Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 principes om na te streven op de werkvloer

Welke principes nastreven op de werkvloer?

 

Velen zien loon als een middel om iets te bereiken. ‘Veel geld’ verdienen om zich iets te kunnen veroorloven, om iets te kunnen aankopen of bereiken. Heb je er ook al eens aan gedacht dat loon iets is dat je krijgt voor iets dat jij geleverd hebt? Dat loon een manier is om terug te geven aan de maatschappij, om de economie draaiende te houden?

Hoe denk jij over je loon of inkomen? Is loon voor jou een doel of een middel? Of nog iets anders?

We zijn met zijn allen zo bezig met ‘doen doen doen’ en ‘snel snel snel’ en ‘morgen dan…’ dat we amper stilstaan bij een aantal principes die ons het leven zoveel makkelijker maken, vandaag. Daarom staan we deze keer eens bewust stil bij een aantal principes die niet direct onze portemonnee vullen maar onze ziel beroeren en die we dus zouden moeten nastreven op de werkvloer.

 

Wat zijn de 7 principes die jouw werk en leven een stuk aangenamer zullen maken?

 

Principe: heb geen angst maar vertrouwen

Het eerste principe wat je zou moeten nastreven is vertrouwen. We laten ons zoveel leiden door angst: angst om te falen, niet goed genoeg te zijn, afgewezen te worden… en deze angst laten we ons zodanig bepalen dat ze ons dikwijls verhindert te zijn wie we zouden willen of kunnen zijn. Deze angst hindert ons. Ze houdt ons tegen om een droom of doel te kunnen bereiken.

Transformeer je angst naar vertrouwen, naar het geloof dat als je iets wilt, dat het wel kan, als je er de nodige stappen voor zet.

 

Principe: eerst geloven, dan zien

We kennen allemaal wel het gezegde ‘eerst zien en dan geloven’. Eigenlijk moet dit omgedraaid worden: ‘eerst geloof ik het en dan zal ik het zien’.

Soms horen we wel eens zeggen ‘ik ben te oud’ of ‘ik heb niet de juiste studie om die job te kunnen doen’. Geloof dat het toch kan (dat je leeftijd of studie geen hinderpaal is) om ervoor te zorgen dat het vorm kan krijgen, dat het kan ontstaan, dan komt die job echt wel langs!

Hoe duidelijker het voor je is wat je professioneel wenst en hoe duidelijker jij dit communiceert met de buitenwereld, hoe meer je wens vorm zal krijgen. Jij moet echter wel eerst geloven dat het kan.

 

Principe: geef

In het Engels wordt wel eens gezegd ‘you have to give to get’. Het gaat echter helemaal niet over innen, krijgen, … het gaat veeleer over ‘wat kan ik betekenen voor mijn collega of baas’, ‘hoe kan ik een toegevoegde waarde leveren’, ‘wat en hoe kan ik geven’?

Dit principe gaat er met andere woorden over dat je op zoek moet gaan naar de positieve intentie achter iets… Het gaat meestal niet om jou maar om de toegevoegde waarde die jij voor iemand kan hebben.

Stel je dus de vragen: Hoe kan ik mijn steentje bijdragen? Hoe kan ik vreugde en plezier naar de werkvloer brengen? Hoe meer je zal geven, hoe meer je zal mogen ontvangen.

 

Principe: beoefen de kunst van het zijn

Als je op het werk eens goed rondkijkt zitten veel mensen in de mindset van ‘aandringen’, ‘trekken en duwen’, ‘doen’, … ze zijn zelden in een status van ‘zijn’. Het zijn niet je woorden die de grootste kracht hebben, het is je aanwezigheid, je kwaliteit van zijn, de energie die je verspreidt.

 

Principe: geniet van het nu

‘De job die ik nu heb is niet goed genoeg, ik wil eentje hoger op de hiërarchische ladder. Ik sta nog niet waar ik wil staan.’ Dit soort van gedachten zullen je niet noodzakelijk helpen, nu niet en ook in de toekomst niet. Deze gedachten zitten zo vol ongeduld met je blik enkel op de toekomst, morgen, binnen een jaar, later, ….

Streef het principe na waarin je weet waar je naartoe wil, maar waarbij je ook geniet van het nu. Wat je daarbij helpt is in het oog houden waar je naartoe wilt en dagelijks kleine juiste acties nemen die je zullen brengen waar je wilt zijn. Elke dag komt dat doel dan een beetje meer in zicht.

Je leeft in het nu moment en dat is geweldig. Zonder dit essentiële nu moment zou je niet aan je toekomst kunnen bouwen. Wees blij met het moment waarin je je nu bevindt, met wie je nu bent zonder ongeduld naar de toekomst.

 

Principe: meet je succes aan je niveau van plezier

Hoe meet jij je succes? Geld op je bankrekening? Merkkledij? Chique auto onder je kont? Nog iets anders?

Wat zou het geven moest je je professionele succes afmeten aan hoeveel plezier je hebt op de werkvloer? Hoeveel scoor je dan op 10? Hoeveel plezier brengen je taken je? Hoe vind je toch plezier als je een taak of verantwoordelijkheid hebt die je niet leuk vindt?

Geniet zoveel mogelijk van wat je doet en wat je hebt. Meet je succes aan hoeveel plezier je hebt. Plezier is het hoogste goed dat leidt naar energie. Wees niet bang voor plezier, geniet ervan!

 

Principe: accepteer wie je bent op dit moment

Je moet niemand anders zijn dan diegene die je bent, op dit moment. Iemand anders willen zijn geeft immers stress want het zet je in een status van ‘vandaag ben ik (nog) niet goed genoeg’.

Leid, leef, werk, … vanuit je authentieke kracht, je hoeft echt niet iemand anders te zijn. Stop met wensen om iemand anders te zijn en accepteer diegene die je reeds bent, op dit moment.

Vul maar aan voor jezelf.

Ik ben… intelligent.

Ik ben… empathisch.

Ik ben… sterk.

Ik ben… eerlijk.

Ik ben… een harde werker.

Ik ben…

 

Call to action

Welke van bovenstaande principes pas je nu en dan al toe? Wat is het resultaat daarvan?

Wat zou het geven moest je een paar principes uit deze blog toepassen?

Welk principe zal je volgende week meer ter harte nemen?

Hoe zal je ervoor zorgen dat je die niet uit het oog verliest?

 

Proost op professioneel zielsgeluk!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#werkplezier #goedgenoeg #succes #acceptyourself