Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Tijd voor een carrière verandering: 10 signalen

Hoe weet ik dat het tijd is voor een carrière switch?

 

Ben je aan het denken over een verandering in je loopbaan? Dan is het tijd om je passie te vinden en dat als je job te beschouwen!

Stilaan komt de natuur terug tot leven, zullen bloemetjes weer gaan bloeien, komen er twijgen aan de takken… een nieuwe start, een nieuw begin, een loopbaanswitch? De winter is voorbij en om de hoek komt er iets nieuws piepen, je kan het zelfs voelen!

En hoe zit het met jou?

Oh ja, jij zit nog steeds in dezelfde job. Elke dag naar het zelfde kantoor, de job die je vorig jaar eigenlijk al wilde verlaten en nog steeds niet verbeterd is. Je baas die je geen promotie heeft gegeven. Je collega’s die roddeltantes zijn. De lange werkuren, zonder enige erkenning. Je matige loonpakket. De jobinhoud waar je niet warm van wordt. De doodsaaie meetings. De job die je het gevoel geeft dat je je tijd verdoet, je je talenten vergeet, je hersendood maakt, … het potentieel dat je in je had is ondertussen vergiftigd en vervuild door je job die stilaan alle leven uit je gezogen heeft.

Is het tijd voor verandering? Een verandering van job? Of een verandering van loopbaan?

Wat zijn juist de zaken die je niet leuk vindt aan je job? De mensen? De plaats en/of omgeving? De inhoud? Zou je gelukkig kunnen zijn met de zelfde jobinhoud maar bij een ander bedrijf? Of zal deze jobinhoud je altijd een gevoel van onvoldaanheid en tekort aan zingeving bezorgen? Als dit laatste het geval is dan spreken we eerder van een verandering van loopbaan (ivp een verandering van job).

 

Wat zijn de signalen waar je op moet letten die aangeven dat het tijd is om een carrièreswitch te maken?

 

Geld is het enige dat telt

Ken je het liedje ‘can’t buy me love’? Wel, dat geldt ook voor een job… als je hart er niet in is, kan je die liefde (voor de job) niet ‘afkopen’. Genoeg geld hebben om te leven en gelukkig te zijn is belangrijk. Maar sloten geld verdienen waarbij je je geluk opoffert is het toch niet waard? Een job of loopbaan hebben waar je je persoonlijke missie kan neerzetten, waar je voldoening uit haalt, … is dat niet veel belangrijker dan veel geld verdienen? Kunnen materiële zaken het bij jou winnen van wat je gelukkig maakt? Hoe je het ook draait of keert, de dure designershoenen die je gekocht hebt zullen je nog steeds dagelijks naar de zelfde verschrikkelijke job brengen…

Controle:

 • Je blijft om je bonus te kunnen innen

 • Je hoopt ontslagen te worden en langs de kassa te passeren

 • Je koop voor jezelf mooie (dure) dingen ter compensatie van je job die je haat

 • Je bent jaloers op mensen in je vrienden- of kennissenkring die vol energie, passie en plezier over hun job vertellen (en toch minder verdienen)

 

Je zou vertrekken als je kon

Stel jezelf de vraag: als je nu zou kunnen vertrekken op je job (en voldoende financiële zekerheid hebben), zou je dat dan doen? Als het antwoord ‘ja’ is moet je beginnen werken aan een exit scenario in je huidige job en een entry scenario in een nieuwe. Hoe ga je dat aanpakken? Zoek je niche. Focus je op wat je wilt gaan doen in de toekomst. Denk na over hoe je je carrière of business kan uitbouwen, gealligneerd met je passies en datgene dat je plezier en energie geeft.

Controle:

 • De gouden kooi/geld is de enige reden dat je in de job blijft

 • Je bent al aan het sparen voor het moment dat je kan vertrekken

 

Je droomt van een andere loopbaan

Als je je tijd op kantoor doorbrengt met aan je haar frutselen, dromen over een andere loopbaan, uitstel gedrag, jobhunting op internet, bookmarken van interessante bedrijven … en je je de vraag stelt hoe het zou zijn om van thuis te werken, samen te werken met je beste kameraad, dan is het hoog tijd om te veranderen en op zoek te gaan naar een job of loopbaan die je écht interesseert en waar je ’s morgens met plezier voor uit bed komt. “Uitgestelde hoop maakt het hart ziek”. Luister naar je hart en zorg voor de verandering die je professioneel gelukkig zal maken.

