Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 to do’s tijdens een salarisonderhandeling

Hoe en salarisonderhandeling aanpakken? 5 to do's

 

Veel mensen vinden het moeilijk om over hun salaris te onderhandelen. Als hun baas met een voorstel komt stemmen ze hier vaak direct mee in, omdat ze niet om meer durven te vragen. Ze zijn bang dat ze dan worden afgewezen en de baan niet meer krijgen.

Ze vinden het ook moeilijk om te weten wat ze waard zijn. Eigenwaarde speelt hierbij een grote rol. Misschien heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent of denk je dat je allang blij mag zijn als je überhaupt wordt aangenomen. Je werkt tenslotte niet (alleen) voor het geld, maar ook voor de mooie kans en groeimogelijkheden die deze baan biedt. En daarom vind je dat je er maar tevreden mee moet zijn.

Maar eigenlijk zijn dit vooral excuses die je aan je zelf vertelt, omdat je de confrontatie niet durft aan te gaan. Diep van binnen zou je meer geld willen verdienen en vind je ook dat je meer geld mag verdienen. En toch durf je het gesprek niet aan te gaan. Wie denk je wel niet dat je bent?

Daarbij ligt er ook nog steeds een taboe rondom geld. We praten niet graag over geld en we willen het liefst niet open zijn over wat we verdienen. Vrouwen verdienen nog steeds (veel) minder dan mannen. Maar dat betekent eigenlijk alleen maar dat je als vrouw nog heel wat hebt om over te onderhandelen. Wees dus niet bang om er open over te praten en durf het gesprek aan te gaan! Alleen dan kunnen we het taboe doorbreken.

Een goede salarisonderhandeling begint dus altijd bij jezelf en weten wat je waard bent. Vervolgens is het goed om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn binnen jouw bedrijf en binnen jouw werkveld. Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen tijdens een salarisonderhandeling. In deze blog deel ik 5 tips met je, zodat je vol zelfvertrouwen kunt onderhandelen over je salaris.

 

Weet wat je waard bent

Voordat je een salarisonderhandeling ingaat is het belangrijk dat je weet wat je waard bent, zodat je ook weet hoeveel je kunt vragen en hoe je dit goed kunt onderbouwen.

Schrijf voor jezelf eens op wat jij oplevert aan het bedrijf:

  • Welke resultaten heb jij al behaald voor het bedrijf?

  • Of welke resultaten denk jij te kunnen behalen voor het bedrijf in de toekomst?

  • Wat zijn jouw unieke kwaliteiten?

  • Waarom zou jouw werkgever helemaal voor jou willen gaan?

  • Wat voeg jij toe? Welke meerwaarde lever je?

Als je dit van te voren voor jezelf duidelijk opschrijft, sta je ook steviger in je schoenen tijdens de salarisonderhandeling. Je mag best wat meer geloven in jezelf en in je talenten!

 

Wees bewust van het gemiddelde salaris

Naast dat het goed is om je bewust te zijn van wat je waard bent, is het ook goed om te weten wat het gemiddelde salaris is binnen jouw bedrijf en binnen jouw beroepsveld, op jouw functieniveau. Op deze manier voelt jouw onderhandeling niet als een wilde gok. Het voelt beter als het ook ergens op gebaseerd is. Dan kun je jouw voorstel goed onderbouwen. Vraag je collega’s eens wat zij verdienen of onderzoek het minimum en maximumsalaris in jouw beroepsgroep. Bekijk vervolgens de antwoorden die je hebt gegeven op de vragen van wat je waard bent en bepaal wat jij graag zou willen verdienen en waarvan jij vind dat je daar ook recht op hebt.

 

Neem initiatief

Wanneer je zelf het initiatief neemt is de kans groter dat de onderhandeling in jouw voordeel gaat werken. Tijdens een sollicitatie of een functioneringsgesprek mag je dus best zelf beginnen over het salaris. Kom vervolgens ook eerst met jouw voorstel. Noem niet zomaar een getal, maar laat echt zien waarom jij vindt dat je een bepaald bedrag mag verdienen, rekening houdend met je waarde en het gemiddelde salaris. Laat zien wat jouw visie is op het bedrijf en hoe jij daaraan bij kan dragen.

 

Wees duidelijk en concreet

Wees duidelijk en concreet over je voorstel. Als je voor jezelf hebt opgeschreven wat je waard bent en als je weet wat je zou kunnen verdienen in jouw werkveld, dan kun je jouw voorstel ook echt goed onderbouwen. Zeg dus niet: ‘’Ik dacht aan iets van een 2500’’, maar bijvoorbeeld: ‘’Mijn voorstel is 2500’’. Vervolgens ga je in onderhandeling. Weet dus ook van jezelf wat je absolute minimum is.

Het belangrijkste is dat het moet voelen als een win-win situatie. Laat zien dat jij een enorme aanwinst bent voor het bedrijf en dat je helemaal voor het bedrijf wilt gaan. Daarvoor verwacht je echter ook dat jouw werkgever helemaal voor jou gaat. Blijf rustig en wees assertief. Vertel wat je waard bent en laat hiervan ook voorbeelden zien.

Mochten jullie er dan nog steeds niet uitkomen, dan kun je nog kijken naar alternatieven.

 

Sta open voor alternatieven

Het kan natuurlijk zijn dat je een nee te horen krijg op je salaris voorstel. Wees hier ook op voorbereid. Laat je niet te snel ondersneeuwen en bereid je voor op een afwijzing of ‘nee’. Weet hoe je daarop wilt reageren. Je kan het bijvoorbeeld gaan hebben over alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding die door je werkgever betaald wordt, een bedrijfsauto, verlofdagen, bonussen of thuiswerkdagen. Schrijf voor jezelf van te voren op wat belangrijk voor je is en wat je wensen zijn.

Je kunt ook vragen naar het toekomstperspectief. Is er ruimte voor groei? Zowel in je functie als in je salaris?

Als je je van te voren voorbereidt op de mogelijke uitkomsten, kun je hier goed op inspelen en voorkom je dat je met een teleurgesteld gevoel naar huis gaat.

Extra tip, er zijn een aantal tools op de markt die loonvergelijkingen doen. Salariskompas of loonwijzer kunnen je zeker verder helpen.

 

Proost, op een succesvolle salarisonderhandeling,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#salaris #solliciteren #sollicitatiegesprek #geld