Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 slechte werkgewoontes die we van onze ouders leerden

5 slechte werkgewoontes die we van onze ouders leren

 

Heb jij dat soms ook? Je zet je met een goed boek in de zetel en ziet vanuit je ooghoek nog de vaat op het aanrecht staan, of het onkruid dat in je mooie bloemenperk welig aan het groeien is. En je denkt bij jezelf: die vaat kan wachten, dat onkruid is er morgen ook nog, zo erg is dat niet. Ik heb eindelijk een moment voor mezelf om te ontspannen.

Zo lang ik me kan herinneren ben ik aangeleerd geweest ‘eerst het werk en dan het spel’. Met andere woorden ik mag pas ontspannen als AL de rest klaar is. En laat ons eerlijk zijn, het is nooit allemaal klaar… mag ik dan nooit ontspannen?

Een groot deel van hoe we als volwassene functioneren hebben we van onze ouders met de paplepel ingelepeld gekregen. Onze ouders hebben een groot impact op ons gehad, en dat is ook normaal: hoe we naar de wereld kijken, hoe we over werk denken, hoe we met geld omgaan, hoe we…

Het kan dus geen verrassing zijn dat we in vele gevallen doen wat ons aangeleerd werd. Ook wat betreft werk en loopbaan.

Soms is wat we aangeleerd hebben niet meer dienend en is het tijd om wat we ooit aangeleerd gekregen hebben terug af te leren en iets nieuws aan te leren. Dit om een ​​gezonder leven en werkleven te leiden en de carrière na te jagen waarvan we hopen dat ze goed voor ons is, ons gelukkig zal maken.

Welke zijn van die typische, zeer goed bedoelde, werkgewoontes die we van onze ouders leerden en die we toch wel beter veranderen?

We zijn continu bezig, zonder pauzes te nemen

Mijn ouders waren constant aan het werk. Ofwel met het werk zelf ofwel waren ze met iets anders bezig: gras afrijden, haag snoeien, bedden opmaken, eten koken, …

Tenzij we op vakantie gingen ging ook een deel van hun ontspanningstijd op vrije momenten en in de weekenden naar schoonmaken, boodschappen doen, …

Wie tijdens corona noodgedrongen thuis is moeten blijven zonder dat die kon werken is er een hoop vrije tijd ontstaan. In het begin waren die mensen misschien wel wat verdwaald maar al snel kwamen ze op de proppen met projectjes: de kamer van de kinderen schilderen, de garage eens goed opruimen, dat tuinhuis in de tuin zetten dat al een paar jaar als bouwpakket op de oprit ligt, … met andere woorden; we creëren constant nieuw werk voor onszelf. En dan zeggen we dat het raar is dat we ‘niets’ te doen hebben en ons schuldig voelen naar onze werkgever …

Ik bewonder mijn ouders wel om hun arbeidsethiek maar constant bezig moeten zijn voelt voor mij gewrongen: langs de ene kant zit het er bij mij helemaal ingebakken om constant bezig te moeten zijn en langs de andere kant heb ik zoiets van ‘ik moet just niks.

Het is superbelangrijk om pauzes in te lassen, het recht tot deconnectie is er ook niet voor niets gekomen: je moet je kunnen losmaken van je werk, welke job je ook hebt, om gezond naar de toekomst te kunnen kijken.

Altijd het slechtste denken

Toen ik opgroeide, moedigden mijn ouders altijd voorzichtigheid aan. Ik denk dat de meeste ouders dat aan hun kinderen aanleren. Ik heb zelf geen kinderen maar betrap me er wel regelmatig dat ik tegen mijn man zeg ‘voorzichtig zijn he’…

Ook voorzichtigheid hoe om te gaan met geld, een goede baan zo lang mogelijk vasthouden, je zekerheid op dat vlak zeker niet opgeven.

Wat ze me hebben aangeleerd doorheen heel mijn kindertijd heb ik dus ook meegenomen in mijn (professionele) volwassen leven. Hard werken want je zou je baan wel eens kunnen verliezen. Altijd op ‘veilig’ spelen.

Maar uiteraard kweekte dit ook negatieve gedachten die op niets gefundeerd waren: ik ga daar niet voor aangeworven worden, ik ga dat niet kunnen, … en die gedachten hebben een negatief impact op je eigenwaarde en op je loopbaan.

Je kan je natuurlijk wel altijd het ergste indenken en langs de andere kant er sowieso vanuit gaan dat dat ergste toch nooit gebeurt. En de zaken die wel gebeuren, wel, die zijn gewoon een kans om te leren, om het een volgende keer beter te doen. Met andere woorden zet eens wat meer je “roze” bril op in plaats van je “zwarte” om naar je werk en leven te kijken. Start je als zelfstandige, dan kan je altijd ernaast nog een part time job doen of gaan freelancen om centen bij te verdienen.

Je kan jezelf altijd de vraag stellen hoeveel spijt je gaat hebben als je iets niet doet.

Geen hulp vragen, en als je hulp vraagt denken dat je de ander lastig valt

Mijn ouders deden heel veel zelf, of samen. Al waren ze ergens niet zo goed in en hadden ze sommige dingen misschien beter uitbesteed :-). Je ‘kwetsbaar’ tonen is voor veel West-Vlamingen van die leeftijd niet zo evident. En uiteraard heeft dit ook bij mij de gewoonte aangekweekt van ‘ik kan alles wel zelf’ en ‘niet te snel hulp vragen’.

