Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe omgaan met negatieve mensen op het werk?

Hoe omgaan met negatieve mensen?

 

Maandagochtend, je komt iemand tegen aan het koffiemachine en die persoon heeft zijn of haar dag niet en klaagt gedurende een volle vijftien minuten over van alles en nog wat (het weer, de crisis, de politiek, de mannen van de helpdesk, de trein die te laat is, het vriendje dat niets heef laten horen en noem maar op …).

Welk effect heeft deze negativiteit op jou ? Je eigen energiepeil zakt, als je niet oppast …

Het tegenovergestelde : je komt maandagmorgen iemand aan de koffiemachine tegen die echt geweldig veel zin heeft in de dag en dat ook uitstraalt, lachend gezicht, een ‘goedemorgen’, neuriet terwijl de koffie doorloopt, pretoogjes ...

Het effect dat dat op je heeft? In het bijzijn van die persoon gaat je energie omhoog !

Energie-overdracht gaat dus deels (als je dat toelaat) volgens de wet van de communicerende vaten.

Mensen moeten zich bewust zijn dat hun cirkel van invloed ‘beperkt’ is: klagen over die zaken waar ze géén invloed op hebben, die buiten hun cirkel van invloed liggen vreten energie, van zichzelf én van de mensen om zich heen. Voorbeelden legio: de trein die te laat is, de file die zich aandient, de lange wachtrij aan de kassa, … je kan er toch niets aan doen.

Je kan je eigen energiepeil bewaken door selectief te zijn en (tijdelijk) wat afstand te nemen van negatieve mensen op het werk.

Heb jij al ooit moeten omgaan met negatieven mensen? Indien ja, dan weet je dat dat een serieus impact op je kan hebben.

Heb jij een actieplan hoe je kan omgaan met mensen die een demotiverend impact op je hebben?

Als je met negatieve collega’s op het werk op een effectieve manier leert omgaan zal het makkelijker zijn om er in de toekomst ook mee om te gaan.

 

Wat zijn de beste manieren om met negatieve collega’s om te gaan en het beste uit een relatie met hen te halen?

 

Ga niet mee in de negativiteit

Mensen die negatief ingesteld zijn blijken alleen maar te focussen op alles wat nog niet werkt, nog niet goed is, … en vergeten hierbij wat er wel al goed is of lukt of, …Ze hebben de neiging om wat ze meemaken te overdrijven zodanig dat het veel erger lijkt dan dat het in werkelijkheid is.De eerste keer dat je met een bepaald negatief persoon op de werkvloer in aanraking komt luister je gewoon en bied je hulp aan. De ondersteuning die je biedt duidt aan dat hij of zij er niet alleen voor staan.

 

Stel je grenzen

Laat je niet meeslepen in de negativiteit. Als een persoon je blijft aanspreken over het zelfde probleem, zelfs nadat je verschillende keren input geleverd hebt, dan is het tijd om wat afstand te nemen. Verander van onderwerp.Als je niet anders kan dan samenwerken met een negatief persoon, antwoord kort met een minder enthousiast ‘ok’ of ‘ik begrijp het’. Als je merkt dat de persoon zelf positiever wordt mogen ook je eigen antwoorden enthousiaster worden.Als hij of zij zich realiseert wat er zich afspeelt zal hij/zij zelf ook positiever worden in zijn of haar communicatie.Voel je echter niet verplicht om naar de negatieve persoon te luisteren. Hun negativiteit kan immers doordringen in je eigen leven en jouw gedrag gaan bepalen.Zet dus heel duidelijk je grenzen tussen jezelf en het negatief individu. Je kan niets doen aan het negatieve gedrag van de ander en toch kan je er zelf voor kiezen om er niet in mee te gaan.

 

Veroordeel niet of maak geen aannames

Het is moeilijk om empathie te blijven tonen als je ervan uitgaat dat ze toch niet kunnen veranderen, een klootzak of een bitch zijn (sorry voor mijn taalgebruik), mensen die toch nooit gelukkig zullen zijn, … Hij is een…. of zij is een… helpen je niet bepaald in de samenwerking.Ook al lijkt het absoluut niet mogelijk dat een negatief iemand op een ochtend wakker wordt en positiever ingesteld is, vergeet niet dat het wel degelijk mogelijk is.Veronderstellen of veroordelen is dus gevaarlijk want dat laat geen ruimte voor verandering.Wanneer je zelf negatief over iemand denkt dan bepaalt dat ook je gedrag en lichaamstaal. Als je zelf gevoelig bent voor negativiteit voel je je misschien gemakkelijk verleid om dat te spiegelen.Probeer anderen te benaderen met de positieve mindset die je hen toewenst. Verwacht het beste van hen. Je weet maar nooit wanneer je aangenaam verrast wordt.

