Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Professionele keuzes die je je later zal beklagen

Welke professionele keuzes zal je je later beklagen?

 

Elke dag moeten we beslissingen nemen en elke dag nemen we die ook. De ene is makkelijk, de andere moeilijker en over nog andere beslissingen tobben we maanden, soms jaren lang!

Zo ook moeten we beslissingen nemen over onze loopbaan, beslissingen die mogelijks een lange termijn impact zullen hebben. Stap ik in dat project in? Ga ik voor een nieuwe werkgever? Maak ik een carrièreswitch? Neem ik verlof zonder wedde op? Vraag ik loonsverhoging? Laat ik weten dat ik geen overuren meer wil doen?

Soms nemen we ook bepaalde beslissingen niet waardoor we binnen x jaar tijd zullen terugkijken op onze loopbaan, fier en tevreden of met pijn in het hart en spijt.

 

Hier zijn een aantal keuzes die velen van ons maken en mogelijks later veel spijt van zullen hebben.

 

Beslissingen nemen alleen gebaseerd op geld

Het doet er niet toe of we praten over de aankoop van een centrifugetoestel, of het budget van je project of je persoonlijke loonpakket, beslissingen nemen enkel en alleen voor het geld is zelden een goed idee. Natuurlijk is het belangrijk om je rekeningen te kunnen betalen of de nodige middelen te hebben om een project tot een goed einde te brengen maar er zijn –tig andere factoren waar rekening dient mee gehouden te worden bij het nemen van beslissingen: risico, je gevoel, mogelijke samenwerkingsverbanden, leeropportuniteiten, …

 

50, 60, 70 of meer uur per week werken

Er zijn mensen die denken dat ze lange dagen ‘op kantoor’ moeten maken - om hoger op de hiërarchische ladder te komen, omdat het verwacht wordt, om meer te kunnen verdienen, om erkenning te krijgen… als je kijkt naar waar de mens het meeste spijt van heeft op zijn sterfbed is er niemand die zegt ‘goh, ik wou dat ik meer uren gewerkt had’…

 

Denken dat je iets aan je job kan veranderen

In de meeste gevallen is het zo dat een job een oplossing biedt voor een probleem dat zich in een bedrijf stelt. Bepaalde taken moeten immers opgenomen worden. Als je in je job, net als in een relatie, denkt: "Dit zou de perfecte baan te zijn, maar ..." is dat al een teken aan de wand dat er iets niet klopt. De kans is groot, tenzij je in een leidinggevende of C-level positie staat, dat je niet in staat zal zijn om dingen die fundamenteel verkeerd zijn te veranderen. Gelukkig zien we de laatste tijd meer en meer bedrijven die bezig zijn met talent management en jobcrafting om werknemers langer gelukkig te houden. Gelukkige werknemers hebben immers de neiging om minder snel te vertrekken… Merk je dat je toch niets kan veranderen, ga dan het gesprek aan of vertrek.

 

Je erbij neerleggen

Stel je voor: je hebt een ok job, een ok salaris, ok collega’s en ga zo maar door… is dat écht wat je wilt? Sta jij elke dag op voor een ‘just ok’? Je doet jezelf geen enkel plezier met ok te zijn met ‘just ok’. Geloof in jezelf, ga op zoek naar de dingen die je graag doet, je passies en interessegebieden en ga stap voor stap richting datgene dat je gelukkig maakt! Misschien is een nieuwe functie, nieuw bedrijf of nieuw team een oplossing of mogelijks krijg je een loonsopslag als je ernaar vraagt. Je verdient het!

 

Alles micro-managen

Een team, een project, een vergadering of excelsheet… misschien zelfs heel je leven. Als je alles zodanig onder controle wilt houden ipv sommige dingen gewoon eens op zijn beloop te laten zal je merken dat je meer bezig bent met vechten tegen angst om los te laten. Het leven en werk gewoon eens laten gebeuren kan wonderen doen…

 

We must be willing to let go of the life we have planned, so as to have the life that is waiting for us. (Joseph Campbell)

 

Geen fouten willen maken

Superman of superwoman bestaan niet echt. We maken allemaal fouten en leren eruit, gelukkig maar! Als je actief bezig bent met het vermijden van fouten dan zal je gegarandeerd fouten maken (wat je aandacht geeft groeit immers). Bovendien toon je dan aan dat je geen risico’s durft te nemen. Zelfs als je een status quo bewaart is de kans klein dat je er een ‘beloning’ voor zal krijgen. Neem eens een risico, maak een fout, wees er verantwoordelijk voor en leer eruit.

 

Je voordoen als iemand/iets dat je niet bent

Mogelijks doe je alsof je van motors houdt, om je baas te pleasen, of zwijg je om de lieve vrede te bewaren. Misschien doe je alsof je een expert in iets bent terwijl dat niet het geval is, of sta je aan het koffiemachien te kletsen over je geweldig grote netwerk maar kom je amper buiten… Je steeds voordoen als iets of iemand anders zorgt er voor dat je niet trouw bent aan jezelf en zal je uiteindelijk achterlaten met een leeg gevoel. Wees gewoon jezelf, eerlijkheid duurt het langst!

 

Vrienden en familie op de laatste plaats zetten

Succesvol zijn in je carrière betekent ook dat je jezelf omringt met mensen die je steunen, op wie je kan rekenen. Vaak zijn dit niet je collega’s, medewerkers of baas maar je vrienden en familie. Zonder hen kom je niet zo ver. Zonder deze relaties zou je wel eens kunnen merken dat je carrière toch niet zo belangrijk was als je dacht…

 

Alleen aan jezelf denken

Als je enkel met jezelf bezig bent mis je de waardevolle relaties met anderen. Als je jezelf en je behoefte altijd op de eerste plaats zet zal je merken dat je niet ver komt. De beste netwerkstrategie is dan ook je ten dienste stellen van je netwerk en actief op zoek gaan naar hoe je anderen kan helpen.

 

Je eigen geluk niet zien en/of apprecieren

Geluk komt niet later en kan je ook niet uitstellen naar later. Maak van je geluk je prioriteit, vandaag, nu, morgen, …. Mogelijks houdt dat in aangeven dat er in je huidige job iets schort, of dat je van job verandert… of gewoon gelukkiger zijn in de job die je hebt!

Welke andere carrierekeuzes zijn er nog waar mensen mogelijks spijt van hebben? Ik hoor het graag van je!

 

Call to action

Tegen welke van bovenstaande items zondig je wel eens?

Waar wil je later absoluut geen spijt van hebben waardoor je er nu actie op zal ondernemen? Wanneer begin je hier aan? Wie kan je hierbij helpen?

 

Proost op professionele keuzes zonder spijt!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#geluk #goedgenoeg #beslissen #mindset