Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Proficiat, je bent de nieuwe manager! - Wat nu?

Wat als je manager wordt?

 

Een tijd geleden las ik een artikel van Gregory Alford dat me onmiddellijk aansprak dus ik wil het graag even met je delen.

Stel je voor... Je hebt geweldig nieuws gekregen! Al die jaren dat je zo hard gewerkt hebt beginnen hun vruchten te dragen en je hebt net een management positie aanvaard bij een nieuwe werkgever.

Je hebt nog nooit leiding gegeven en je kent de firma waar je naartoe gaat niet zo heel goed.

Vandaag begint een nieuw jaar en een nieuwe maand, dit zou voor sommigen onder jullie wel eens de realiteit kunnen zijn...

 

Wat nu?

Elk bedrijf en z’n team-cultuur is anders, opgepast dus met een ‘one-size-fits-all’ leiderschapsstijl die mogelijks in het verleden werkte, die je uit boeken of van internet haalt. Echter, als je eens navraagt bij een aantal managers die zich goed in hun vel voelen kom je al snel uit bij 6 eigenschappen van leiders die je zullen helpen om een vliegende start te nemen.

 

Wees authentiek

Geef je team de kans om je te leren kennen zoals je echt bent; met je sterktes en je zwaktes. Het zal hen een voorbeeld stellen dat niet alles perfect is en hoeft te zijn. Je bent meer dan ‘de baas’, je bent ook hun collega en ten allen tijde een evenwaardig deel van je team! Mensen hebben trouwens geen respect voor iemand die onecht overkomt...

 

Maak tijd om je team te leren kennen

Besteed tijd aan regelmatig geplande één-op-één gesprekken met je direct reports. Stel vragen en luister naar ze met behulp van de 80/20 regel. Dit betekent dat je teamleden 80% van de tijd aan het woord zijn. Zolang jij de sterktes, zwaktes, ambities, drijfveren en het temperament van je medewerkers niet kent kan je hen ook niet ondersteunen om hun volle potentieel te benutten. Maak van deze bijeenkomsten dus je hoogste prioriteit.

 

Vertrouw je team

Nu je je teamleden kent kan je er best op vertrouwen dat ze hun werk goed zullen doen. Laat hen je tonen wat ze goed of niet goed kunnen, graag of niet graag doen. De beste leiders maximaliseren de sterke kanten van hun medewerkers en minimaliseren de zwakkere punten. De beste leider zal z’n medewerkers inzetten op die posities waar ze het meest succesvol zullen zijn.

 

Neem beslissingen

In veel gevallen is de positie die je zal innemen al een aantal maanden vacant wat wil zeggen dat er een aantal zaken hoogdringend aandacht nodig hebben en aangepakt zullen moeten worden. Na een periode van 'onboaring' kan je best een aantal beslissingen beginnen nemen. Het kan een opluchting zijn voor je team, dat een tijdje stuurloos geweest is, dat eindelijk iemand de verantwoordelijkheid neemt. Maar zorg ervoor dat je N+1 achter de beslissingen staat die je wil nemen.

 

Communiceer

Je bouwt relaties, vertrouwen op en hebt een aantal beslissingen genomen, dan is het nu tijd om je visie te communiceren – telkens opnieuw. Ga er nooit van uit je team weet wat jij weet en vice versa. Stel verwachtingen scherp en blijf ze scherpstellen, identificeer mogelijkheden om processen te verbeteren, beloon succes, en leer uit je fouten zoals je ook je medewerkers toelaat om door hun fouten te groeien. Hoe meer je je team betrekt, hoe groter de kans dat ze mee zijn met je visie en hiervoor een ambassadeur worden.

 

Bijt je tong af

Misschien is dit het moeilijkste advies voor leiders die in een nieuwe organisatie aan de slag gaan... Bijt je tong af telkens wanneer je iets wil zeggen in de trend van: 'toen ik bij bedrijf X werkte deden we ...' Deze opmerking vermindert de kracht van je huidige team ipv dat het business problemen oplost .

Je bent slechts zo succesvol als je team, dus neem de tijd en de moeite om ze te behandelen als de partners die ze werkelijk zijn.

 

Conclusie

Wanneer je teamleden met anderen aan projecten werken zijn zij het die jou vertegenwoordigen. Als jij effectief communiceert over wie je bent, wat je waarden zijn, welke doelen je samen wil behalen, wat je visie is, hoe besluitvormingsprocessen er bij jou aan toe gaan, ... hebben zij een beter inzicht in hoe ze zelfstandig kunnen handelen en je tegelijkertijd kunnen ondersteunen. Op die manier kan je eveneens beter delegeren en vertrouwen opbouwen binnen je team.

 

Call to action

Welke van bovenstaande eigenschappen kan je nu al dagdagelijks meer beginnen toepassen?

Wat zou een nadeel kunnen zijn als je dat niet doet?

Wat zouden de mogelijke effecten kunnen zijn als je elke week focust op een van bovenstaande eigenschappen?

Laat maar horen wat jullie ervan vinden, ik kijk al uit naar jullie reacties.

 

Proost en veel succes met het uitproberen van de leiderschapseigenschappen!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#beslissen #authenticiteit #communiceren #talent #perfectionisme #foutenmaken #leiderschap