Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Van goede voornemens naar gerealiseerde doelen door het verslaan van de maandagblues

Van goede voornemens naar gerealiseerde doelen door het verslaan van de maandagblues

 

Hopelijk heb je onbezorgd en goed kunnen genieten van je verlof en je werk kunnen loslaten want dat is essentieel voor je welzijn en loopbaan

En toch…

Met een katerig gevoel zit je zondagavond in de zetel. Kerst en Nieuwjaar zijn alweer achter de rug en het is weer tijd voor de eerste maandagochtend waarop je aan het werk mag. Je hebt er totaal geen zin in en kruipt het liefst weer onder de warme wol. Je had je nog zo voorgenomen om je aan je goede voornemens te houden en de werkweek met een positief gevoel te starten. Wees gerust, je bent niet de enige die last heeft van de maandagblues na de kerstvakantie. Veel mensen vinden het lastig om weer op te starten na de gezellige periode met familie in december. Daarom leg ik je in dit blog uit hoe je de maandagblues kunt voorkomen en hoe je je goede voornemens dit jaar wel vol gaat houden.

Ga niet te gehaast van start

Ga niet teveel voornemens tegelijk als doel stellen. Vaak overschatten we wat we in een maand kunnen doen en onderschatten we wat we in een jaar kunnen bereiken. Het gaat je over het algemeen niet lukken om in de maand januari én te stoppen met roken én af te vallen én te minderen met social media. Kies in plaats daarvan één doel uit en ga ervoor, maar loop niet te hard van stapel. Kijk wat je stap voor stap kunt doen om jouw einddoel te bereiken.

Maak je voornemen SMART

Om de stappen die je moet nemen naar jouw doel voor je te kunnen zien, is het slim om je voornemen zo concreet mogelijk te maken via de SMART methode. Dit betekent dat het voornemen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden moet zijn. Schrijf dus op wat je voornemen exact inhoudt, wanneer je je doel gehaald hebt en hoe je dit precies gaat aanpakken. Door je goede voornemen specifiek, meetbaar en tijdgebonden te maken, heb je veel meer kans op succes.

Vervang een slechte gewoonte door een goede gewoonte

Misschien wil je stoppen met roken of zou je graag gezonder willen eten in het nieuwe jaar, maar haal je nu twee keer per week frietjes bij de frietuur op de hoek van de straat. Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je snoepworteltjes of snoeptomaatjes in huis haalt, of yoghurt. Als je zin hebt om te snacken, grijp je in het vervolg niet meer naar de friet maar naar de gezonde snacks in jouw koelkast. Op die manier vervang je je slechte gewoonte door een goede gewoonte en wordt de stap om dit langere tijd vol te houden veel gemakkelijker. Volg op dat vlak je eigen innerlijke kompas.

Vervang je toch even in een slechte gewoonte: geen probleem, pik de draad dan weer op waar je die liet vallen.

Over slechte werkgewoontes en het impact op productiviteit schreven we in het verleden ook al wat:

Beloon jezelf als je de volgende stap hebt kunnen zetten of als je je voornemen omgezet hebt naar realisatie

Het kan soms erg lastig zijn om je aan je goede voornemen te houden. Vanwege bijvoorbeeld een “verslaving” of omdat iets al zo’n gewoonte is geworden dat een verandering veel van je vraagt. Daarom is het slim om jezelf te belonen wanneer je een volgende stap gezet hebt naar je doel toe. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een gezellig uitje met het gezin, gun jezelf een massage of koop een mooie bos bloemen voor jezelf. Op deze manier blijf je gemotiveerd om door te zetten en is je einddoel om je aan je goede voornemen te houden sneller binnen handbereik. Je kan dus tussentijdse mijlpalen belonen, én het bereiken van je doelen vieren.

Spreek je goede voornemen uit naar andere mensen

Door iemand anders te vertellen wat je wilt bereiken, geef je jezelf een stok achter de deur om daadwerkelijk de stappen te gaan zetten die nodig zijn om je doel te behalen. Dit geeft een extra stimulans omdat je graag aan de ander wilt laten zien dat je hebt doorgezet. Je wilt dat de ander trots op je kan zijn. Daarnaast is het mogelijk om je buurvrouw, vriend of iemand uit je gezin te vragen om met je mee te doen wanneer ze hetzelfde voornemen hebben. Mogelijk kunnen jullie elkaar motiveren en ervoor zorgen dat het een gezamenlijk behaalde prestatie wordt. Er is zelfs uit onderzoek gebleken dat je 10% meer kans van slagen hebt om je goede voornemen om te zetten tot realisatie wanneer je het samen doet.

