Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

13 sleutels tot zelf-management

Tips voor beter zelf-management

 

Management is niet enkel voor managers net als leiderschap niet enkel voor leiders is. We managen allemaal en we leiden allemaal, deze zaken worden zijn dus niet enkel voor de ‘happy few’ die op die posities in het bedrijfsleven staan.

We kunnen allemaal meer zelfsturend worden door discipline wat betreft zelfmanagement en zelfleiderschap. Deze begrippen zijn een goede fundering om verder op te bouwen in werk en leven.

 

Hier zijn een aantal basisregels om prettig te werken en je veilig te voelen onder je collega’s: de 13 sleutels tot zelfmanagement:

 1. Durf en spreek: geef elke keer je mening als je toegevoegde waarde kan leveren, zeg af en toe ‘neen’, breng ‘get-rid-of-the-box’-voorstellen ten berde en durf ervoor te staan. Niemand kan horen wat je denkt, de meeste mensen kunnen geen gedachten lezen: laat dus van je horen!

 2. Stap uit je comfortzone: neem (berekende) risico’s om uit je comfortzone te stappen waardoor deze attitude een reflex wordt (en minder onaangenaam is op het moment dat het van je gevraagd wordt).

 3. Geef vertrouwen: verwacht van anderen niet dat ze je vertrouwen als jij niet zelf bereid bent om betrouwbaar te zijn. Vertrouwen is het gevolg van ingevulde verwachtingen.

 4. Zet je talenten in: toon zonder aarzelen welke je beste talenten zijn (wat je goed kan én gaag doet) en blijf ze ook inzetten (wordt je iets gevraagd waar je energie van wegloopt, ook al kan je het super goed, geef dat dan aan!)

 5. Kweek goede gewoontes: slechte gewoontes afleren en goede gewoontjes aanleren kan heel wat schelen in productiviteit. Goede gewoontes geven ook meer fun en energie.

 6. Werk en leef authentiek: werk en leef naar je waarden (welke ze ook zijn). Houd je aan je beloftes. Doe je dat niet dan zullen je omstaanders hun geloof in je verliezen.

 7. Gebruik je nieuwsgierigheid en wek interesse: ben je nieuwsgierig naar anderen, topics die je kan lezen, mensen die je kan ontmoeten, discussies die je kan volgen, zaken die je kan ontdekken. Ze kunnen allemaal een bron van persoonlijke ontwikkeling zijn. Alles wat jij geleerd hebt kan je dan op jouw beurt gebruiken om te delen en anderen te ondersteunen bij hun groei.

 8. Netwerk: sluit je aan bij online en offline (professionele) netwerken om je vaardigheden aan te scherpen, rolmodellen te ontmoeten, kennis te vergaren, ...

 9. Ontwikkel een gewaardeerde werkethiek: ‘do whatever it takes’ om ervoor te zorgen dat je je vooropgestelde doel haalt. Durf hulp in te schakelen, wees tijdig, professioneel, ijverig, … en vooral: wees actie-gericht, get things done!

 10. Wees hulpvaardig en lief: help anderen als erom gevraagd wordt (mogelijks heb je later ook hun hulp nodig...). Wees hoffelijk, beleefd, attent en respectvol. Goede manieren brengen je zoveel verder!

 11. Neem eigenaarschap: wanneer je meer verantwoordelijkheid vraagt, ga er dan ook van uit dat je ook aansprakelijk zal zijn.

 12. Kies: of je het nu beseft of niet, je hebt altijd een keuze. Kies zonder spijt, kijk vooruit en wees enthousiast over je beslissing. (blijkt de keuze later toch niet de juiste te zijn, dan kan je die altijd nog terugdraaien)

 13. Zorg voor jezelf: zorg voor je lichaam, je hart, je hoofd en je ziel zodat deze je bondgenoten zijn waar je op kan rekenen en anderen op jou kunnen rekenen. Zonder zelfzorg kan je niet leven en genieten in overvloed.

 

Call to action

Wat zou het impact zijn moest iedereen op de werkvloer deze zelf-management sleutels toepassen?

Welke van bovenstaande basisregels pas je al toe? Welke ervan hebben wat extra aandacht nodig?

Wat is de eerste stap die je zal zetten met betrekking tot meer zelf-management? Tegen wanneer zal je die stap zetten?

 

Proost op meer zelf-management!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#calltoaction #zelfzorg #netwerken #zelfmanagement #comfortzone