Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

'Het is niet mijn schuld' kan je loopbaan vernietigen

Hoe vernietig je je loopbaan?

 

Heb jij dat soms ook: collega’s, vrienden, ... die zeggen dat het hun schuld niet is? De trein gemist, een rapport niet op tijd klaar, een collega niet ingelicht, het is altijd de schuld van een ander. En oh wee als je dat durft te spiegelen...

 

Grijze haren kreeg ik daarvan. Of moet ik zeggen ‘krijg’? Nu ja, ondertussen ben ik wat milder geworden en ga ik er gewoon van uit dat die mensen niet beter weten.

Deze manier van denken - ‘het is de schuld van de ander’ - ondergraaft je als mens, én kan ook je leven en loopbaan een fikse knauw geven!

 

Blame keeps us stuck in the past, responsibility paves the path for a better future. (Marilee Adams)

 

Het beste wat je kan doen als er iets mis gaat, is om je verantwoordelijkheid te nemen!

Psychologen bestuderen dit gedrag al vele jaren en concludeerden dat als mensen excuses maken, ze de publieke en private zelf-beelden handhaven. Denken te kunnen handhaven dus... een publiek dat snugger genoeg is weet immers wel wie er schuldig of verantwoordelijk is.

Vele bedrijven gaan op zoek naar mensen die verantwoordelijkheid (durven) nemen, zowel voor wat goed gaat als voor de dingen die niet goed verlopen of verlopen zijn. Verantwoordelijkheid nemen is ook fundamenteel om eruit te leren en vooruit te geraken.

Weet jij naar welke soorten woorden je bij jezelf moet luisteren om na te gaan of je je groei tegenhoudt of niet? Eigenlijk is het vrij simpel.

Als je zegt of denkt ‘het is niet mijn schuld’ dan maak je jezelf en je omstaanders een blaas wijs. De gedachte ‘Het is niet mijn schuld’ doodt stilaan je toekomst...

Hoe komt dat?

 

Je neemt de slachtofferrol op

In vorige blogs hebben we het er ook al over gehad. Als je de slachtoffer rol aanneemt dan geef je de macht uit handen. Zeggen dat het niet je schuld of verantwoordelijkheid is zet je in een status van hulpeloosheid, alsof je geen controle hebt over de situatie, noch de mogelijkheid om overal het beste van te maken.

 

Je creëert conflict

Als je zegt ‘het is niet mijn schuld’ impliceer je eigenlijk ‘het is de schuld van iemand anders’. Op die manier creëer je een situatie waarbij de thematiek ‘ik’ versus ‘jij’ wordt gevormd. Hoe werkt dat dan in teamverband? Het is een heel slecht idee om jezelf tov ’de hele wereld’ te positioneren of nog erger, je teamgenoten op deze manier tegen je op te zetten.

 

Je stopt met leren

Als je echt gelooft dat de meeste slechte dingen die met je gebeuren te wijten zijn aan pech of iemand anders zal je nooit de tijd en moeite nemen om een diep in jezelf te kijken en wat ‘soul-searching’ te doen. Kijk EERST naar jezelf als er iets niet loopt zoals je gepland had om te begrijpen wat je een volgende keer anders moet doen om wel een positief resultaat neer te zetten en hier dus uit te leren.

De enige manier om succesvol te zijn is om verantwoordelijkheid te nemen voor de zaken die gebeuren in je werk en leven, en dat soms zelfs te doen als het niet ‘je schuld’ is. Zelfs als dingen niet lopen zoals we willen, we bepalen nog altijd zelf hoe we ermee omgaan.

Let maar eens goed op! Wanneer zegt iemand anders ‘het is niet mijn schuld’? Wat denk je dan? Wat denk je als blijkt dat het wel de schuld van die persoon is?

Wat zullen anderen van je denken als jij zegt ‘het is niet mijn schuld’? Wat zullen ze denken als het wel je schuld blijkt te zijn?

Hopelijk is deze uitleg voldoende om je een volgende keer eens te doen stilstaan als je denkt of zegt ‘het is niet mijn schuld’. Is het dan écht niet je schuld (en dan nog)? Of haal je dan allemaal excuses boven om ervoor te zorgen dat je zelfbeeld, en het beeld dat anderen van je hebben tip top blijft? Maar wat gebeurt er dan als anderen doorkrijgen dat je eigenlijk wel schuldig bent?

 

Call to action

Hoe zal je met bovenstaande aan de slag gaan?

Welk effect krijg je als je gewoon de verantwoordelijkheid neemt en anderen dat ook beginnen doen?

 

Proost op het nemen van verantwoordelijkheid!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jouwschuld #werk #anderenbeschuldigen #ikniet