet leuk, zullen we het hebben over echt belangrijke of andere dingen?’ Zorg er dan voor dat je een aantal vragen hebt voorbereid die je ze kunt stellen, zoals: ‘Wat vind jij de grootste zonde die je kunt begaan?’ of ‘Wat zou je wensen als je drie wensen kreeg en alles mogelijk was?’

Wanneer jij bovengenoemde tips toepast, zal jij alle smalltalk die op je werk plaatsvindt, voortaan zeker weten overleven. Heel veel succes gewenst!

Wees eerlijk

Hoe ga jij zelf om met smalltalk?

Call to action

Persoonlijk vind ik smalltalk wel fijn maar dat hangt af van hoe mijn agenda eruit ziet en wie mijn gesprekspartner is. Soms kan het dus wat langer duren en op andere momenten heb ik al zoiets van ‘komaan, voortdoen’.

Hoe voel jij je bij smalltalk?

Welke van deze 9 tips heb jij al toegepast?

  • Hoe toon je oprechte interesse in een ander?
  • Welke open vragen kan je stellen?
  • Hoe peil je naar gemeenschappelijke interesses?
  • Wat vind je over de nieuwsonderwerpen? Over welke wil je de mening van je gesprekspartner?
  • Welk compliment zou je kunnen geven aan collega x of y?
  • Welke persoonlijke info ben je bereid te delen?
  • Waar zou je graag meer uitleg of advies over willen?
  • Waar en/of met wie kan je buiten het werk oefenen?
  • Wat zou je kunnen zeggen als je heel eerlijk bent?

Relaties in de werkcontext is een topic dat in loopbaanbegeleiding heel dikwijls aan bod komt en er ook voor zorgt dat mensen al dan niet hun werk verlaten. Heb jij er nood aan om beter te leren omgaan met bepaalde situaties of bepaalde personen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met onze professionele coach, dicht bij jou in je buurt.

Proost, op het overleven van smalltalk,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#smalltalk #collega’s

Inleiding + Wees echt geïnteresseerd in de ander

Stel open vragen + Vind gemeenschappelijke interesses + Praat over het nieuws

Geef een compliment + Deel iets persoonlijk

Vraag om uitleg + Blijf oefenen

Wees goudeerlijk