Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Haal als leider het beste uit je team, 5 sleutels tot succes

Haal als leider het beste uit je team, 5 sleutels tot succes

 

Als leider van een team is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je team optimaal presteert. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je als leider het beste uit je team haalt en de individuele kwaliteiten van de teamleden optimaal benut. Het leiden van een team kan echter een uitdagende taak zijn en vereist de nodige vaardigheden en strategieën, vooral als je teamleden verschillende achtergronden, persoonlijkheden en vaardigheden hebben. Het is belangrijk om te begrijpen dat elke persoon in je team uniek is en zijn of haar eigen bijdrage kan leveren aan het bereiken van de doelen van de organisatie. Als leider is het aan jou om een omgeving te creëren waarin elk teamlid zijn of haar volledige potentieel kan bereiken en zich gewaardeerd voelt. In deze context kan het nuttig zijn om verschillende technieken en praktijken te leren om effectief te communiceren, teamleden te motiveren, hun prestaties te beoordelen en hun ontwikkeling te bevorderen.

Bovendien is het als leider het belangrijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen om effectief te kunnen zijn en het beste uit je team te kunnen halen.

In deze blog zullen we enkele tips en adviezen bespreken om als leider het beste uit je team te halen en een productieve en gezonde werkomgeving te creëren. Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen:

Communicatie is de sleutel tot succes

Effectieve communicatie is een van de belangrijkste vaardigheden van elke medewerker, en zeker van een goede leider. Dit betekent niet alleen dat je duidelijk en beknopt moet zijn in je boodschap, maar ook dat je de tijd neemt om te luisteren naar wat je teamleden te zeggen hebben. Het opbouwen van een open communicatiekanaal en het creëren van een sfeer van wederzijds respect en begrip, bevordert de productiviteit en het teamgevoel.

Een goede communicatie tussen jou en je teamleden kan ook een bijdrage leveren aan een betere werk-privébalans voor iedereen. Als leidinggevende is het belangrijk om empathisch te zijn en te begrijpen dat je werknemers ook een leven buiten het werk hebben. Moedig open communicatie aan over hoe het werk invloed heeft op hun persoonlijke leven, en zoek samen naar oplossingen als iets niet naar behoren voelt.

Goede communicatie gaat niet alleen om communicatie tussen leiders en medewerkers, maar ook tussen medewerkers onderling. Door open te communiceren, kunnen problemen worden opgelost en kunnen ideeën en feedback worden uitgewisseld. Als leider is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven door open te staan voor feedback en zelf ook actief te communiceren met medewerkers.

Investeer in de groei en ontwikkeling van je team

Medewerkers willen graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het ontwikkelen van je teamleden is dan ook een belangrijke taak als leidinggevende. Door te investeren in de groei en ontwikkeling van je teamleden, kun je niet alleen hun vaardigheden verbeteren, maar ook hun motivatie en betrokkenheid verhogen.

Dit kan op verschillende manieren worden bereikt. Een eenvoudige manier is om trainingen, workshops of cursussen aan te bieden om de kennis en vaardigheden van je team te vergroten. Je kunt ook regelmatige beoordelingsgesprekken houden om de sterke en zwakke punten van elk individu te bespreken, en samenwerken aan plannen om zich verder te ontwikkelen.

Een andere manier om de groei van je team te stimuleren is om hen te betrekken bij het besluitvormingsproces rond wat ze graag willen ontwikkelen. Laat je teamleden weten dat hun mening wordt gewaardeerd en moedig hen aan om met ideeën te komen. Door je teamleden te betrekken, geef je hen verantwoordelijkheid en eigenaarschap over hun werk, wat hun motivatie en betrokkenheid vergroot.

Ook coaching en/of mentoring kunnen een optie zijn.

Investeer jij als leider in de ontwikkeling van je teamleden? Dan kan je zo kan bijdragen aan hun motivatie en betrokkenheid.

Wees een voorbeeld

Als leider is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Dit betekent dat je jezelf hoge normen oplegt (niet te hoog natuurlijk!!) en deze normen ook naleeft. Als je van je team verwacht dat ze op tijd komen, dan moet je zelf ook op tijd zijn. Als je verwacht dat je team verantwoordelijkheid neemt voor hun werk, dan moet je zelf ook verantwoordelijkheid nemen voor jouw taken.

Door het goede voorbeeld te geven, laat je zien wat je van je team verwacht en zorg je ervoor dat ze weten dat je zelf ook bereid bent om hard te werken en de verantwoordelijkheid op te nemen.

Als je een fout hebt gemaakt en dat kan toegeven aan je teamleden is dat ook het goede voorbeeld geven want zo wijs je je teamleden erop dat het ok is om fouten te maken, en ervan te leren.

Creƫer een positieve werkcultuur

Een positieve werkcultuur kan helpen om het welzijn en de productiviteit van werknemers te verbeteren. Als leider speel je hierin een belangrijke rol. Creëer een werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en zichzelf kunnen zijn.