Maar ik ben niet bij de pakken blijven zitten en heb doorheen de tijd gezien dat het ook anders kan. Anderen helpen immers echt wel graag en ik was soms blij dat ik bepaalde dingen niet zelf moest doen. Iedereen heeft hulp nodig, het is trouwens ook veel fijner om dingen samen te doen dan alleen. Ben je nieuw op een job? Stel dan heel veel vragen tot je het begrijpt en vraag eventueel of je een mentor toegewezen kan krijgen.

Doen alsof alles ok is, terwijl dat eigenlijk niet zo is

Ik ben er zelf ook soms schuldig aan: antwoorden ‘goed’ op de vraag ‘hoe is het met jou’ terwijl het eigenlijk niet zo goed met me is. Naar de buitenwereld toe moet alles rozengeur en maneschijn zijn maar in realiteit is dat natuurlijk niet altijd zo. Soms heb je gewoon een baaldag of een ‘bad hair day’ of wat dan ook… Naar buiten toe hebben we dikwijls een glimlach op, lijken we enthousiast en extravert maar vanbinnen kan het helemaal anders voelen. Met andere woorden: je bent op je werk met je masker op, je kan jezelf eigenlijk niet zijn (of je denkt dat je jezelf niet kan zijn). Als je dat ook privé niet meer kan wordt het wel heel erg lastig want dan moet je je echt altijd anders voordoen dan je je voelt.

Als je het gevoel hebt dat je je op je werk anders moet voordoen dan je bent, en dat het daardoor als echt hard werk aanvoelt is je huidige job misschien niet de juiste voor je. Het kan ook gewoon zo zijn dat je je job ontgroeid bent. Een leven vol met verschillende jobs die je gelukkig maken is beter dan een leven met 1 job die je ongelukkig maakt.

Soms is het gewoon voldoende om aan jezelf toe te geven dat je niet ok bent, dat je hulp nodig hebt, dat je een pauze wilt inlassen, dat je nood hebt aan een open en eerlijk gesprek me je leidinggevende, … best allemaal in een omgeving waar jij je veilig voelt. Sommige bedrijven begeleiden hun medewerkers ook via allerhande (psychologische) ondersteuning om ervoor te zorgen dat het hen beter gaat. Doet je bedrijf dat niet, aarzel dan niet om zelf contact te zoeken met een therapeut, psycholoog of coach.

Denken dat er maar één weg naar "succes" leidt

En dat die weg naar succes zo snel mogelijk afgelegd moet worden. Het einddoel is het enige doel, de weg ernaartoe is iets om te doen, niet om van te genieten. Fout.

Ouders willen meestal graag dat hun kinderen hogere studies doen, en als het kan universiteit. En toch ken ik ook heel wat personen die geen universiteit, of zelfs geen hogere studies gedaan hebben, die succesvol zijn. Kunnen studeren is dus niet noodzakelijk een voorbode van succes.

Ouders willen dat hun kinderen het goed doen en dat staat dikwijls voor succes. Maar wat is ‘het goed doen’?

Hoger onderwijs lijkt verweven en inwisselbaar met succes en respect. Het is dus begrijpelijk dat ouders het beste mogelijke onderwijs voor hun kinderen willen, ook al is dat niet per se wat ze zelf in gedachten hadden.

Los van loopbaanpaden kan ook het vasthouden aan de status quo in de dagelijkse werk een belemmering zijn. Als we taken en procedures op een bepaalde manier blijven uitvoeren omdat 'ze altijd zo zijn gedaan', missen we kansen om te verbeteren en te evolueren.

Soms is het handig om gelijkgestemde mensen te vinden die, misschien net zoals jij, ook geen conventioneel pad volgden/volgen, of toch in ieder geval openstaan ​​voor het idee van “iets anders". Dit kan gaan over het nastreven van een onverwachte carrière of het veranderen van één of meerdere werkwijzen in je huidige job of bij je werkgever.

Als je immers samenwerkt met anderen die op jou lijken en een vergelijkbare achtergrond hebben, die elk hun eigen ding doen of hun eigen pad bewandelen - en daarin slagen! - dan wordt het voor jou veel beter mogelijk om in jezelf te geloven en de moed te vinden om je dromen na te jagen. Omring je dus met de juiste mensen en ga ervoor, ik steun je alvast volop.

Welke slechte werkgewoontes wil jij ombuigen?

In deze blog heb ik een aantal slechte gewoontes toegelicht die ik zelf aangeleerd gekregen heb van thuis uit. Onze ouders doen hun best om zo goed mogelijk voor hun kinderen te zorgen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wat we aangeleerd krijgen past bij wie we zijn of wat we willen. Hieronder nog even 5 slechte werkgewoontes en wat je in de plaats zou kunnen doen.

  • Je bent continu bezig en neemt geen pauzes
    • Je bouwt regelmatig een ontspanningsmoment in
  • Je denkt altijd het slechtste
    • Zet je roze bril op en stel je de vraag: wat als ik daar nu eens echt in slaag…
  • Je vraag geen hulp en als je hulp vraagt denk je dat je de ander lastig valt
    • Vraag hulp, de meeste mensen zijn superblij dat ze je kunnen helpen
  • Je doet alsof je ok bent terwijl dat niet het geval is
    • Als het niet ok met je gaat, zegt dat gewoon
  • Er is maar 1 weg naar succes
    • Vele wegen leiden naar Rome – vele wegen leiden naar succes

Zijn er nog slechte werkgewoontes die je van thuis hebt meegekregen? Dan hoor ik supergraag welke.

Proost, op je eigen gewoontes kweken

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#slechtegewoontes #beperkendegedachten #positieveaffirmaties #ikkandit #succes #allesisok #ontspannen #pauzeren