Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 manieren om geluk te ervaren op je werk

5 manieren om geluk op je werk te ervaren

 

Moderne werkplekken kunnen een eindeloze cyclus van stress zijn: dreigende deadlines tot zelfs existentiële angst. Vooral in tijden waar er in bedrijven vele ontslagen vallen is de stress zelfs nog hoger.

Maar het hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Als loopbaancoach begeleiden we onze klanten doorheen hun uitdagingen. Deze uitdagingen kunnen heel erg verschillend zijn, en toch, het doel van de klanten is meestal om meer voldoening en geluk op het werk te vinden. Veerkracht is dus ook niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het is een hulpbron die iedereen via een reeks van vaardigheden kan ontwikkelen. Gelukkig maar, want hierdoor kan je leren om om te gaan met de vele veranderingen van elke dag, zowel professioneel als privé.

Omarm de chaos op je werk

Het is belangrijk om te accepteren dat werk vaak rommelig, last minute en chaotisch is. Niet overal evenveel natuurlijk. De belangrijkste problemen zijn de problemen waarvoor geen duidelijke oplossing bestaat: al het andere is meestal ‘routine’ en geautomatiseerd of uitbesteed. Dit betekent dat het enige werk dat overblijft het werk is dat snel verandert. Werk dat veerkracht vereist dus.

De meeste werkomgevingen veranderen heel erg snel. Reorganisaties, nieuwe projectdoelstellingen en afstemming met belanghebbenden is voor de meeste mensen dagelijkse realiteit. Hierbij moet je dus kunnen wennen aan de (veranderende) rommeligheid en chaos van je werkleven. Je hebt op je werk immers niet alles in de hand, maar je hebt wel controle over je houding, je aanwezigheid en toewijding aan je vakgebied. Soms kunnen de rommelige momenten tot de grootste triomfen leiden - en dat kan een van de beste gevoelens ter wereld zijn. Op andere momenten lijkt het misschien alsof je gewoon wat doet.

Hoe breng je de theorie dan over in de praktijk?

  • Accepteer dat je werk tijdelijk is, dat je projecten vergankelijk zijn en dat je doelstellingen niet definitief zijn – en zoek naar nieuwe mogelijkheden die zich voordoen wanneer zich veranderingen voordoen.
  • Ontwikkel persoonlijke gewoonten en routines op het werk en in uw persoonlijke leven die je een gevoel van stabiliteit kunnen geven wanneer het werk zelf dat niet kan. Een wekelijkse check-in met een vertrouwde collega, een yoga- of meditatieoefening elke ochtend, of een regelmatig happy hour met vrienden kan de moeilijkheid (of is het angst?) van een constant veranderende werveling van werk verminderen.

Maak tijd voor vreugde en plezier

Het vinden van momenten van vreugde en geluk op het werk is essentieel voor ons welzijn. We moeten proactief zoeken naar de fijne en leuke dingen in onze tijd, zelfs – en vooral - als het moeilijk is. Een gesprek van vijf minuten met een collega over weekendplannen, een grappige anekdote die op kantoor rondgaat of een teamlunch (virtueel of echt) kan een groot verschil maken.

Werken en plezier sluiten elkaar echt niet uit, meer nog, ze gaan perfect samen. Je leert over de andere en over jezelf door ‘te spelen’ en dat helpt dan weer in de samenwerking. In sommige branches zit er zelfs behoorlijk veel ‘spel’ in het werk denk maar aan leerkracht (voor kleine kinderen), verpleegster in een kinderziekenhuis, de sector rond amusement en recreatie, … Dat soort plezier kan diepere relaties creëren, die op hun beurt de prestaties stimuleren.

Een groot deel van het werk als loopbaancoach is om onze klanten te helpen identificeren wat hen vreugde brengt, wat ze met plezier doen, waar de tijd bij manier van spreken voorbij vliegt. En ook niet alles wat plezier geeft hoeft in je job te zitten, je kan evengoed je vrije tijd en hobby’s organiseren rond wat je plezant vindt.

Hoe breng je de theorie dan over in de praktijk?