Hier zijn enkele manieren waarop je een positieve werkcultuur kunt bevorderen:

 • Wees empathisch en respectvol: Het tonen van empathie en respect naar jouw werknemers toe kan de basis leggen voor een positieve werkcultuur. Luister naar hun zorgen en behoeften, en geef hen de ruimte om hun mening te geven. Zorg ervoor dat er open communicatie is en dat iedereen zich gehoord voelt.
 • Beloon en erken prestaties: Het geven van positieve feedback en het erkennen van prestaties kan werknemers motiveren en hen het gevoel geven dat hun werk wordt gewaardeerd. Dit kan in de vorm van een compliment, een bedankje of zelfs een beloning, zoals een bonus of extra vrije dagen.
 • Creëer een gezonde werkomgeving: Zorg ervoor dat de werkplek veilig, schoon en gezond is. Creëer een ergonomische werkomgeving en zorg voor goede ventilatie en voldoende daglicht. Het aanbieden van gezonde maaltijden of snacks en het promoten van lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan een gezonde werkomgeving.
 • Bouw aan een positieve teamdynamiek: Een positieve werkcultuur wordt ook bepaald door de interacties tussen werknemers onderling. Stimuleer samenwerking, creëer een gevoel van gemeenschap en vier successen als team. Organiseer teambuildingactiviteiten of sociale evenementen om het teamgevoel te versterken.
 • Organiseer sociale activiteiten: Sociale activiteiten, zoals teambuilding evenementen, lunches, of borrels, kunnen bijdragen aan een positieve werkcultuur. Ze helpen medewerkers om elkaar beter te leren kennen en versterken de onderlinge band. Als leider kun je deze activiteiten organiseren en er zelf actief aan deelnemen om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.

Door te werken aan een positieve werkcultuur, kun je als leider bijdragen aan het welzijn en de betrokkenheid van medewerkers. Een positieve werkcultuur is niet alleen goed voor de werknemers, maar kan ook bijdragen aan het succes van de organisatie. Het kan leiden tot een hogere productiviteit, betere samenwerking, minder verloop en een betere reputatie als werkgever waardoor makkelijker nieuwe medewerkers aangetrokken kunnen worden. Als leider is het belangrijk om te beseffen dat jij de mogelijkheid hebt om een positieve werkcultuur te creëren en te behouden.

Wees een visionaire leider

Een visionaire leider heeft een heldere visie voor de toekomst van de organisatie en inspireert anderen om hieraan bij te dragen.

Hier zijn enkele tips om een visionaire leider te zijn:

 • Definieer een duidelijke missie en visie voor de organisatie: Een duidelijke missie en visie kunnen richting geven aan de organisatie en werknemers inspireren om bij te dragen aan deze doelen. Zorg ervoor dat deze doelen duidelijk zijn gecommuniceerd en dat werknemers begrijpen hoe hun werk bijdraagt aan deze doelen.
 • Communiceer effectief: Zorg ervoor dat je als leider effectief communiceert en duidelijk maakt wat de visie en doelen van de organisatie zijn.
 • Erkenning en waardering: Erkenning en waardering voor goed werk zijn belangrijk voor de motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Een simpele "dank je wel" kan al veel verschil maken. Het is ook belangrijk om prestaties te erkennen en te vieren, bijvoorbeeld door het geven van bonussen, promoties, of extra verlofdagen.
 • Flexibiliteit en autonomie: Flexibiliteit en autonomie zijn steeds belangrijkere factoren in de moderne werkplek. Medewerkers willen graag de vrijheid hebben om hun werk op hun eigen manier te doen en om hun werk en privéleven in balans te houden. Als leider kun je flexibiliteit en autonomie bevorderen door bijvoorbeeld thuiswerk mogelijk te maken, flexibele werkuren aan te bieden, en medewerkers de vrijheid te geven om zelf beslissingen te nemen.

Haal jij het beste uit je team als leider?

Als je zo door deze blog leest kan ik me voorstellen dat je soms zoiets hebt van ‘dat doe ik al’ en andere zaken iets hebt van ‘oeps, dat kan beter’.

Hier lijsten we nog even de 5 sleutels tot succes op om als leider het beste uit je team te halen:

 • Communicatie is de sleutel tot succes
 • Investeer in de groei en ontwikkeling van je team
 • Wees een voorbeeld
 • Creëer een positieve werkcultuur
 • Wees een visinaire leider

Op welke van bovenstaande punten ben je al goed bezig? Goed zo! Doe zo voort.

Op welke van bovenstaande punten is er bij jou nog groei of evolutie nodig? Wie ken je die hier goed in is? Wat kan je van die persoon leren? Welke stap kan je als eerste zetten om hiermee aan de slag te gaan?

Wist je trouwens dat leiderschap een van de vele thema’s is die in loopbaancoaching  aan bod komen? Nood aan begeleiding bij jouw loopbaan als leider? Dat kan! Met de loopbaancheques van de VDAB, of zonder .

 

Proost, op het beste uit je team halen, als leider

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#leiderschap #leidinggeven #hetbesteuitjeteamhalen #persoonlijkeontwikkeling #opencommunicatie #visie #eenvoorbeeldzijn