Start met het moeilijkste, eindig met het leukste

Wanneer je weer op kantoor zit na de feestdagen, kan het lastig zijn om je goede voornemen om de werkweek met een positieve noot te starten, vol te houden. Wat dan helpt is om te beginnen met de belangrijkste of grootste taak van de dag. Dit wordt ook wel ‘eat the frog’ genoemd. De grootste taak die de meeste impact heeft doe je aan het begin van de dag wanneer je de meeste focus hebt, zodat je de rest van de dag alleen nog maar kleinere en leukere taken hoeft te doen. Wanneer je dit doet, lijkt de dag ook veel sneller voorbij te gaan en heb je ook nog eens het gevoel dat je hartstikke productief bezig bent geweest. Zo ga je je goede voornemen dus een stuk gemakkelijker volhouden en verdwijnt die maandagblues als sneeuw voor de zon.

Lach!

Lach in de douche, lach naar degene die koffie voor je zet en lach naar je collega’s op kantoor. Door veel te lachen zorg je er automatisch voor dat je jezelf beter voelt en bovendien is het aanstekelijk: Hoe meer jij naar anderen lacht, hoe meer positiviteit je terugkrijgt van anderen. Dit kan je helpen om de eerste werkweek na de vakantie zonder de maandagblues door te komen en weer te voelen dat het eigenlijk niet zo erg is om weer aan het werk te gaan in de eerste week van het nieuwe jaar.

Onderzoek waarom je de maandagblues hebt

Als je hoe dan ook tegen alle maandagen op ziet na de feestdagen, kan er meer aan de hand zijn en is het misschien tijd voor verandering in het nieuwe jaar.

Zit je nog wel op je plek in je huidige job? Heb je wel leuke collega’s om je heen? Is het werk nog wel uitdagend genoeg voor je? Dan heb je misschien een tijdelijk dipje.

Zo nee, dan is het misschien mogelijk om door te groeien naar een andere functie of om verplaatst te worden naar een andere afdeling. Misschien kan je vragen of je minder vergaderingen bij kan wonen zodat je meer tijd overhoudt voor het werk dat door jou gedaan moet worden. Dat is natuurlijk ook een goed voornemen.

Merk je dat je écht niet meer op je plek zit en dat je hier je goede voornemen absoluut niet vol gaat houden? Volg loopbaanbegeleiding (met of zonder VDAB loopbaancheques), vraag advies aan een loopbaancoach of ga op ontdekkingstocht naar werk waar je wel gelukkig van wordt.

Ik wens je veel succes met het realiseren van je goede voornemens en het verslaan van de maandagblues!

Hoe staat het bij jou met je goede voornemens?

In deze blog hebben we besproken hoe je de overgang kunt maken van goede voornemens naar daadwerkelijk gerealiseerde doelen, en dit alles door de beruchte maandagblues te verslaan. Onthoud dat maandagen niet alleen het begin van de werkweek markeren, maar ook het begin van nieuwe kansen en mogelijkheden. Met de juiste aanpak en de nodige vastberadenheid kun je van goede voornemens echte prestaties maken. Laat de maandagblues je niet tegenhouden; gebruik ze als brandstof voor je groei en succes. Blijf gefocust, blijf gemotiveerd en blijf stappen zetten in de richting van je dromen. De weg van voornemens naar gerealiseerde doelen is misschien uitdagend, maar met doorzettingsvermogen is succes binnen handbereik.

Dit waren de 8 stappen die we in deze blog bespraken… met welke hiervan ben je al goed bezig en aan welke moet je nog wat sleutelen?

  • Ga niet te gehaast van start
  • Maak je vornemen SMART
  • Vervang een slechte gewonte door een goede gewoonte
  • Belon jezelf als je de volgende stap hebt kunnen zetten of als je je voornemen omgezet hebt naar realisatie
  • Spreek je gede voornemen uit naar andere mensen
  • Start met het meilijkste, eindig met het leukste
  • Lach!
  • Onderzek waarom je de maandagblues hebt

 

Proost, op het waar maken van je goede voornemens,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#GoedeVoornemens #MondayBlues #DoelenBereiken #MaandagMotivatie #GoedeVoornemens #Productiviteit #Zelfontwikkeling #PositieveMentaliteit #Motivatie #MaandagBlues #Succes #PersoonlijkeGroei #Werkplezier #VoornemensWaarmaken #Gemotiveerd #Optimisme #FocusOpDoelen #MaandagChallenge #Doorzettingsvermogen #Levensdoelen #PositieveVerandering #Zelfdiscipline

Contacteer een goede loopbaancoach in je buurt