Controle:

 • Je hebt altijd wel een job site open staan

 • Je leest inspirerende verhalen over de jobs van anderen en over mensen die professioneel wel hun hart hebben gevolgd/volgen

 

Je lichaam ‘spreekt’

Heb je het de meeste zondagavonden lastig omdat je weet dat maandag er weer aankomt? ‘Lastig’ kan zich op verschillende manieren uiten: angst- of zweet-aanvallen, hoofdpijn/migraine, pijnlijke spieren… Als je lichaam vertelt je dat je in de verkeerde job of loopbaan zit is het tijd om naar dat lichaam te luisteren en er iets aan te doen!

Controle:

 • Moeheid

 • Concentratieproblemen

 • Pijnlijke spieren

 

Je zelfvertrouwen of gevoel van eigenwaarde zakt

Als je begint aan jezelf en je job te twijfelen moet er iets drastisch veranderen aan je werk of je werkomgeving. In een job op loopbaan blijven die je een slecht gevoel (over jezelf) geeft is het niet waard, wat ook de voordelen of het loonpakket zijn (dat is toch mijn mening J). Weinig zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld kan op lange termijn je emotionele welzijn impacteren waardoor het zelfs mogelijk is dat ook kleine en eenvoudige taken moeilijk gaan lijken. Een loopbaan die voldoet aan wat voor jou ‘zingeving’ is geeft een boost aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde, niet het tegenovergestelde.

Controle:

 • Je hebt het moeilijk om beslissingen te nemen

 • Je kent je eigen talenten niet (of je ziet ze niet)

 • Je hebt het gevoel dat je input, ideeën, … niet naar waarde worden geschat

 • Er is geen zicht op groei of vooruitgang

 

Je bent losgekoppeld van je passies

Je voelt je gedisconnecteerd van de oorspronkelijke reden van waarom je in die job of loopbaan begonnen bent. Misschien is de creativiteit of het cijferwerk dat je oorspronkelijk in je job had er niet meer en ben je meer bezig met brandjes blussen of een team aansturen of tijd te spenderen in meetings dan werkelijk ergens toe bij te dragen. Terug verbinding maken met de fundamentele reden waarom je net in die job of loopbaan begonnen bent kan je helpen door het veranderingsproces – zijn deze invullingen, taken, verantwoordelijkheden, waarden nog steeds deze die je zoekt in een loopbaan of zijn ze veranderd nu je gegroeid bent als professional?

Controle:

 • Je mist de reden en zingeving dat je in het begin naar deze job heeft gebracht

 • Je hebt het gevoel dat je job kostbare tijd wegkaapt terwijl je liever je tijd geeft aan iets waar je met hart en ziel voor jou willen gaan, waar je passie voor voelt

 • Je herkent jezelf niet meer in deze job aangezien je zo ver weg bent van de persoon die je was toen je in deze job startte

 

Je hebt een tekort van energie en/of verveelt je mateloos

Elke dag opnieuw een hele dag voldoening en plezier uit je job halen is niet realistisch. We hebben allemaal wel dagen dat onze energie wat minder is of dat we taken moeten doen die ons wat minder liggen. Dit zou echter niet elke dag het geval mogen zijn. Een taak zou misschien wel vervelend mogen zijn maar als we onze hele job/organisatie/loopbaan saai vinden dan is het hoog tijd voor verandering. Een tekort aan energie kan een teken zijn van het feit dat er iets niet juist zit en het hoog tijd is om je professioneel gezien eens goed op te schudden.

