Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe succesvol antwoorden op ‘wandel me eens door je CV’

Hoe succesvol antwoorden op ‘wandel me eens door je CV’

 

Wanneer je voor het eerst gaat solliciteren bij een bedrijf is de meestgestelde vraag aan het begin van het sollicitatiegesprek: 'Kan je iets over jezelf vertellen?’

Dan stel je jezelf voor, vertel je wat over je dagelijks leven en je hobby’s en benoem je in een aantal zinnen waar je je mee bezighoudt en wat je graag nog zou willen bereiken.

Toch is er nog een andere vraag tijdens een sollicitatiegesprek, die ook heel vaak gesteld wordt. Dat is de vraag: ‘Kan je mij eens door je CV wandelen?’ Er is een goede reden waarom de recruiters dit aan je vragen. Ze willen er namelijk niet alleen achter komen welke werkervaring je al hebt opgedaan in het verleden, ze willen ook ontdekken of jij helder en duidelijk je verhaal kunt vertellen. Een verhaal dat duidelijkheid schept over het feit of jij al dan niet geschikt bent voor de job. Ze willen weten of jij de benodigde vaardigheden bezit die je nodig hebt voor de job die zij voor je in gedachten hebben en ze zijn benieuwd naar jouw beweegredenen waarom je daar zit. Als jij slim je verhaal vertelt en weet hoe je succesvol moet antwoorden op de ‘Wandel me eens door je CV’-vraag is het een stuk waarschijnlijker dat je wordt aangenomen.

Daarom in dit blog een aantal tips om deze eerste sollicitatieronde goed door te komen.

Houd het kort en bondig

De personen die jouw sollicitatiegesprek afnemen, vinden het niet fijn als jij een urenlange monoloog houdt over jezelf en al je oude werkgevers. Ze moeten tenslotte nog meer kandidaten interviewen en hebben niet voor niks bewust dertig minuten (of meer) voor je ingepland. Houd het daarom kort en bondig als ze de vraag ‘Kan je mij eens door je CV wandelen?’ stellen. Hierop kunnen zij weer voortborduren en duidelijke vervolgvragen stellen. Hoe duidelijker jij jezelf kunt verwoorden binnen een korte tijd, hoe beter vaak de indruk is die je maakt.

Pas je antwoorden aan aan de jobomschrijving

Voordat je het sollicitatiegesprek aangaat, raad ik je aan om eerst de jobomschrijving heel goed door te nemen. Wie zoeken ze precies en welke vaardigheden heb je hiervoor nodig? Op die manier ga je goed voorbereid het gesprek in. Deel tijdens het gesprek niet je complete levensverhaal, maar vertel over de laatste 5 jobs die je gehad hebt en de vaardigheden die je daar hebt ingezet. Of vertel enkel over die jobs waar je takenpakket relevant was voor de functie waarvoor je solliciteert. Pak de hoogtepunten die je hebt meegemaakt in vorige jobs eruit en leg uit op welke manier jij een bijdrage hebt geleverd aan die organisaties. Zo kunnen ze jouw toegevoegde waarde zien. Solliciteer je op een financiële functie, vertel dan bijvoorbeeld over die keer dat je alle klanten hebt gebeld met nog te innen achterstanden, wat uiteindelijk resulteerde in een miljoen euro op de bankrekening van het bedrijf waar je werkte. Solliciteer je op een functie binnen de ICT, vertel dan over die keer dat je zelf een coderingsprogramma ontwikkelde zodat computerfouten sneller gevonden konden worden.

Vooral de bijzondere momenten en resultaten waarin jij een rol speelde zijn het waard om te benoemen als je over je CV vertelt.

Kies voor de juiste structuur in je verhaal

Je kunt natuurlijk in chronologische volgorde vertellen welke jobs je hebt gehad, wat je daar gedaan hebt en hoe je een bijdrage hebt geleverd aan de organisatie. Dan start je vanuit het verleden en eindig je bij het heden. Een andere manier om door je CV te wandelen is door te starten vanuit het heden. Van daaruit ga je naar het verleden en tot slot naar de toekomst. Op die manier beschrijf je als eerste je huidige functie of de laatste functie die je hebt gehad. Je eindigt met je wens voor de toekomst: de droomjob waar je nu op aan het solliciteren bent en wat je daarin het liefst zou willen ervaren. Kies voor de verhaalstructuur die het beste bij jou past. Wees je ervan bewust dat elke recruiter of interviewer het meest oplet aan het begin van je verhaal en aan het eind van je verhaal. Doe daar dus je voordeel mee en laat op die momenten naar voren komen wat jij kunt bijdragen aan hun organisatie.

