Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

11 goede voornemens voor volharding

Hoe volharden?

 

Ongeacht hoe succesvol je bent in het (bedrijfs)leven, succes biedt je geen immuniteit tegen ‘de dingen des levens’. We hebben allemaal wel eens een dag dat we liever niet uit bed komen. Wat echter als dat gevoel meerdere dagen, weken of zelfs maanden duurt? Wat gebeurt er als we onze zingeving in werk kwijt zijn geraakt en we gewoon de boel de boel willen laten? Wat zou het impact zijn moesten we opgeven?

Zowel tijdens mijn jaren als consultant, als nu, de laatste jaren als coach, heb ik een aantal zaken aangeleerd die me helpen om vooral niet op te geven.

 

Ik kan (nu) volharden als ik ...

 

Mezelf eraan herinner dat ik meer kan dan ik denk

Af en toe denken we wel eens ‘ik kan dat niet aan’, ‘het is te veel’, ... Op zo’n moment is het belangrijk om vol te houden. Best is dan eens na te kijken wat je al ondernomen hebt, en wat alternatieve routes zouden kunnen zijn de je nog kan bewandelen om ook je doel te bereiken. Als je denkt dat je alles al geprobeerd hebt, zal je dan toch de moeite nemen om na te gaan of je iets over het hoofd gezien hebt? Hoeveel ondernemers zijn er niet die ‘tig’ keer hebben gefaald voor ze ergens in slaagden? 1000 keer ergens niet in slagen zegt niets over de 1001e keer… die je dan succes kan bieden. Je kan meer dan je zelf denkt!

 

Teruggaan naar het ‘belang’ van iets

Soms beginnen we met een visie in het achterhoofd en uiteindelijk bewegen we ons uit de richting van ons oorspronkelijke doel waardoor we wel eens het pad kwijt zijn en onze beslissingen en acties in vraag gaan stellen. Misschien kan je je zelfs niet meer voorstellen wanneer je voor het laatst gelukkig was op je werk. Misschien is het prachtig kleurrijke beeld van wat je wou bereiken vervaagd naar zwart, grijs en wit tinten. Om dat allemaal te voorkomen is het belangrijk om regelmatig stil te staan. Waarom doe ik iets? Wat is het belang daarvan voor mij? Als je elke 2 à 3 maanden eens tijd neemt om stil te staan bij het ‘waarom’ zal je merken dat je op het pad blijft en je vooropgestelde doel bereikt.

 

‘Fake it till you make it’ hoog in het vaandel draag

Doe gerust alsof je succesvol bent. Doen de mensen rondom jou dat ook niet? Je hoeft uiteraard niet te liegen maar als je je gedraagt alsof je in je opzet slaagt is er ook meer kans dat je dat zal doen. Je mindset over al dan niet slagen maakt dus zeker een verschil... dan denk je beter ‘ik kan dit’!

 

Blijf doorzetten

Als je ergens in wil slagen moet je in de eerste instantie blijven volharden, blijven doorzetten. Ik heb al een aantal keren willen opgeven als het aantal klanten laag bleef, of ik geen al te positieve feedback kreeg of weer een ‘neen’ kreeg op een sollicitatiegesprek. De wil om er blijvend voor te willen gaan en in mijn opzet te slagen heeft me echter gebracht tot waar ik nu sta vandaag, als mens en als ondernemer. Als je begrijpt en écht gelooft dat doorzettingsvermogen resultaten levert, en daar ook naar handelt, zal je merken dat je vooruit gaat.

 

Mezelf niet met anderen vergelijk

In een eerdere blog hadden we het er al over: jezelf met anderen vergelijken haalt je zelfvertrouwen en geluksgevoel naar beneden. Vergelijk jezelf dus niet met Piet of Lieve die schijnbaar goed bezig zijn. Het is niet omdat het aan de buitenkant er zo uitziet dat dat ook zo is (mogelijks hebben ze een masker op). Zorg zeker ook dat je geen appelen met peren vergelijkt. Iemand die jaren bezig is met iets is toch niet te vergelijken met iemand die er net in is opgestart? Ga uit van je eigen sterkes en bouw stap voor stap verder aan datgene dat je wilt bereiken.

 

Mijn doelen deel

Stel je even voor: je wordt wakker en beslist dat het vandaag de dag waarop je stopt met koffie drinken. Je begint de ochtend sterk, maar wil je doel niet delen voor moest je in de namiddag een dipje hebben en toch een tas koffie willen... Best zoek je een buddy die er mee op toeziet dat je je doel niet uit het oog verliest en je hier ook op mag aanspreken. Voor sommigen komt dit misschien raar over, en toch verzeker ik je dat deze manier van werken je dichter naar je doel zal brengen. Je buddy houdt je een eerlijke spiegel voor waarop je actie kan ondernemen.