Controle:

 • Je hebt het lastig om ’s morgens op te staan om te gaan werken

 • Je bent heel de dag futloos en moe, vindt het moeilijk om in meetings wakker te blijven, kan professioneel niet bijdragen en bent je enthousiasme kwijt

 • De tijd passeert eindeloos traag

 • Als je zonder enige financiële of andere problemen je job nu zou kunnen verlaten zou je het doen

 

Je bent jaloers op de job van een vriend(in)

Voel je je jaloers ten opzichte van de job, loopbaan, werkcultuur, samenwerkingsverbanden, … van een vriend(in), buur, familielid, ….? Deze kunnen een signaal zijn dat het tijd is om iets anders te gaan doen, of ergens anders te gaan werken. In plaats van jaloersheid als iets negatiefs te zien, probeer eens te analyseren hoe het komt dat je de jaloezie voelt? Waar komt ze vandaan? Gaat het over de jobinhoud? De manier van samenwerken? De bedrijfscultuur? De flexibiliteit? De creatieve manier van werken? … Wees zo eerlijk mogelijk met jezelf, het kan een praktische manier zijn om aan geven wat er mist in je eigen (loop)baan en waar je dus naar op zoek moet gaan in de toekomst.

Controle:

 • Je bent constant aan het vertellen hoe leuk de job van je vriend(in) wel niet is of lijkt

 • Je droomt ervan om de creativiteit en flexibiliteit in je eigen job te hebben als die van je vriend(in)

 • Als er een gelijkaardige job als je vriend(in) opgesteld zou worden zou je zonder pardon vragen ‘waar moet ik tekenen’

 

Je bent apathisch geworden ten opzichte van verandering

Het kan goed zijn dat je perfect functioneert op je werk maar geen nieuwe ideeën meer wilt opperen of geen bijdragen meer wilt leveren aan innovatie binnen het bedrijf. Misschien zijn je suggesties in het verleden genegeerd geweest of ‘tout court’ verworpen. Misschien werk je voor een firma die wilt dat je enkel doet waarvoor je wordt betaald en niet blij is met voorstellen tot verbetering. Met deze manier van management is het heel moeilijk om als medewerker gemotiveerd te blijven. Als je jezelf beschouwt als een ideeënfontein is het tijd om je heil te zoeken bij een organisatie die je input apprecieert en warm onthaalt. Als dat betekent dat je enkel voor jezelf kan werken is dat ook een mogelijke piste.

Controle:

 • Je bent niet geïnteresseerd in de firma waarvoor je werkt

 • Je drijft mee op de golven van je job en kijkt niet meer naar promotie mogelijkheden of manieren om verder te groeien

 • Je spaart al je frisse ideeën voor een baas die je apprecieert of een job die je energie geeft of tegen wanneer je je eigen firma kan opzetten

 

Je vrienden herkennen je niet meer

Wanneer familie en vrienden een verschil opmerken in je gedrag of attitude, wanneer je constant gestresseerd bent, ongelukkig, klagend, … kan dit een teken zijn dat je job niet meer je ding is. Zij herinneren je zich als passioneel, met tomeloze energie, creatief, inspirerend, gedreven om je doelen te bereiken en er ook hard voor te willen werken. Ze herkennen de persoon niet die te laat is voor een afspraak, vergeten is een cadeautje te kopen, wallen onder de ogen heeft en klaagt over collega’s en de baas. Als de mensen dicht rond jou merken dat je job zijn tol begint te eisen is het tijd om naar hen te luisteren en eens na te denken over de persoon die je vroeger was en hoe je die terug kan krijgen. Als dat wil zeggen dat je van job moet veranderen, dan is dat wellicht wat je te doen staat…

Controle:

 • Je hebt (steeds) minder tijd voor familie en vrienden en wanneer je er toch tijd voor maakt lijk je gestresseerd en ongelukkig

 • Je hebt noch de tijd noch de energie voor de dingen die je vroeger gelukkig maakten

 

Call to action

Welke van bovenstaande signalen zijn op jou van toepassing?

Welke conclusie trek je hieruit?

Wat zou er anders moeten om meer plezier, zingeving en energie uit je job te halen?

Welke stappen zet je daartoe?

 

Proost op een positieve carrière verandering!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#loopbaan #energie #werkplezier #verandering

Je kan jezelf niet zijn

Je verveelt je kapot

Je hebt geen zin meer

Je zou vertrekken als je kon

Je omgeving herkent je niet meer

Je droomt niet meer

Je talenten en interesses matchen niet met je job