  • Plan op tijd plezier in op je werk. Dit kan een terugkerende activiteit zijn of een ad hoc event met een collega of team: online of escape rooms, bowling, carting, iets gaan drinken of eten. Het hoeft echt niet groots of complex te zijn.
  • Geef prioriteit aan plezier buiten je werk. Hoe kun je iets hebben om naar uit te kijken als je werk voorbij is? Overweeg om je in te schrijven voor een fotografie-, kook- of fitnessles, bij voorkeur met iemand die je kent want dan is er meer kans dat je ook echt gaat. Of plan een grotere activiteit zoals kamperen, een internationale reis of een theatervoorstelling verder in de toekomst en geniet van de voortdurende anticipatie terwijl het evenement nadert.

Vind je persoonlijke waarden terug in je werk

In een ideale wereld zouden we kunnen werken daar waar onze persoonlijke waarden volledig op één lijn liggen met die van onze werkgever.

De realiteit is dat veel mensen in een werkomgeving werken waar er toch wel een mismatch is met hun persoonlijke waarden. Onze waarden kunnen in overeenstemming zijn met de missie van het bedrijf, maar niet noodzakelijkerwijs met het project waaraan we werken, de afdeling waar we werken of de mensen met wie we werken. En dat maakt het wel moeilijk natuurlijk…

Wanneer we ons in een werksituatie bevinden die niet in overeenstemming is met onze waarden, kan de goesting en motivatie om er te werken al snel wegzakken. Hoewel het veranderen van werk (eventueel zelfs bij dezelfde werkgever) een manier is om het probleem aan te pakken, zal het onvermijdelijk weer opduiken in je nieuwe job want alles in onderhevig aan verandering.

Zoek in plaats daarvan dus naar kleinere manieren om je waarden op je werk uit te drukken. Bijvoorbeeld:

  • Als je waarde hecht aan lesgeven of dingen delen, kan je een lunch-sessie organiseren over een populair onderwerp of thema uit je vakgebied
  • Als je waarde hecht aan design, hoe kan je er dan voor zorgen dat je volgende rapport of presentatie visueel aantrekkelijker is dan het huidige?
  • Als je persoonlijke bijdrage belangrijk vindt, kan je dan enkele ideeën bedenken voor het verbeteren van een product, functie, service of teamproces en kijken of iemand anders met je mee wil werken?

Een groot voordeel van het focussen op waarden in plaats van bijvoorbeeld doelen, is dat het kan zijn dat je je doel niet kan bereiken (vb lancering van Project Monado vóór 1 september), terwijl je altijd kan handelen in overeenstemming met een van je waarden (vb transparante communicatie).

Wat er ook gebeurt op je werk, je kan altijd iets doen dat je dichter bij je waarden brengt, waardoor je je minder gevangen voelt door omstandigheden en meer controle krijgt over je ervaringen.

Hoe breng je de theorie dan over in de praktijk?

  • Formuleer je kernwaarden en plaats ze op een plek waar je ze gemakkelijk kan zien. Of maak er een moodbord van, jij zal weten waar de quotes of foto’s voor staan..
  • Maak aan het begin van elke week wat tijd om na te denken over de komende week en zoek naar mogelijkheden om je waarden op je werk te integreren.

Sluit je aan bij groepen mensen waar je gewoon jezelf kan zijn

Leiders praten vaak over het ondersteunen van 'authentieke’ medewerkers of 'je echte zelf’ tonen. Maar wanneer prestaties in moeilijke tijden onder de loep worden genomen, hebben we de neiging om ons anders voor te doen dan dat we ons voelen: we zetten een masker op van een neutrale, opgewekte persoon, wat al snel vermoeiend wordt.

Het is belangrijk om plekken te hebben waar je gewoon jezelf kan zijn, met alles erop en eraan, en waar je kan praten over de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd en waar je feedback kan krijgen over hoe je bepaalde dingen best aanpakt.

Veerkracht is vooral nodig tijdens momenten vol met uitdagingen: weer aan het werk gaan na verlof (daar heb ik het zelf behoorlijk moeilijk mee), een prestatieverbeteringsplan krijgen, zich geïsoleerd voelen als (externe) werknemer en ga zo maar door.

Om veerkracht te kunnen ervaren moet je ook kunnen dromen… velen van ons zijn hun dromen kwijtgeraakt… hoe is het met jouw dromen gesteld? Waar droom jij van? Waarop hoop je? Een fototoestel krijgen? Een huis kopen? Een specifieke reis maken? Uit een ongezonde relatie stappen? …

Daarover met elkaar spreken schept verbondenheid en in die verbondenheid kan het gevoel leven dat je daar ook terecht kan als je het moeilijker hebt.

Hoe breng je de theorie dan over in de praktijk?