 

Wees je bewust van de tijd die je met hen doorbrengt

“Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest tijd mee doorbrengt” wordt wel meer gezegd. Dit betekent dat met wie je je tijd doorbrengt invloed heeft op wie je wordt.Denk maar eens aan de keren dat je tijd doorbracht met klagers en zagers. En hoe voel je je bij open en enthousiaste collega’s die positief in het leven staan?Het effect van positieve of negatieve mensen in je omgeving blijft nog even voortduren, ook nadat deze personen weg zijn.Hoe meer tijd je doorbrengt met negatief ingestelde collega’s, hoe meer je gedachten en emoties stilaan ook negatief worden. In het begin kan het tijdelijk zijn en langs de andere kant kan het over tijd gewoon een deel van jou worden.Als je merkt dat sommige collega’s negatief ingesteld zijn, wees je dan bewust van de tijd dat je met hen doorbrengt. Probeer je tijd met negatieve collega’s zoveel mogelijk te beperken. Geef jezelf een maximum tijd en ga daar niet over.

 

Kies het juiste gevecht

Ga er niet op in, elke keer iemand je frustreert of irriteert. Op die manier wordt je immers gezien als iemand die graag argumenteert, kritisch is of de strijd aangaat. Daarnaast neem je die toxiciteit ook over in je eigen leven.In plaats van te argumenteren, probeer de negativiteit en commentaren naast je neer te leggen. Zorg er zo veel mogelijk voor dat de situatie niet escaleert en indien nodig, vermijd conflict.

 

Matig je emotionele reactie

Negatieve mensen hebben de neiging om aangetrokken te worden door mensen die sterk (emotioneel) reageren; mensen die heel makkelijk compassie tonen, kwaad worden of zich snel beledigd voelen.Waarschijnlijk geeft hen dat wat plezier in hun dag, de illusie dat ze niet alleen zijn. Ze kunnen immers emoties oproepen bij iemand anders.Mensen worden later veel meer herinnerd in wat ze doen en minder in wat ze zeggen. Als jij bij hun gedrag in emotie schiet leer je hen dat zij erop kunnen rekenen dat je zal reageren. Als mens is het niet altijd makkelijk om niet te reageren, en toch, probeer het eens.Als je geluisterd hebt en hulp hebt aangeboden en je merkt dat er niets verandert kan je zo kalm als mogelijk de feiten op tafel leggen. Je kan natuurlijk ook van onderwerp veranderen.Als je dreigt kwaad te worden tijdens een gesprek over een meeting kan je het hebben over de op hand zijnde teambuilding of als je in gesprek bent over iemands verantwoordelijkheid als project manager kan je het even hebben over de voor te bereiden evaluatiegesprekken van de teamleden.

 

Wees zelf positief

Je eigen geluk en welzijn zijn veel te belangrijk om het te laten impacteren door een negatief ingesteld iemand in je omgeving.Blijf zelf zoveel mogelijk positief. Werk met positieve affirmaties, bekijk iets dat niet goed loopt door een meer roze bril of vanuit een ander kader, omring je zelf met positieve mensen, focus op de stappen die je al gezet hebt om iets te bereiken, …Met een beetje geluk zal je positiviteit uitstralen op de toxische collega’s in je omgeving.Als het merendeel van je collega’s positief is ingesteld zal diegene die negatief ingesteld is zich stilaan ook moeten aanpassen om het voor zichzelf leefbaar te houden.

 

Accepteer de realiteit

Als je een negatief ingestelde college hebt is het normaal dat je wenst dat je kan helpen of dat je haar gelukkig wilt zien.Het beste wat je echter kan doen is de situatie accepteren zoals die is. Laat hem of haar weten dat je in hem of haar gelooft en dat je zou willen dat hij/zij gelukkig is maar dat je niet meer kan doen dan dat en dat de verantwoordelijkheid bij hem of haar ligt.Het gezegde “je kan een paard wel naar het water brengen maar je kan het niet verplichten te drinken” is hier een mooi voorbeeld van.Sluit dus vriendelijk het gesprek af nadat je moeite gedaan hebt en laat de verantwoordelijkheid (en de keuze) bij de ander. Hopelijk wil hij of zij op een bepaald moment zelf veranderen. Tot dan kan je er enkel zijn en de tips toepassen die we je hebben meegegeven.

 

Call to action

Welke mensen beschouw jij als ‘negatief’ in je omgeving?

Waaraan merk je dat?

Wat heb je al geprobeerd om er anders mee om te gaan?

Wat was het effect daarvan?

Welke van bovenstaande tips zou je ook nog kunnen toepassen?

Hoe ga je er nu concreet mee aan de slag?

 

Proost op positiviteit!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de persoonlijke pagina's van de coaches, waar er een contactformulier staat.

 

#negativiteit #communiceren #positive #collegas