Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 dingen die ik eerder in mijn loopbaan had willen weten

Loopbaantips die je al vroeg dient te weten

 

Ken je dat? Dat je stiekem even terug zou willen gaan in de tijd, om de jongere versie van jezelf van advies te voorzien, met de kennis die je nu hebt? Terug naar toen je net begon met je loopbaan. Een advies, waarschuwing, of misschien gewoon een bevestiging dat je op de goede weg zit.

Misschien is het maar goed dat dat niet kan, want de beste inzichten komen nu eenmaal vanuit ervaring, successen maar ook fouten maken, corrigeren, leren kijken naar jezelf. Die tijd heb je gewoon nodig.

En toch, we hebben in elke situatie wel dingen waarbij we denken: “had ik dat maar eerder geweten!” Daarom deel ik graag deze 7 punten met je, die je graag aan het begin van je loopbaan wilt weten:

 

Bouw aan een professionele CV en LinkedIn profiel

Het is belangrijk om je CV en LinkedIn profiel up-to-date te houden. Elke nieuwe skill die je leert, cursussen die je volgt, ervaringen die je op doet. Houd alles bij. Je CV, of je deze nu in een persoonlijk bestand bewaard of online zet in bijvoorbeeld LinkedIn, het is jouw manier om te zeggen: “hier ben ik goed in, dat beheers ik en hier kun je me voor contacteren”.

Wees niet bescheiden, wees trots op alles wat je hebt geleerd, je talenten en vaardigheden en ervaring. Er zijn zoveel mogelijkheden om je loopbaan een nieuwe wending te geven, om je te kunnen blijven ontwikkelen, dus zorg dat je elke dag klaar bent voor een onverwachte kans.

 

Leg je doelen vast

Zelfs al voordat je de route van je loopbaan gaat uitstippelen, is het waardevol dat je goed naar jezelf kunt kijken. Veel mensen gaan door het leven door een gevestigd patroon te volgen, ook al vinden ze dat wat ze doen, helemaal niet leuk, men kiest voor veiligheid of een stabiel inkomen. Maar het besef van wat je allemaal nog meer kunt doen om een loopbaan op te bouwen waar je je gelukkig bij voelt, lijkt soms laag.

Om te voorkomen dat je werk blijft doen waar je niet blij van wordt, helpt het om je wensen, verlangens en rationele doelen goed te onderzoeken en in kaart te brengen, zodat je geen dingen doet op automatische piloot.

 

Neem volle verantwoordelijkheid voor je acties

Verantwoordelijkheid nemen, is het verschil tussen een middelmatige en succesvolle loopbaan. Leer van fouten, wijs niet naar collega’s of leidinggevenden. Zelfs als je niets verkeerd hebt gedaan, stap er overheen: frustratie, tegenslag, negativiteit. Laat het je gedachten en acties niet beïnvloeden. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen acties en wijs niet naar anderen. Neem dingen niet persoonlijk en haal er je les uit, dat getuigt van professionaliteit. Ga na wat de feiten zijn: wat er goed loopt en minder goed loopt en stuur bij daar waar het nodig en mogelijk is, om je gewenste resultaat te verkrijgen.

Zie ook onze blog ‘Hoe zelfzeker overkomen op de werkvloer’.

 

Netwerk... zoveel mogelijk

Bij netwerken draait alles om kansen en verbinden. Als je andere mensen ontmoet, is dat een kans om hun kennis en vaardigheden in je voordeel te gebruiken, waardoor jij kunt groeien en je ontwikkelen en jij hen andersom ook kunt inspireren of aanvullen.

Als je het goed wilt doen, geef je en ontvang je, zodat het voor alle partijen winstgevende relaties zijn. Maak social media profielen op LinkedIn, Instagram, Facebook en hou deze bij. Sta onbevooroordeeld open voor contact met mensen binnen en buiten je job.

 

Stel regelmatig je principes bij naar boven

Een andere kritische factor voor een succesvolle loopbaan zijn je principes, je normen.

Normen en waarden beïnvloeden de manier waarop je denkt, waar je vertrouwen in hebt en hoe je je gedraagt. Als je hoge normen hebt, zal je niet snel tevreden zijn met minder.

Mensen die de norm hoog houden, zijn succesvoller dan gemiddeld.

Neem regelmatig even de tijd om na te denken over je normen en waarden. Probeer ze beetje bij beetje te verbeteren totdat je je realiseert dat je de beste versie van jezelf geworden bent.

Opgepast: het is echt niet de bedoeling om zo’n hoge normen en waarden te hebben dat ze onrealistisch zijn en ze je ongelukkig maken.

 

Wordt je bewust van je sterke en minder sterke kanten

Een loopbaan die je eigenschappen en kwaliteiten ten goede komt, heeft de grootste kans van slagen. Door je bewust te zijn van je sterke punten, je gedachten, je verlangens en je minder sterke kanten, kun je je leven aan veel verschillende omstandigheden aanpassen.

Goed naar jezelf kunnen kijken is super waardevol. Je kunt je job beter kiezen als je jezelf goed kent. Je kiest als ochtendmens geen job waar je late avond of nachtdiensten moet draaien en je zou geen efficiënte voetbaltrainer zijn als je niet van voetbal houdt. (Zelf)Bewustzijn is een essentiële sleutel tot persoonlijke verbetering.

 

Zie jezelf als een merk

Jezelf neerzetten als een merk (branding) is tegenwoordig erg belangrijk. Het is een oude bedrijfsstrategie die door bijna elk professioneel bedrijf wordt gebruikt. Ook professionele medewerkers moeten hun naam en services helder kunnen neerzetten en voortdurend verbeteren. Wie ben je? Waar sta je voor? Wat wil je dat mensen over jou en je dienstverlening vertellen?

Social Media kan je daar enorm goed bij helpen. Schrijf bijvoorbeeld een blog of deel waardevolle inhoud waaruit je professionaliteit blijkt.

 

Call to action

Welke stappen kan je zetten om je CV en LinkedIn profiel up-to-date te brengen?

Wat zijn je professionele dromen, doelen, verlangens? Wat is al een eerste stap die je kan zetten in die richting?

Welke verantwoordelijkheid neem je voor je acties? Als het goed gaat of als het minder goed gaat? Wat kan je op dat vlak al een boost vooruit geven?

Hoe actief ben je in je netwerk? Wat geef je? Wat vraag en ontvang je? Hoe kan je je netwerk wat meer activeren?

Op welke manier leg jij de lat telkens net ietsje hoger (zonder er in te overdrijven)?

Wat zijn je sterke en minder sterke kanten? Wat wil je daarmee professioneel?

Wie ben jij als merk? Waar sta je voor? Wat wil je dat mensen over jou en je dienstverlening vertellen?

 

Proost, op een succesvolle loopbaan

Annelies

 

Heeft dit artikel je iets bijgebracht over hoe een goede coach kiezen? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#netwerken #personalbranding #talent #verantwoordelijkheid #doelenstellen #LinkedIn #CV

Je (minder) sterke kanten en jij als merk

CV, LinkedIn profiel & doelen stellen

Verantwoordelijkheid nemen en netwerken