Deel de juiste informatie

Wanneer je voor een bij jouw passende verhaalstructuur hebt gekozen, is het natuurlijk ook van belang dat je hier de juiste informatie over deelt.

Als je het over je verleden hebt, vertel je over de functies die je eerder hebt bekleed en leg je uit hoe jouw kwalificaties en ervaring bij gaan dragen aan de job waar je nu op solliciteert. Ook kan je hier eventueel vertellen welke opleidingen je gevolgd hebt, als dit van belang is voor de nieuwe job. En welke certificaten je hebt behaald.

Als je het over het heden hebt, vertel je over wat je nu doet, wat je leuk vindt en waar je goed in bent, welke resultaten je hebt behaald. Je laat zien hoe je op verschillende manieren een bijdrage hebt geleverd aan de organisatie waar je het laatst werkzaam voor was.

Als je het over de toekomst hebt, vertel je hoe al jouw ervaringen en al jouw kennis en expertise hebben geleid naar dit moment: het moment dat je besloten hebt om voor deze job te solliciteren. Je legt uit waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze nieuwe job en wat je in de toekomst uiteindelijk hoopt te bereiken in jouw loopbaan.

Wees eerlijk over de gaten in je CV

Als er tijden zijn geweest waarin je even niet gewerkt hebt, mag je daar eerlijk over zijn. Een goede recruiter ziet het altijd als er gaten in je CV zitten en er bijvoorbeeld een heel jaar tussen je vorige en je huidige werkgever zit. Ga het niet verbergen of angstvallig vermijden. Iedereen heeft een verhaal en een goede werkgever heeft hier begrip voor.

Misschien heb je wel een jaar rond de wereld gereisd waardoor je even niet kon werken of heb je de tijd genomen om een eigen CD te produceren. Misschien heb je wel een burn-out gehad of een jaar lang een sabbatical genomen om te kunnen ontdekken wat je echt leuk vond, of je hebt voor je kleine kinderen gezocht, iets gestudeerd, …. Zolang je in je gesprek maar duidelijk kunt maken wat die periode zonder werk heeft bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling of mentale en fysieke gezondheid is dat natuurlijk helemaal oké. Misschien kan je de ervaringen die je tijdens je werkloze tijd hebt opgedaan wel koppelen aan de job waar je op solliciteert. Jouw levenservaring en het omgaan met verschillende mensen uit allerlei verschillende culturen als je op wereldreis bent gegaan, kan bijvoorbeeld ook bijdragen aan een fijne samenwerking met je nieuwe collega’s Laat altijd zien waarom jij de juiste persoon bent voor de job waar je op solliciteert en zet je beste beentje voor.

Je weet nu hoe je succesvol kunt antwoorden op de vraag: ‘Kan je mij eens door je CV wandelen?’

Hoe antwoord jij op ‘wandel me eens door je CV’?

Ik ben heel erg benieuwd. Wat vertel je vandaag als je de vraag van een recruiter of hiring manager krijgt om hen door je CV te wandelen? Voldoet dat aan wat we je in deze blog uitlegden?

Hier nog even een overzicht van de verschillende zaken waar je op kan letten:

  • Houd het kort en bondig
  • Pas je antwoorden aan aan de jobomschrijving
  • Kies voor de juiste structuur in je verhaal
  • Deel de juiste informatie
  • Wees eerlijk over de gaten in je CV

Zo heb je al een streepje voor op je ‘concurrentie’.

Heel veel succes gewenst bij je eerstvolgende jobinterview!

Proost, op een succesvol sollicitatiegesprek

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#CV #solliciteren #sollicitatiegesprek #jobinterview #structuur #kortenbondig #jobinterview