Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Omgaan met afwijzing: jij bent goed genoeg!

Hoe omgaan met afwijzing? Je bent goed genoeg!

 

Het kan de beste overkomen. Meer dan 20 sollicitaties per week de deur uitsturen, en toch telkens een afwijzing ontvangen in de mail. Of dagelijks op je werk aanwezig zijn, maar hier geen plezier meer in hebben, omdat het niet goed klikt met je leidinggevende. Het lijkt wel alsof hij altijd jou moet hebben als iets misloopt. Iedere ochtend ga je met tegenzin naar je werk, waar je in gedachten wacht tot de dag zo snel mogelijk weer voorbij is. Je krijgt het gevoel dat je het nooit meer goed kunt doen of dat je niet meer goed genoeg bent voor het beoefenen van je huidige job. En voor de droomjob waar je naar op zoek bent, word je toch nooit aangenomen, omdat ze altijd maar voor iemand anders kiezen, toch?

Wanneer je voor jouw gevoel vaak moet omgaan met afwijzing en het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, kun je een aantal dingen doen. Je kunt natuurlijk gefrustreerd geraken en compleet stoppen met solliciteren, maar je kunt ook de volgende helpende gedachten in je achterhoofd houden:

Een afwijzing is nooit persoonlijk

Hoe naar het soms ook is om afgewezen te worden via mail of telefoon, de reden hiervoor is eigenlijk nooit persoonlijk. Het is goed om te beseffen dat veel CV’s nauwelijks gelezen worden en dat ze simpelweg op een grote stapel belanden, net omdat er zoveel mensen zijn die voor een bepaalde functie solliciteren. Alleen als jij echt opvalt tussen de massa aanmeldingen, zullen ze jouw profiel aandachtig willen bestuderen. Denk bijvoorbeeld eens aan het maken van een leuke sollicitatievideo, of maak een supermooie CV layout.

Het ligt dus niet aan jou persoonlijk dat je (zo vaak) wordt afgewezen. Jij bent goed genoeg. Misschien ben je simpelweg niet de meest geschikte persoon voor die specifieke job, omdat het bedrijf iemand in wil huren die aan al hun eisen voldoet.

Er is meer vraag dan aanbod

De markt voor bedrijven is op dit moment ontzettend gunstig. Ze kunnen aannemen wie ze willen, omdat er op dit moment genoeg mensen rondlopen die op zoek zijn naar een job. Langs de andere kant willen ze ook kwaliteit, waardoor er een oorlog voor talent ontstaat. Daarnaast zijn veel mensen nog zoekende naar wat ze nu eigenlijk echt willen in hun loopbaan. Gevolg is dat de eisenlijstjes van grote bedrijven langer worden en dat ze kunnen kiezen uit tientallen geschikte personen.

Maar draai het eens om. Waar word jij nou zelf eigenlijk gelukkig van? Aan welke eisen moet jouw droomjob voldoen? Ga juist daar naar op zoek. Wanneer jij echt enthousiast bent over een job en alles uit de kast haalt om die ene job te krijgen, zullen werkgevers dit direct merken. Dit vergroot absoluut jouw kans om te worden aangenomen bij een job waar je zelf daadwerkelijk 100% achter staat.

Neem een zelfverzekerde houding aan en visualiseer

Wanneer je even niet lekker in je vel zit en niet meer goed weet wat je nu eigenlijk ambieert in je job, is dit te merken aan een laag energiepeil en een onzekere houding. Het helpt je om dan toch een zelfverzekerde houding aan te nemen: rug recht, borst vooruit en maak jezelf breed (zonder daarin te veel te overdrijven). Denk vervolgens aan hoe je je zou willen voelen wanneer je jouw droomjob uitvoert of wanneer je op sollicitatiegesprek komt.

Alleen al door deze lichaamshouding te oefenen terwijl je hierover nadenkt, geef jij een seintje naar je hersenen dat jij goed genoeg bent voor elke job. Dat jij vol zelfvertrouwen je volgende job interview ingaat. Visualiseer nu voor jezelf dat jij je in die specifieke situatie bevindt. Hoe ziet de omgeving eruit? Hoe voel je je? Hoe is de energie van de mensen in de kamer? Door van tevoren in je hoofd een positief beeld voor jezelf te scheppen van de situatie, zal deze ook veel sneller waarheid worden.

Na het doen van deze visualisatie oefening voor meer zelfvertrouwen, zul je merken dat je ook weer wat meer energie hebt. Onthoud dat je dit zelfverzekerde gevoel ook op deze manier op kunt wekken wanneer je last hebt van belemmerende gedachten als: ‘ik ben niet goed genoeg.’

Ontdek je talenten

Voor het vinden van een job die echt bij jou past, is het ontzettend belangrijk dat jij jezelf door en door kent. Einstein zei niet voor niets: ‘If you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live his whole life thinking it is stupid.’ Kortom, denk niet dat je niet goed genoeg bent, wanneer je iets aan het doen bent, waar jouw talenten helemaal niet tot bloei komen. Je hoeft niet alles te kunnen of overal goed in te zijn.

Het is raadzaam om samen met een loopbaancoach te gaan ontdekken waar jouw talenten wel liggen en naar wat voor soort job je op zoek mag gaan, zodat jij weer gaat werken vanuit goesting en energie. In een loopbaantraject ontdek je wat je allemaal kunt en wat je graag doet. Daarnaast leer je jezelf kennen op een veel dieper niveau, omdat je je bewust wordt van de waarden die belangrijk voor je zijn en die elke nieuwe job voor jou in petto moet hebben. Wanneer je hier bewust voor kiest, ben jij veel gemotiveerder om aan het werk te gaan en sta je met een meer positieve mindset tegenover jouw loopbaan of je collega’s. Jezelf goed kennen en kunnen praten over je talenten heeft ook een positief impact tijdens je sollicitatiegesprek.

Hoe fijn zou het zijn als jij zonder aarzelen een mooie sollicitatiebrief schrijft naar het bedrijf waar je graag zou werken en echt zelfverzekerd een job interview ingaat? Of stel dat niets jouw humeur nog kan verpesten in je huidige job… Op die manier ga jij vol vertrouwen en met de gedachte dat jij altijd goed genoeg bent, een glansrijke carrière tegemoet.

Hoe ga jij om met afwijzing bij een sollicitatie?

Call to action

Solliciteren is voor velen een noodzakelijk kwaad om een job te zoeken of van job te kunnen veranderen. En de kans zit er dik ik dat je verschillende keren 'neen' zal horen voor je een ja hoort. Met andere woorden 'veel afwijzing' voor je ergens kan starten. Laat ons dus even stilstaan hoe met bij jou verloopt.

  • Hoe lopen je sollicitaties tot nu toe?
  • Hoe reageer je als je een ‘niet weerhouden’ ontvangt?
  • Hoe helpend zijn de gedachten die je dan hebt?
  • Welke van bovenstaande tips is nieuw voor jou?
  • Welke van de tips is voor jou het makkelijkst om onmiddellijk meer te gaan toepassen?
  • Wat ga je hiervoor doen? Wie kan je hierbij helpen?

Proost, op ‘jij bent goed genoeg’

Annelies

 

Heeft dit artikel je iets bijgebracht over hoe een goede coach kiezen? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#sollicitatiegesprek #solliciteren #goedgenoeg #mindset #versterkendegedachten

Neem een afwijzing nooit persoonlijk

Er is meer vraag dan aanbod

Neem een zelfzekere houding aan en visualiseer

Ontdek je talenten en focus erop