Onderzoek in Amerika heeft aangetoond dat als mensen hun job verlaten om hun eigen business op te starten dat een van de redenen ervoor de toxische bedrijfscultuur is waarvan ze weg willen. Frustratie omdat er niet naar hen geluisterd werd, politieke ‘spelletjes’ werden gespeeld, er een slechte baas in het spel was, weinig visie aanwezig was, onduidelijke beslissingen werden genomen, … allemaal redenen om te vertrekken. Tot op het punt dat de medewerker vond dat hij of zij meer waard was en het tijd was om te starten met iets dat wel binnen hun waardenkader paste.
Sommigen onder hen blijven in hun job, gefrustreerd, ze willen wel starten als ondernemer of zelfstandige maar blijven twijfelen. Ze zijn bang dat ze niet genoeg zullen verdienen, angstig dat ze niet het juiste idee op de markt zullen zetten, dat ze niet de juiste competenties hebben, … Dit zijn zeer normale bezorgdheden als je thuis de grootste broodwinner bent en nog niet veel veranderingen hebt meegemaakt in je loopbaan.
Hoe verlaat je je job dan toch op een succesvolle manier? Hier zijn 3 fases richting het opstarten van je eigen business en het worden van een ondernemer.
Deze kunnen samengevat worden onder DVD: Duidelijkheid, Vertrouwen, Doorzettingsvermogen
Duidelijkheid
Je moet duidelijkheid hebben over je idee, datgene dat je op de markt wil zetten: een product of een dienst? Wie je klanten zullen zijn; particulieren of bedrijven? Bespreek je idee met je omgeving (vrienden, klantenrelaties,…) om zoveel mogelijk feedback te krijgen en daarmee je idee nog te versterken.
Je moet ook duidelijkheid hebben over waarom je je zaak opzet. Wat zijn hier de belangrijkste drijfveren of motivatoren? Gaat het over financiële vrijheid of een meer aangepaste levensstijl of een meerwaarde bieden aan de maatschappij of… wat de reden ook is, zorg dat het duidelijk is voor jezelf (en je omgeving).
Vertrouwen
Je mag dan nog een geweldig idee hebben maar rondlopen met de gedachte dat het toch nooit een succes wordt of dat het al op de markt bestaat dus dat het geen zin heeft dat jij er ook aan begint. Je gedachten sturen je gedrag dus…
In deze fase is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in het feit dat het allemaal wel goed komt. Rome is ook niet gebouwd op 1 dag. Je hoeft je ook niet te vergelijken met iemand anders die al 10 jaar in de business zit want dat is helemaal geen correcte vergelijking (helaas zondig ik hier zelf ook wel eens aan...). Bouw stapje voor stapje verder aan het idee en breng het beetje bij beetje naar de buitenwereld. Merken dat een klein stapje vooruit echt wel lukt zal je wat meer zelfvertrouwen geven. Geef dus op die manier vleugels aan je eigen vernieuwde loopbaan. Heb er vertrouwen in dat je een goed product of dienst levert en dat je unieke eigenschappen hebt tov je concurrent(en).
Doorzettingsvermogen
Eens je wat aan je vertrouwen gebouwd hebt is het belangrijk dat je doorzet. Werken aan een plan is een ding maar het dan ook echt in actie zetten is een ander. Maak een business plan op met de cijfer details van wat er nodig is om je zaak op te zetten. Bekijk hoe je je job kan verlaten, al is het in een uitdoofscenario waarin je eerst naar 4/5 gaat en je je 1/5e van de tijd focust op je eigen zaak om dan uiteindelijk helemaal te springen. Het opmaken van een financieel plan en dat ook maand na maand opvolgen zal je aangeven wanneer de tijd rijp is en je met het nodige optimisme de overstap helemaal kan maken.
Je eigen zaak opstarten is spannend, gaat gepaard met de nodige uitdagingen, en vraagt veel van je. Als je erover nadenkt om te springen, gebruik dan zeker de 3 bovenstaande stappen en werk ondertussen aan een mogelijk ‘veiligheidsnet’ voor moest er eens iets mis lopen.