Deel dit bericht
- Dorien Zelderloo

Wat we op de werkvloer van mieren kunnen leren?

Teamwerking op de werkvloer

 

De veerkracht van jouw team verhogen, dat kan echt!

Een veerkrachtig team kan je vergelijken met een mierenhoop: ze functioneren optimaal, kennen mekaars rol, taken en sterktes door en door, weten wat er verwacht wordt, er zijn haast geen woorden nodig om mekaar te verstaan, er is steun, respect en vertrouwen.

Er is een gezamenlijk doel, plezier, betrokkenheid en optimisme. Het team is de som van vele krachtige individuen. Ze zijn niet alleen individueel sterk en fit, maar als team kunnen ze bergen verzetten.

Om een sterke mierenkolonie te hebben, kan je inzetten op de veerkracht van elk miertje afzonderlijk én op de veerkracht van de hele bende tezamen.

Veerkracht, zijnde een mentale lenigheid waardoor je niet enkel kan ‘terugveren’ na een tegenslag maar daar ook uit leert en sterker van wordt, kan je trainen.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat heel wat elementen kunnen bijdragen tot een sterkere veerkracht.

Op het Fit in je Hoofd-platform worden de belangrijkste elementen geclusterd in 10 stappen. Ze kunnen je helpen om jouw individuele veerkracht te verhogen: vind jezelf oké, praat erover, beweeg, doe eens iets nieuws, reken op je vrienden en collega’s, durf neen zeggen, ga ervoor en geniet, durf hulp vragen, gun jezelf rust en houd simpelweg je hoofd boven water als het even wat moeilijker gaat.

Ga aan de slag met deze 10 tips en je zal merken dat je je fitter in je hoofd voelt. Doe de test en ga aan de slag met de tips op 'Fit in je Hoofd'!

In een werkcontext is individuele veerkracht zeker een meerwaarde, maar ook een veerkrachtig team is belangrijk.

Een veerkrachtig team kan beter tegen stress, kan beter anticiperen op stress en

komt daarna snel terug in haar gewone cadans. En ook hieraan kun je werken.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde een methodiek om teamveerkracht te versterken; ze werd uitgetest door onder meer mezelf bij bedrijven, is evidence-based en gebaseerd op de principes van positieve psychologie (krachten in plaats van klachten) en arbeidspsychologie. De focus ligt vnl. op het team, minder op het individu.

Deze tips helpen jouw team alvast op weg:

  • Feedback geven is een waardevolle tool. Maar al te vaak krijgen we al de rillingen bij het gedacht alleen al en is het een vorm van verdoken kritiek. Zorg ervoor dat je feedback informeel inzet en ja, ook om gewenst gedrag te versterken! Spreek vanuit je zelf en ga aan de slag met 4g’s: beschrijf het Gedrag, je Gevoel daarbij, het Gevolg van dat gedrag en wat je liever als Gewenst Gedrag zou zien of welk Gedrag meer gesteld mag worden.

  • Geef eens een compliment aan mekaar en benoem mekaars sterktes. Je zal zien hoe we daar allemaal van opfleuren

  • Wijt mislukkingen aan tijdelijke externe factoren en successen als een gevolg van de sterktes van het team en haar normale capaciteit. Vier successen ook eens!

  • Respecteer mekaars grenzen, durf hulp vragen en biedt zorg aan op gepaste wijze

  • Investeer in het herkennen van signalen van stress en burn-out (géén mentale aandoening)

  • Leer geweldloos communiceren (geen geitenwokkelsokkenmethode hoor!)

  • Leer vragen stellen (klinkt gemakkelijk?)

En uiteraard: je hebt niet alles in de hand. Veel zal afhangen van de context van je bedrijf, de organisatie, de structuur, de omstandigheden (help, een deadline opgelegd van buitenaf). Maar als je goed kijkt en echt aan de slag wilt, zal je merken dat er al veel is dat we wél zelf in de hand hebben. En dat kleine beetjes een groot verschil kunnen maken.

Wie wil graag de mierenkolonie benaderen met het team? Contacteer me!

Meer weten, met dank aan en bronnen: Instituut Gezond Leven en www.fitinjehoofd.be ,

Marchall Rosenberg, M Adams

 

Dorien Zelderloo

voor A-Lissome

 

Over de auteur

Als coachend arbeidspsychologe (Master en erkend door de psychologencommissie), trainer en consultant met heel wat ervaring in het bedrijfsleven kan je bij Dorien Zelderloo terecht voor ingrepen, interactieve workshops of trainingen, consultancy en begeleiding op vlak van strategie, burn-out, welzijn op het werk, veerkracht van teams, HR en opleidingsbeleid, etc. Ze maakt deel uit van het team psychologen bij groepspraktijk JUNO en loopbaancoaches bij A-Lissome.

Ze heeft een passie voor de positieve psychologie, grààg werken en mensen in hun kracht zetten.

Haar missie? Ik zorg voor groei en verandering in mens, bedrijf én maatschappij, zodat werk een bron van geluk is, wordt of blijft.

Ze mixt psychologie (waarom doe je wat je doet?) met actieve coaching (wat doen we nu met dat inzicht), op maat.

Woorden die haar kenmerken zijn ondernemend, energiek, gevoelig, visionair, motiverend.

"De combinatie van psychologie en coaching is goud waard" , aldus een cliënte.

Meer info?

http://www.groepspraktijkjuno.be/

https://www.a-lissome.be/dorien-zelderloo

https://www.spottingyou.be/dorien-zelderloo/

 

#veerkracht #team #feedback #communiceren