 

Uitdagingen (h)erken

Op een moment dat het (voor de zoveelste keer) moeilijk is zijn er 2 mogelijkheden. Er de brui aan geven of het als een uitdaging zien en nagaan wat je hieruit te leren hebt. Een oplossing zoeken en die implementeren geeft veel meer voldoening dan een probleem uit de weg te gaan. (H)erken de uitdaging, omarm ze, leer ervan en haal er de kracht uit om door te zetten.

 

Leuke dingen doe

Heb je een ‘bad hair day’ of valt er iets anders heel erg tegen, denk dan eens terug aan een moment dat je helemaal in flow was om je doel te bereiken. Wat zijn (kleine) zaken die je leuk vindt én energie geven die je zou kunnen gaan doen? Voor mij is dat bijvoorbeeld een wandeling in de natuur, lekker koken of afspreken met vrienden. Wat zijn leuke dingen die jij zou kunnen doen?

 

Leer omgaan met een ongemakkelijk gevoel

Het leven is niet altijd even gemakkelijk. We worden allemaal op een gegeven ogenblik geconfronteerd met hindernissen of obstakels die we moeten overwinnen, en die een deel van het leven (en leren) zijn. Als je kan accepteren dat het soms moeilijk kan zijn en het niet allemaal ‘rozegeur en maneschijn is’ zal het makkelijker zijn om de lastigere periodes te overbruggen. Kom je in een mindere periode terecht dan is het misschien ook het juiste ogenblik om je doelen nog eens van dichtbij te bekijken en aan te passen of scherp te stellen. Wat wou je ook alweer bereiken in je professionele leven? Even stilstaan bij de zaken, een korte time-out zal je veel verder vooruitbrengen dan je voor mogelijk had gehouden.

 

Fier ben op wat ik bereikt heb

Soms vergeten we om te stoppen en van de geur van bloemen te genieten, of de kleur van de regenboog of.... Op deze manier zijn er velen onder ons die ook vergeten om (kleine) successen te vieren en fier te zijn op datgene wat ze al bereikt hebben. Ze zien enkel datgene wat ze nog niet hebben, de weg die ze nog moeten afleggen, ... Wees fier op datgene wat je al bereikt hebt en aarzel niet om dat te vieren. Ook hier kan je om de 2 à 3 maand eens nakijken wat je de afgelopen periode allemaal gepresteerd hebt en hiervan genieten!

 

Niet alles geloof wat ze zeggen

De meeste succesverhalen zijn niet in 1 dag of nacht geschreven en toch doen PR bedrijven heel hard hun best om het zo te doen overkomen. Je hoort wilde verhalen over ‘het was enkel een hobby en ineens is die geboomed’ of ‘ze hebben dat in een maand klaargekregen en hadden direct 100K omzet’ of... Sommige van de verhalen zullen waar zijn maar de meeste... vragen hard werk en volharding.

 

Never give up, and be confident in what you do. There may be tough times, but the difficulties which you face will make you more determined to achieve your objectives and to win against all the odds. (Marta)

Hoe zal jij volharden?

Call to action

De volgende keer dat je wilt opgeven, stel je zelf dan de volgende vragen;

  • Heb je echt al het mogelijke gedaan om in je huidige situatie de slaagkans te maximaliseren?

  • Heb je alle wijze lessen, de pijn en de fierheid ook echt doorleefd?

Als het antwoord hierop neen is, dan kan je best volharden tot je er wel alles aan gedaan hebt om je doel te bereiken. Do whatever it takes...

Welke van bovenstaande goede voornemens wil jij graag implementeren? Tegen wanneer wil je dat graag? Hoe ga je dat doen? Welke buddy ga je hiervoor aanspreken?

Mogelijks zijn er nog andere tips om te volharden... Heb jij ooit het gevoel gehad dat je wou opgeven? Wanneer heb je dat voor de laatste keer ervaren? Hoe heb je toen dat gevoel overwonnen en ben je blijven volharden? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Proost op het bereiken van je loopbaandoel, via volharding!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#calltoaction #mindset #doelenstellen

Ik kan meer dan ik denk + Het belang van iets

‘Fake it till you make it’ hoog in het vaandel dragen + Blijven doorzetten

Mezelf niet met anderen vergelijken + Mijn doelen delen

Uitdagingen (h)erkennen + Leuke dingen doen

Leren omgaan met een ongemakkelijk gevoel + Fier zijn op wat ik bereikt heb + Niet alles geloven wat ze zeggen