Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 tips om je werkomgeving meer LGBTQ inclusief te maken

5 tips om je werkomgeving meer LGBTQ inclusief te maken

 

Uit onderzoek van Digital PR Agency Reboot is gebleken dat het land met de beste professionele vooruitzichten voor LGBTQ personen België is. We scoren maar liefst een 8,6 voor openheid op het werk en een 7,6 voor gelijke behandeling. Dit is uiteraard goed nieuws! Toch zijn er nog steeds personen die binnen de LGBTQ gemeenschap vallen, die op hun job niet goed uit durven komen voor hun geaardheid. Soms worden er ongepaste grapjes gemaakt over homoseksualiteit, is een manager niet begripvol of gaan collega’s er simpelweg vanuit dat de ander hetero is. Het is mooi als je de LGBTQ collega’s in de organisatie kunt laten voelen dat ze welkom zijn en gewaardeerd worden. Daarom geef ik je in deze blog 5 tips om je werkomgeving meer LGBTQ inclusiever te maken.

Durf vragen te stellen

Als je eenmaal weet dat iemand open is over zijn of haar geaardheid, schroom dan niet om vragen te stellen aan de ander. Doe niet net alsof het er niet is, maar stel dezelfde vragen die je je andere collega’s ook zou stellen over hun persoonlijke leven en partners. Het is altijd fijn als je interesse toont in de ander en niet oordeelt. Let er echter wel op dat je geen te intieme vragen stelt. Heel vaak krijgen LGBTQ personen ongepaste vragen naar hun hoofd geslingerd zoals: ‘Hoe kwam je erachter dat je homo was?’ ‘Wie is het mannetje en wie is het vrouwtje in de relatie?’ of: ‘Hoe werkt dat dan precies op seksueel gebied?’ Natuurlijk mag je nieuwsgierig zijn, maar stel geen vragen die je een andere collega die hetero is, ook nooit zou stellen.

Leer meer over de LGBTQ+ gemeenschap

Probeer op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen de LGBTQ+ gemeenschap en vraag jezelf af waar ze tegenaan kunnen lopen op het werk. Kan iemand ontslagen worden wanneer hij of zij zijn geaardheid onthult? Van welke toiletten mogen ze wel en niet gebruik maken wanneer ze transgender zijn? Mogen ze bepaalde werkzaamheden niet uitvoeren vanwege hun geaardheid of wordt daar niet moeilijk over gedaan? Je kunt veel van deze zaken op Google terugvinden, je hoeft niet alles aan je collega’s te vragen. Die weten ook niet alles, simpelweg omdat ze tot de LGBTQ+ gemeenschap behoren.

Kom op voor je LGBTQ+ collega

Het kan weleens voorkomen dat iemand met een andere geaardheid dan de hetero geaardheid gepest wordt op het werk. Misschien maakt een medewerker wel flauwe grappen over die ene transgender collega achter zijn of haar rug om of wordt er flink geroddeld over iemands geaardheid. Mogelijk heeft een andere collega wel homofobie en is hij bang dat zijn mannelijke collega aan hem gaat zitten. Terwijl die collega zich helemaal niet tot hem aangetrokken voelt. Wanneer dit gebeurt, is het goed om altijd voor de gepeste (of wat er dan ook aan de hand is) persoon op te komen. Dit gedrag is vaak onverdiend en nergens op gebaseerd. Het is ook verstandig om dit bij personeelszaken te melden als het gepest te lang aanhoudt en als jouw collega’s hun houding niet veranderen. Alleen op deze manier kan er verandering ontstaan en maak je jouw werkomgeving meer LGBTQ+ inclusiever.

Laat zien dat je geeft om de LGBTQ+ gemeenschap

Laat zien dat je geeft om de ander en dat het niet uitmaakt welke geaardheid je collega heeft. Je kunt jouw steun aan de LGBTQ+ gemeenschap op verschillende manieren laten blijken. Ga gerust een keer met je collega mee naar de Belgian Pride ter aanmoediging en vier samen een feestje. Kijk goed of er op je job geen regels of voorwaarden zijn die personen van een andere geaardheid uitsluiten. Laat weten dat je vrienden of familie hebt die een andere seksuele geaardheid hebben dan jij en hoe leuk je ze vindt. Daardoor voelt de ander zich een stuk comfortabeler om zich open op te stellen over dit specifieke onderwerp. Ze krijgen dan het gevoel dat ze makkelijk met jou kunnen praten, omdat je al bekend bent met een aantal andere ‘leden’ binnen de LGBTQ+ gemeenschap.

Wees niet bang om fouten te maken

Misschien ben je bang om iets verkeerds te zeggen of weet je niet goed met welk voornaamwoord jouw collega aangesproken wil worden. Of je vergeet het steeds en zegt er dan maar helemaal niets meer over. Naast collega’s die homo zijn, kan je ook transgender, non-binaire, intersekse of genderfluïde collega’s hebben. Vraag altijd op welke manier deze collega’s aangesproken willen worden. Is het met hem, haar, hen, zij? Verdiep je erin en probeer het te onthouden. Breng eventueel ook andere collega’s op de hoogte van de aanspreek voorkeuren van die persoon. Wees echter niet bang om fouten te maken, dat doet iedereen. En dan geef je ook het voorbeeld dat fouten maken mag. Wees respectvol. Vraag eventueel om uitleg, maak excuses achteraf als je iets niet goed begrepen hebt en zorg ervoor dat voor jou duidelijk is wat de ander van je nodig heeft.

 

Zo zorg je ervoor dat je een werkomgeving creëert die LGBTQ inclusief is en waar iedereen zich gewaardeerd en geaccepteerd voelt!

Hoe sta jij tegenover LBTQ+? Hoe inclusief ben jij?

Wij hebben in ons netwerk een aantal gay mannen en lesbische vrouwen. Dat zijn hele fijne mensen, net zoals jij en ik. Ik maak zelf geen enkel onderscheid in de geaardheid van iemand. Het kan mijn wereld en denkkader maar verruimen en verbeteren door hen ook te kennen.

Dikwijls gaat het echter over ‘onbekend is onbemind’. Hoe kortzichtig kan een mens dan zijn? Je gaat op reis naar een land waar je nog nooit geweest ben. Je eet een gerecht dat je nog nooit gegeten hebt. Dat was ook onbekend en toch ga je ervoor. Wat houdt je dan tegen om verbinding te maken met LGBTQ+ medewerkers?

Een aantal vragen waar je alvast mee aan de slag kan

  • Welke vragen zou je (stiekem) willen stellen?
  • Wat weet je over de LGBTQ gemeenschap? Waar zou je hier informatie over kunnen verzamelen?
  • Hoe goed zijn LGBTQ medewerkers geïntegreerd op het werk? Hoe zou jij daar je steentje aan kunnen bijdragen?
  • Hoe wil je LGBTQ collega aangesproken worden?
  • Bij wie ben je misschien uit de bocht gegaan en wil je graag je excuses aanbieden?

Proost, op een superfijne samenwerking, los van iemand’s geaardheid,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#LGBTQ+ #gay #diversity #inclusion #safeplace #diversiteit #inclusie

Durf vragen te stellen

Leer meer over de LGBTQ+ gemeenschap

Kom op voor je LGBTQ+ collega

Laat zien dat je geeft om de LGBTQ+ gemeenschap

Wees niet bang om fouten te maken