  • Word lid van een werknemersgroep of een andere semi-private ondersteuningsgroep op het werk waar je je bij kan aansluiten die misschien helemaal niets met je job te maken hebben. Draag bij aan het gesprek, stel vragen en kijk hoe jullie elkaar kunnen ondersteunen.
  • Zoek gelijkgestemden in een professioneel netwerk buiten je bedrijf. Je kan relaties opbouwen via cohortcursussen, peer coaching-groepen en zelfs LinkedIn- of andere social media groepen.

Denk na over welk verhaal je over jezelf wilt vertellen

Als je luistert naar de theorie van Rainer Newberry, een professor geologie aan de Universiteit van Alaska, dan bestaat het idee dat sommige dingen alleen achteraf leuk zijn, en je dus eigenlijk 2 types plezier hebt.

  • Rustig zeilen op een prachtige dag? Aangenaam, plezierig in het moment. Type 1 plezier.
  • In het donker met je partner je autosleutels op straat zoeken die je hebt laten vallen in de regen? Vermoeiend en onaangenaam op het moment, maar best grappig achteraf. Type 2 plezier.

Werk is zelden Type 1 leuk. Af en toe een brainstormsessie, team offsite of rustig productieve middag zijn de uitzonderingen, maar niet de regel. Maar als het moeilijk wordt, zie je het moment misschien als Type 2 plezier - een ervaring of prestatie die je later zult herinneren en waar je met veel plezier over zult praten.

Uitgebreid werk van de psycholoog James Pennebaker en anderen heeft aangetoond dat schrijven over onze ervaringen tijdens en na moeilijke omstandigheden - vooral als deze gedachten en gevoelens geheim zijn gehouden - enorm helend kan zijn, zelfs als we die woorden nooit aan iemand laten zien. Het is helend voor de persoon die schrijft. Door vanuit meerdere perspectieven naar de situatie te kijken en te proberen een verhaal samen te stellen, zelfs als je het gevoel had dat je er geen controle over had, hielp dat mensen vooruit in een positieve richting.

Door het verhaal van ons leven opnieuw te vertellen door een andere of sterkere lens, kunnen we moeilijke gebeurtenissen uit het verleden wegnemen en de vreugde en groei zien die ze mogelijk hebben gemaakt. Door de kracht van verhalen en reflectie kunnen we lessen internaliseren die vorm zullen geven aan wie we vandaag zijn en wie we morgen zullen worden.

Hoe breng je de theorie dan over in de praktijk?

  • Denk na over eerdere uitdagingen waarmee je te maken hebt gehad. Wat heb je geleerd van die ervaringen? Hoe heeft die ervaring je gevormd tot wie je nu bent? Schrijf het op. Of spreek erover met/voor een specifiek publiek.
  • Denk na en schrijf openlijk over hoe je in de toekomst het verhaal van je huidige situatie op het werk zou willen vertellen. Welke acties wil je vertellen dat je hebt ondernomen? Hoe zou je willen dat je het (anders) had aangepakt? Welk einde zou je willen dat het verhaal heeft?

Hoe staat het met jouw werkgeluk?

Geluk is niet op elk moment mogelijk, maar door veerkrachtig te handelen, kan je meer consistent geluk in je leven creëren - binnen en buiten het werk. En dat is ook wat ik je toewens: de nodige veerkracht om zelf je geluk te scheppen.

Als we even stilstaan bij de thema’s die we in deze blog hebben aangehaald

  • Hoe ga je vandaag om met de rommel, chaos en last minutes op je werk?
  • Welke persoonlijke gewoontes en routines heb je die je een gevoel van stabiliteit geven?
  • Waar beleef je plezier aan op of tijdens je werk?
  • Wat doe je om plezier te hebben buiten je werk?
  • Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Hoe zie je die in je huidige werkomgeving naar boven komen?
  • Bij welke (online) groepen van gelijkgestemden zou je kunnen aansluiten?
  • Met welke uitdagingen heb je te maken gehad en wat heb je daarvan geleerd?
  • Hoe wil je in de toekomst het verhaal van je huidige professionele situatie vertellen?

Vind hier de loopbaancoach het dichtst bij jou in de buurt

Proost, op geluk op het werk ervaren

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#geluk #werkplezier #jezelfzijn #zelfvertrouwen #mindset #versterkendegedachten #gelukophetwerk #werkgeluk #werkplezier #inspiratie #gelukstips