Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe houd je je aan je goede voornemens?

Goede voornemens

 

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. En ieder nieuw jaar gaat uiteraard gepaard met goede voornemens. Misschien wil je wel stoppen met roken, 10 kilo afvallen, op tijd naar bed gaan, gezonder eten, minder overwerken, minder tijd op je telefoon doorbrengen, of eindelijk een job zoeken die echt bij je past. Maar hoe komt het toch dat je goede voornemens zo moeilijk vol te houden zijn en dat je al snel terugvalt in oude gewoontes? Dit heeft te maken met je onbewuste gedrag (dat 95% van de tijd aan het roer staat). Op momenten dat we ons moe of gestrest voelen, neemt onze automatische piloot het over en vervallen we weer in oude patronen die niet altijd goed voor ons zijn.

In deze blog deel ik een aantal tips met je die ervoor zorgen dat je goede voornemens en doelen dit jaar wél worden behaald.

Stel realistische doelen

Vraag niet direct iets onhaalbaars van jezelf en maak je doelen zo concreet mogelijk. Zeg dus niet: ik ga dit jaar 20 kilo afvallen, maar wel: ik ga de komende twee maanden twee kilo afvallen, iedere maand één. Zeg niet: ik ga iedere week sporten, maar wel: ik ga iedere week op dinsdagavond sporten. Zeg niet: ik ga mijn droomjob vinden dit jaar, maar wel: iedere dag kijk ik 15 minuten op vacaturesites en reageer ik op jobs die mij enorm aanspreken. Deze doelen zijn meetbaar, in stapjes op te delen en je kunt je er makkelijker aan houden dan wanneer je jezelf direct een heel groot doel stelt waardoor je overweldigd raakt. Let er ook op dat jij je aan een goed voornemen houdt, omdat je dit zelf graag wilt, niet omdat je partner of je vrienden dit van je verwachten. Wanneer jij die intrinsieke motivatie voelt, is het veel realistischer dat je je doelen ook daadwerkelijk behaalt.

Stel realistische doelen

Start met 1 voornemen, doe niet alles tegelijk

Probeer niet al je goede voornemens in één keer uit te voeren, dat zorgt voor kortsluiting in je brein. Tegelijkertijd stoppen met roken, 20 kilo afvallen en gezonder gaan eten zorgen er mogelijk voor dat jij in de stress schiet en dan toch alles laat vallen. Je hebt maar 24 uur in een dag en over het algemeen kost het je minimaal 30 dagen om jezelf één nieuwe gewoonte aan te leren. Kies dus welk voornemen voor jou de meeste prioriteit heeft en ga daarmee als eerst aan de slag. Begin pas aan het volgende als het vorige heel goed gevorderd (misschien zelfs bereikt) is.

Betrek anderen: breng hen op je hoogte van je goede voornemens

Het is heel fijn als je iemand in de buurt hebt die je verantwoordelijk kan houden voor het behalen van je doelen en voornemens. Wanneer je eenmaal aan iemand hebt verteld wat jouw voornemens zijn, kan je er ook niet meer zo makkelijk onderuit. Bovendien is het fijn wanneer die ander jou ook kan steunen en motiveren op het moment dat het moeilijk wordt. Of als je samen aan dezelfde specifieke goede voornemens kunt werken. Heb je niemand in de buurt op het moment? Deel dan op social media wat je plannen zijn en vraag of er mensen zijn die jou hierbij willen helpen. Gegarandeerd dat er iemand is die hetzelfde voornemen heeft als jij! Samen geraak je veel verder dan alleen, toch?

Betrek anderen bij je goede voornemens

Beloon jezelf als je goed bezig bent

Er komen momenten waarop het moeilijk wordt om je goede voornemens vol te houden. Daarom is het belangrijk dat je jezelf een kleine beloning geeft voor iedere stap die je zet. Op die manier blijf je gemotiveerd. Het is natuurlijk niet slim om jezelf als beloning een gebakje te geven wanneer je af wilt vallen of een sigaret wanneer je wilt stoppen met roken, maar je kunt jezelf bijvoorbeeld wel trakteren op een avondje film of een mooi boek. Maar hoe weet je nu of je op de goede weg bent? Door naar de feiten te kijken. Ben je al twee kilo afgevallen dan de vijf die je voor ogen had? Dit zie je letterlijk terug op de weegschaal. Is het je gelukt om langer dan twee weken te stoppen met roken of minder dan drie sigaretten per dag te consumeren? Tel het maar na in je pakje. Heb je binnen een week geen enkele avond overgewerkt? Kijk naar de blije gezichten van jouw gezin en naar de ruimte in je agenda. Geef jezelf dus een beloning op het moment dat je een klein deel van je doel al behaald hebt. Dit maakt het makkelijker om stap voor stap naar je einddoel toe te werken.

Visualiseer je einddoel

Stel jezelf voor hoe je je voelt wanneer je je aan je goede voornemen hebt gehouden en het is gelukt! Ja echt, sluit je ogen en haal het beeld van je einddoel maar naar boven… Je hebt een nieuwe, fantastische job voor jezelf binnengehaald. Hoe zie je er dan uit op je eerste werkdag? Wie is er bij je in de buurt? Wie ben jij als persoon? Hoe voel je je? Welke gedachten heb je?

Als je kunt visualiseren hoe het is wanneer jij je einddoel hebt behaald, zie je ook veel sneller voor je welke stappen je kunt nemen en gaat het veel sneller gebeuren. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. Volgens onderzoek blijkt ‘visualisatie’ namelijk de kortste weg te zijn naar het veranderen van je leven in positieve zin. De Chinese filosoof Confucius zei het 2500 jaar geleden al: ‘Diegene die denkt dat hij iets kan en diegene die denkt dat hij iets niet kan, hebben meestal allebei gelijk.’ Dus visualiseer de uitkomsten van je einddoel, dat maakt het veel gemakkelijker om gemotiveerd te blijven en je aan je voornemens te houden op moeilijke momenten.

Visualiseer bijvoorbeeld het fijne energieke team dat je graag wens, of hoe je je eerste dag in je nieuwe job warm ontvangen wordt of ...

Veel succes met je goede voornemens en het behalen van je doelen in 2022. Gelukkig nieuwjaar!

Hoe ga jij omgaan met je goede voornemens?

Ben jij een van de vele mensen die goede voornemens heeft gemaakt voor het nieuwe jaar? Zorg dan ook dat je ze zo lang mogelijk kan volhouden en je doel bereikt. Met onderstaande tips kan je in ieder geval al aan de slag

  • Hoe haalbaar zijn je doelen?
  • Welk van je doelen heeft prioriteit?
  • Met wie ga je je goede voornemen delen?
  • Welke (kleine) beloning geef je jezelf als je je doel (deels) bereikt hebt?
  • Wat zie je als je visualiseert dat je je doel bereikt? Waar ben je? Wat doe je? Wie ben je? Welke gedachten heb je?

Toitoitoi!

 

Proost, op het bereiken van je doelen,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#2022 #newyear #newbeginnings #goedevoornemens #volhouden #doelenbereiken