Deel dit bericht
- Dorien Zelderloo

7 bronnen die jouw arbeidsvreugde verhogen

Hoe je arbeidsvreugde verhogen?

 

Gerichte actie om jouw arbeidsvreugde te verhogen...

Een strategie om je arbeidsvreugde te verhogen. Klinkt contradictorisch? Neen, hoor.

Aan de hand van het in kaart brengen van de, of beter: jouw, 7 bronnen van arbeidsvreugde, krijg je zicht op wat jij nodig hebt én wat je zelf in de hand hebt om de beste versie van jezelf te zijn. Geen vage theorieën, geen zweverig lange termijn discours, maar gerichte actie. En wel nu.

Dat waardering, het gevoel competent te zijn, een fair (en dus niet automatisch een hoog) loon en beslissingsautonomie van belang zijn, is algemeen gekend. Maar ook vaag. Hoe zit dat concreet? En waar heb je zelf sleutels in handen?

 

Door gerichte actie in elk van de 7 bronnen van arbeidsvreugde, volgens K. Kouwenhoven, kan je met kleine stapjes al een groot verschil maken. Bekijk in elke bron wat jouw situatie is, en wat jij zelf kan doen om het beter te maken. Die actie kan bij jou zelf zijn (hoe kijk ik naar de dingen), maar ook extern zijn (ik ga een gesprek aanvragen, zelf minder mails sturen, etc).

Bestudeer de bronnen, formuleer positieve doelen ((vb. ‘Ik wil me fit voelen’ ipv ‘ik wil geen pijn meer’ want je brein richt zich enkel op ‘fit’ of ‘pijn’), onderneem) , onderneem actie, en evalueer na enige tijd. Repeat. En… wees mild jezelf!

Je zal zien dat je hele balans van arbeidsvreugde verandert. Bovendien hangen de bronnen ook samen en kan een verandering in 1 bron gevolgen hebben voor de andere.

Bron 1: Fysiek welbevinden

Dit is hét fundament en wordt vaak onderschat. Heb je een goede werkplek, een veilig en gezond gevoel? Kan je thuiswerken, heb je inkomenszekerheid, een normale werkdruk, werktijden die bij je passen, kan je lekker bezig zijn of verveel je je? Is je materiaal in orde? Is de woon – werk reistijd haalbaar? Zet boxen aan je pc om de muziek nu eindelijk goed te horen, koop een koptelefoon als je aan een open platform werkt en last hebt van het lawaai, hang een foto van je gezin in je wagen.

Bron 2 : Collegialiteit

Gaat over teamwerk, verbinding, afspraken nakomen, voor elkaar inspringen, corrigeren maar ook vergeven. Geef échte feedback en ga lunchen met je collega’s.

Bron 3: Waardering en vertrouwen

Krijg je voldoende of te veel beslissingsruimte? Wat je meer nodig? Geef en krijg je échte complimenten die zelfvertrouwen versterken?

Bron 4: Goede prestaties

Aantrekkelijke resultaten, competent zijn en succes hebben in het werk zelf (niet de personeelsfeestjes) bevordert de arbeidsvreugde. Voorwaarde is goed afspreken van doelstellingen en taken en effectieve feedback krijgen van de leidinggevende. Weet je wat van jou verwacht wordt?

Bron 5: Groei

Van jezelf … of anderen (jouw team bvb) . Kan je opleidingen volgen? Ben je toe aan meer verantwoordelijkheid?

Bron 6: Werken met hart én ziel

Jezelf kunnen zijn, betrokken zijn bij wat je doet, je diepste wensen kunnen verwezenlijken. Vb een opleiding mogen doen die op het 1e zicht niets met de job te maken heeft.

Bron 7: Hogere zingeving

Dit gaat over wanneer jouw werk ertoe doet voor anderen, en hoger doel heeft. Dat kan ook klein zijn, en kan – mocht je het je afvragen – wel degelijk in élke job. Bijvoorbeeld, de tandartsassistente die met een klein woordje de patiënten op hun gemak stelt of de kantinemedewerkster die inziet dat ze mensen even laten bijkomen van hun drukke werkdag. Veel werkgevers leggen de hogere zingeven buiten hun werk (vb meehelpen met derdewerelddoel) maar beter is om de hogere zingeving duidelijk te maken in het dagdagelijkse werk zelf.

Nog een paar tips voor je aan de slag gaat:

  • Richt je aandacht op wat jouw persoonlijke doelen dichterbij brengt en niet op wat energie wegneemt.

  • Stel in heel negatieve situaties je oordeel uit door je af te vragen: wanneer weet ik of deze situatie een ramp of een zegen is? Zo neem je afstand van de actuele ellende en komt er ruimte voor positieve dingen.

  • Arbeidsvreugde gaat langs het pad van ervaringen: ga in de actie en test uit wat werkt (en wat niet).

  • Een negatieve ervaring kan je zien als groeipijn of krimppijn, wat kies je?

  • Je hoeft niet te overdrijven bij het wegwerken van obstakels. Ze moeten meestal niet helemaal weggewerkt worden om effect te hebben.

  • Reageer je soms te fel? Vraag je af ‘of jouw reactie duurzame vreugde voor jezelf of anderen brengt’.

  • Iedereen mag zich ook wel eens niet goed voelen.

En tot slot…

Zelf verantwoordelijkheid nemen is cruciaal, anders nemen anderen beslissingen voor jou!

Ga op pad en test uit!

PS: ook geschikt voor werkgevers om mee aan de slag te gaan!

Bron en meer weten? “De arbeidsvreugdestrategie” – Kees Kouwenhoven - www.arbeidsvreugde.nl

 

Over de auteur

Dorien Zelderloo is arbeidspsychologe, trainer, consultant en (loopbaan)coach. Ze mixt psychologie (waarom doe je wat je doet?) met actieve coaching (wat doen we nu met dat inzicht), op maat van de cliënt. Ze werkt met particulieren, groepen, bedrijven en beleid. Ze wordt gedreven door de motivatie van mensen, en wil bijdragen aan een maatschappij waarin werk een bron van positieve dingen is. Woorden die haar kenmerken zijn ondernemend, energiek, gevoelig, visionair, motiverend.

"De combinatie van psychologie en coaching is goud waard" , aldus een cliënte.

Opleiding & ervaring? Dorien Zelderloo is door haar opleiding academisch geschoold in mensen en hun werk, organisaties, leiderschap en keuzes. Ze leerde het klappen van de zweep en de noden van HR managers kennen als arbeidsmarkt expert bij Voka. Bij Markant vzw was ze teamcoach en experte belangenbehartiging, waar ze opkwam voor noden van vrouwen en visie ontwikkeling deed rond work- life balance, werkbaar werk en ondernemerschap.

 

#geluk #energie #werkplezier